Ökörszem

(Troglodytes troglodytes) 

okorszem

Gyakran találkozunk vele, de nagyon sokszor nem vesszük észre. Az ökörszem ugyanis aprócska, nagyon aranyos kis madárka. Szinte bármikor láthatjuk, ha egy kicsit körülnézünk az utcán. Távolról barna színe miatt verébnek nézhetjük, de, ha csak egy kicsit is jobban megfigyeljük; rögtön szembetűnnek a különbségek. Kisebb nála, és egész máshogyan viselkedik.

Az ökörszem Európa második legkisebb madara. 8 cm hosszú. Csak a királykák kisebbek nála. Kicsiny mérete ellenére agresszív madár. Feje testéhez képest igen nagy. Csőre vékony, hegyes, tipikus rovarevő csőr. Farka rövid, de felcsapva szokta tartani mint a vízirigó. Farok és szárnytollai lekerekítettek, világos és sötétbarna mintázattal. A hím és a tojó hasonló, a fiatalok kicsit világosabb színűek. Lába világosbarna. Szemöldöksávja krémszínű.

Énekesmadár. Hangereje a madár méretéhez képest meglepően hangos. A hím gyakran télen is énekel. Általában magányosan él, de télire csapatokba verődik. Gyakran több példány is összebújva tölti el a fészekben az éjszakát.

Rovarokkal, pókokkal táplálkozik. Télen az etetők gyakori vendége. Alacsonyan és surrogva repül. Dús aljnövényzetű helyeken költ. Fészke igazi mestermű. Gömb alakja van és fűből, mohából készül. Bejárata az oldalán helyezkedik el. A hím tavasszal több próbafészket is épít, de ebből csak egyet készít el véglegesen. A tojó ebben ül 14-16 napot a tojásokon. Április és július között kétszer költ. A fiókák 16-17 napig maradnak a fészekben. Az ökörszem gyakori kakukkgazda, azaz ő kelti ki és táplálja a nálánál sokkal nagyobb kakukkfiókát. Védett madár.

Óvjuk, hogy ez a kedves kis madár minél tovább ugrálhasson kertjeinkben!

Vissza a madarakhoz! vagy Vissza az élővilág menüpontba!

Vélemény, hozzászólás?