Madárhangok

A madárének változékonysága és összetettsége már régóta vonzza a kutatók érdeklődését. Általában a hímek dalolnak, énekük szólhat más hímeknek, de a nőstényeknek is. A szaporodási időszak kezdetén a hímek territóriumot foglalnak: az élőhely egy darabját magukénak tekintik, azt védelmezik más hímektől (a territóriumot a madarak esetében gyakran revírnek is nevezik). A védelem eszköze az ének, ezzel jelzik a többiek számára, hogy az adott terület már foglalt, így a betolakodó támadásra számíthat. A hang a nőstényekre épp ellenkező hatással van: minél összetettebb, minél tisztábban szól, annál inkább csalogató. A szebb énekű hímek territóriumára több nőstény érkezik, így neki több utóda lesz. A nőstények igyekeznek a lehető legjobb kondícióban lévő hímet kiválasztani, és vele párzani, hiszen így tudják legjobban biztosítani születendő utódaik túlélését. De vajon hogyan lehet megállapítani a dalból a hím genetikai minőségét?

Az ún. hátrány-elv szerint azok a jelzések őszinték, tehát azok tudósítanak megbízhatóan az állat valós kondíciójáról, amelyek költségesek. Ökológiai értelemben költségnek nevezünk minden olyan jelleget, viselkedést, amely energiaigényes, így az állat kénytelen energiát elvonni más tevékenységeitől. A madárdal igen költséges az éneklő hím számára. Nagy erőkifejtést igényel a hang kiadása, és energiaigényes az ehhez szükséges izmok felépítése is. Van egy másik költség is: minél bonyolultabb, hosszan tartóbb az ének, az állat annál több ragadozó figyelmét hívhatja fel magára. Ezeket a költségeket csak az erős, valóban jó kondícióban lévő hímek vállalhatják fel, így a nőstények meghallgatva az énekeket, megalapozott döntést hozhatnak.

A madárdal alapjait tekintve genetikailag meghatározott, azaz örökölt, azonban sok tanult elemet is tartalmaz. Az azonos élőhelyen élő madarak éneke (amelyeket dialektusoknak szokás nevezni) hasonlóbb, mint máshol élő fajtársaiké. A hasonlóság oka az, hogy a madarak a különféle trillákat egymástól tanulják, majd ezeket szabadon kombinálva alakítják ki mind bonyolultabb énekeiket. Épp emiatt időben is változó, hiszen folyton megújulnak a “dalok”.

Vannak olyan madarak melyek éneke nagyon magas, gyors hangokból áll. Ezek az emberi fül számára csicsergésnek hallatszanak. Míg az ember 1mp alatt 20 hangot képes megkülönböztetni, addig az énekesmadarak akár 200-at is, ezért a gyorsénekű madarak énekének szerkezetét csak lassítással lehet feltárni.

Forrás: Origó

Az alábbi linkeken különböző madárénekeket lehet meghallgatni.

kosztik.hu (mp3 formátum)

Nemesvitai Botanikuskert honlapja (wav formátum)

Vissza a madarakhoz! vagy Vissza az élővilág menüpontba!

Vélemény, hozzászólás?