A szarka

(Pica pica)

szarka

Wekerlén gyakran láthatunk szarkát. Szép madár! Jól felismerhető hosszú far-káról és fehér vállfoltjáról. Tollazata az első ránézésre feketének tűnik, de, ha jól esik rá a fény, észrevehetjük, hogy tollruhája milyen csodálatos kék, zöld – néha bíbor – színben csillog. Nagytestű madár. 48 cm-es hosszúságának harmadrészét a farka teszi ki. Hangja erős, brekegéshez hasonlít. Csörög a szarka – szokták mondani.

Valamennyi északi földrészen megtalálható. Eredetileg a sűrű erdőket, a bokros tájat kedvelte, de jól alkalmazkodott a nagyváros feltételeihez is. Nagy, gömb alakú fészkének egyik oldalán bejárónyílás van. Fészkét sárral tapasztja, fákra, bokrokra építi gallyakból, gyökérszálakból. A sárréteg 4-5 cm vastag is lehet, így a fészek tar-tós, évekig megmarad. Fölé tövises gallyakból laza tetőt épít.

A nemek közt nincs jellemző különbség. A párok tartós kapcsolatban élnek. Áp-rilis és június között költ. Az 5-8 tojásból 17-8 nap alatt kelnek ki a fiókák, amelyek 3-4 hét múlva hagyják el a fészket. A költési időszakban a madár csendben és rejtve mozog. Rovarokkal és más gerinctelen állatokkal táplálkozik, néha azonban elkap egy-egy apró gerincest is. Gyümölcsöt, magvakat, elhullott állati maradványokat is fo-gyaszt. Rendszeresen keresgél a szemétben is, kifosztja fészkeket. Táplálékszerzés közben farkát hirtelen irányváltozatásra, de támadásra is használja.

Rendkívül okos madár. Diót tör, mint varjú-rokonai. Az idősebb példányok felis-merik a puskát is. Nagyon ügyesen kihasználja mindazon lehetőséget, amelyet az emberi civilizáció nyújt számára. A fiatal koruktól nevelt szarkák kedvesek ragaszko-dóak. Mégsem tanácsos tartani őket, mert nagyon kedvelnek minden fényes, csillogó tárgyat: a gyűrűt, ékszert, kulcsot ellopják.

A szarka, ha nem túl hideg az idő, télen is velünk marad. A tavasz közeledtével még gyakrabban látjuk majd Wekerle-szerte a kertekben.

Somogyvári Márk

Kép forrása: Wikipédia

Vissza a madarakhoz! vagy Vissza az élővilág menüpontba!

Vélemény, hozzászólás?