Sárgafejű királyka

(Regulus regulus)

Igazi ritkaság a Wekerlén csak elvétve látható sárgafejű királyka.

Európa legkisebb madara a fenyvesek aprócska királya. Talán így lehetne leg-jobban jellemezni ezt a rendkívül kicsiny és aranyos madárkát. A farkával és csőrével együtt mindössze kb. 9 cm hosszú és 13,5-15,5cm szárnyfesztávolságú kis állat a fenyvesek lakója. nagyon ügyesen bujkálnak, tornásznak az ágak között.

Testének felső része sötétebb, alsó része világosabb olajzöldes árnyalatú. A nálánál valamivel nagyobb tüzesfejű királykától az különbözteti meg, hogy nincsen fehér szemöldöke és fekete szemsávja. Fekete színű szeme igen nagynak látszik. Királyi címét a rá oly jellemző, a feje tetején lévő sárga foltjáról kapta. A hímek foltja narancs míg a nőstényeké citromsárga. A sárga foltot két fekete csík fogja körbe. Hangja sűrű és halk szi-szi-szi kiáltás. Rövidke éneke hol erősödik, hol halkul.

A királykák kötődnek a párjukhoz és éjszaka összebújva alszanak. A párok március végén, április elején kezdik építeni a fészket. Eleinte főleg a hím, később a tojó dolgozik rajta. Az öklömnyi fészekbe a tojó akár 7-10 tojást is tojhat. A fiókák 14-17 nap múlva kelnek ki a tojásokból és 18-22 nappal ezután repülnek ki a fészekből. Ekkor kapják koronájukat. Előfordul, hogy a hím még az első költés fókáit eteti, ami-kor párja már az újabb fészket kezdi építeni.

A királykák táplálékának nagy része apró rovarokból áll. A sárga fejű királyka kis számban, de költ Magyarországon is, mégis gyakoribbak az északról jött vonuló példányok. Ez a madár rendkívüli módon kötődik a fenyőerdőkhöz, szinte mindig fenyőfákon tartózkodik és más fákon nem is költ.

Wekerlén nagyon ritkán látható és akkor is csak télen, vonuláskor, az idősebb fenyőfákon.

Vissza a madarakhoz! vagy Vissza az élővilág menüpontba!

Vélemény, hozzászólás?