Vetési varjú

Corvus frugilegus

A varjakról mindenkinek az jut eszébe, hogy riasztó és ronda madarak, de az itteni madárvilágnak mégis szerves részei. A leggyakoribb faj a kb. 40 cm hosszú és 60-80 cm szárnyfesztávolságú vetési varjú, amely nem állandó lakosa Wekerlének. Ez a madár csak télen költözik be Wekerlére, viszont akkor hatalmas tömegben lepik el a tereket.

Tollruhája egyöntetűen gyönyörű fényes fekete. Hosszú, hatalmas csőre viszont szürkésfekete. Csőrtöve és torka csupasz. Erős lába van mellyel gyorsan tud mozogni a földön. A varjak mindenevők megesznek rovarokat magokat madárfiókákat sőt olykor a dögöket sem vetik meg. A varjak általában csapatokba verődnek, s ha így találnak valamilyen táplálékot abból hamarosan szinte semmi se marad.

A varjak jellegzetes kár-kár hangját gyakran hallhatjuk. Varjúfészket viszonylag ritkán láthatunk, mert ahol látnak ott gyakran tönkre teszik. A varjak ezért nagyrészt elszórt facsoportokon lévő varjútelepeken költenek, mindig víz közelében, messze a városoktól. A telepeken több száz pár költ. A varjak eredeti élőhelyei facsoportokkal tarkított mezőgazdasági és alföldi területek. A varjak fészkükben több fiókát nevelnek. A költés áprilisban kezdődik. Költési időben a hím eteti a tojót. A tojások 16-18 nap után kelnek ki és a fiatalok kb. 30 napig maradnak a fészekben. A vetési varjak általában 18-19 évig élnek, de néhány példány több mint 20 évet is megél. Intelligens madarak, és a papagájokhoz hasonlóan képesek hangokat, emberi beszédet utánozni.

A varjak száma akármennyire is meglepő csökken. Ez betudható a növényeiket féltő gazdák ellenintézkedéseinek valamint annak, hogy mivel dúvadnak számit sokan gyakorta lelövik akármilyen okból. Kérek mindenkit ne bántsuk állandóan a varjakat, mert akkor könnyen lehet, hogy gyarapodik egy újabb fajjal a veszélyeztetett állatok amúgy is rohamosan növekvő listája.

A vetési varjú Wekerlén csak télen fordul elő főleg a kisebb-nagyobb tereken.

Vissza a madarakhoz! vagy Vissza az élővilág menüpontba!

Vélemény, hozzászólás?