Állatok a Wekerletelepen

Kertvárosi jellegéből adódóan a Wekerletelep állatvilága nagyon gazdag és változatos. Az ízeltlábúak és puhatestűek mellett a számunkra a legfeltűnőbbek és talán a legizgalmasabbak a madarak és az emlősök. A madarakat külön menüpont képviseli, míg a többi gerinces állatról ez a menüpont szól.

Magyarországon az emlősök közül közismert a sün és mókus megtelepedése a parkokban, kertvárosokban. A barlangok fokozódó zavarásával és egyre gyakoribb lezárásával párhuzamosan védett denevér-fajok telepednek meg az épületek illesztékeiben. Pele-fajok elsősorban gyümölcsösök közelében jelennek meg, a családi házak csendesebb zugaiba, padláson, szigetelő rétegek közé készítenek vackot maguknak. Falvakban és városok szélein gyakran tesznek élelemszerző körutat görények és menyétek, de mind hazai, mind európai összehasonlításban a nyest térhódítása a legsikeresebb. Sajnos számolni kell azzal, hogy mi emberek is beleszólunk (nem szerencsésen) a környezetünk állatvilágába például azzal, ha megúnt díszállatainkat (vadászgörény, patkány, ékszerteknős, stb.) szó szerint kitesszük a házból.

Az alábbiakban a Wekerletelepen megfigyelhető állatokról (elsősorban emlősökről) olvashatnak leírásokat és hasznos tanácsokat. 

Vissza az élővilág menüpontba!

A Wekerletelepen megtalálható gerinces állatok fajlistája

Vélemény, hozzászólás?