Őszapó

Aegithalos caudatus

Wekerle egyik legkisebb és legkedvesebb madara. Itt a városban egy pár évvel ezelőtt télen találkoztam vele először. Ennél valószínűleg jóval gyakoribb lehet, s leginkább apró mérete okozza, hogy ritkán kerül szem elé. Sokan a legkisebb cinegének tartják. Az őszapó azonban nem tartozik a valódi cinkék közé, azoknak közeli rokona csupán. Mindig öröm nézni ezt a picike „tollcsomót” miközben a legvékonyabb ágakon ugrándozik össze-vissza, élelmet keresve.

Alakja és megjelenése összetéveszthetetlen. Rendkívül apró madárka, hosszú farokkal: 13-15 cm hosszú (ebből farka 7-9 cm). Tollruhája szép, kontrasztos. Hasa, arca és fejteteje fehér, szemöldöke, tarkója és farka fekete. Válla barnás, szárnya sötét színű, vékony fehér csíkokkal. Amikor megpillantjuk, leginkább fehér sapkája és hosszú fekete farka tűnik fel.

Az őszapó fészke igazi mestermunka. Sűrű bokrokba, partoldal gyökerei közé, fatörzsek elágazásába építi. A fészek alapanyaga pókháló, moha, zuzmó és kéregdarabok. Ezekből rugalmas, tartós és környezetébe tökéletesen beleillő „zsákot” készít, melyeket belülről tollakkal bélel. Itt rakja le a tojó márciusban a tojásait. A fiókák 12-13 nap alatt kelnek ki. 15-16 naposan hagyják el a fészket. A család augusztusig együtt marad. Az őszapó állandó madár, de télen behúzódik a falvakba, városokba. Valószínűleg Wekerlén is csak téli vendég.

Általában csoportosan illetve párban mozog. Ha csoportban vannak, leggyakrabban éles szri-szri-szri hangjukat hallatják.

Azok az olvasók akik már láttak őszapót, nyilván egyetértenek velem abban, hogy e madárka megpillantása nem mindennapi élmény, s nagy szerencse is kell hozzá. A vele való találkozás esélyét növelheti az, ha télen etetjük a madarakat, hiszen ilyenkor ezek az apróságok is rászorulnak az ember által adott táplálékra. Remélem, a jövőben sokan láthatják kertjükben, utcájukban ezt a kedves, kis „örökmozgót”!

Vissza a madarakhoz! vagy Vissza az élővilág menüpontba!

2 comments on “Őszapó

  • Sági Zenina azt mondja:

    Végre láttam egyet! Olyan kis inci-finci madár. Először azt hittem, hogy fióka, de ahhoz még kissé korán lenne. 🙂

  • Sági Zenina azt mondja:

    Végre láttam egyet! Olyan kis inci-finci madár. Először azt hittem, hogy fióka, de ahhoz még kissé korán lenne. 🙂

Vélemény, hozzászólás?