Molnárfecske

Delichon urbica

„Ha a fecskék alacsonyan repülnek esni fog.” Mindenki ismeri ezt a mondást. A jelenség okát azonban már kevesebben. Nos, mivel eső előtt, a hideg miatt lejjebb ereszkednek a rovarok, a fecskék is ezt teszik, hogy itt kapják el őket. Ezek azok a madarak, akik az eresz alá építik fészküket. Ők a molnárfecskék.

Az egész országban nagyon gyakoriak. Remekül alkalmazkodtak a városiasodáshoz. Ennek legfőbb bizonyítéka az eresz alatti fészek.

Igen kicsi madárról van szó. 12,5- 13 cm hosszú. A háta fekete, nyakán fehér csík van, a hasa pedig fehér barna foltokkal. Röptében nagyon hasonlít rá a partifecske, de annak barna szalag van a nyakán. Szárnya alja szürke. Formája nagyon áramvonalas. Mikor repül, úgy néz ki, mint egy deltaszárnyú repülőgép. Farka villás, de nem annyira hosszú, mint a füstifecskének. Szárnya keskeny és hegyes. Csőre rövid, fekete, de nagyon nagyra tudja nyitni. Csüdje tollas. A fiatalok kicsit tompábban feketék és foltos a tarkójuk.

A molnárfecskék aztán tényleg tudnak repülni. Műrepülősöket megszégyenítő manőverekkel kapják el a rovarokat. Ezek főleg kártékonyak, ezért nagyon hasznos madarak. Nem sok madár ügyesebb náluk. Életük nagy részét levegőben töltik, nagyon ritkán szállnak le. Néha villanydrótokon szoktak üldögélni.

Madarunk társas természetű fecske, többnyire telepesen fészkel. Fészkét sárból készíti. Ha házfalra építi, akkor mindig kívülre. Fészke teljes félcsésze vagy gömb alakú, rajta nagyon kicsi bejárattal. A fészek mérete eleinte megfelel a fiókáknak, de később már szűkössé válik. A szülők úgy tanítják a kicsiket repülni, hogy a táplálékkal megállnak előttük a levegőben és a fiókának fel kell repülnie érte. Ősszel nagy tömegekben vonulnak délre, hiszen ilyenkor nem repülnek a rovarok. Csak a tavasz közepén térnek vissza.

Somogyvári Márk

Vissza a madarakhoz! vagy Vissza az élővilág menüpontba!

Vélemény, hozzászólás?