Schodits Lajos

(1872 –1941)
építész, tanár

Tanulmányait a budapesti műegyetemen végezte 1894-ben. Ezután németországi tanulmányutat tett. 1898-ban a felső építőipari iskola tanára, 1917-ben igazgatója lett. Számos szakcikke jelent meg, szakkönyveket írt az építőipari tanulók számára.

Tervei szerint épült:

  • a nagyváradi, szombathelyi és eperjesi kórház,
  • a kőbányai ref. templom (1897),
  • a Népszálló (a volt Aréna úton, Eberling Bélával, 1910),
  • a volt Esplanade Szálló (Frankel Leó úton, Eberling Bélával), a kőbánya-óhegyi pénzügyőri iskola és lakótelep (1927 – 28).
  • az evangélikus gimnázium és templom monumentális épületegyüttese, mely a Városligeti fasor és a Bajza utca sarkán áll.

Az 1911. évi turini nemzetközi ipari és mezőgazdasági kiállítás magyar osztályának befogadására szolgáló két pavilon vázlatterveire – „Kocka” jeligével – készített pályaterve második díjat kapott. Wekerletelepi munkássága: Éberling Bélával közösen tervezték az S.É. típusjelű épületeket, a Kós Károly tér 4. alatti házat, valamint a XIX. Kerületi Rendőrkapitányság épületét.

Ez utóbbi 1912-re készült el. Az épület jellegzetességei, közé tartozik a dupla oszlopsoros emeleti lodzsa, az első szinten íves, a második szinten négyszögletű nyílásokkal. Ezt a stílust az összes Schodits és Éberling által tervezett épületen megfigyelhetjük.

Több, mint 60 épület emlékeztet rájuk Wekerlén.

Vélemény, hozzászólás?