A madáretető színpompás vendégei

Sokan vagyunk, akik a hideg téli napokon reggelente hetente párszor kimegyünk a kertbe, belenézünk a madáretetőbe, újratöltjük eleséggel, majd rá se nézünk, nem is tudva milyen fantasztikus pompájú madarak jelennek meg nála.

Télen, a nálunk lakó madarak jó része elvonul délre, hogy kellemesebb éghajlaton töltse a zimankósabb hónapokat. Ilyenkor megkapjuk helyettük a tőlünk északabbra élő madarakat. Sok olyan akad köztük, akiket máskor soha nem is láthatunk. A madáretető pedig egy biztos állandó pont, ahol megtalálhatjuk őket. Ez azért más, mint a nyári hagyományos madármegfigyelés. A madáretetőt oda helyezhetjük el, ahol kedvünk tartja (lehetőleg azért szélvédett, macskák által nem háborgatott helyen), akár úgy is, hogy szobánk ablakából, a meleg lakásból is figyelemmel kísérhessük az ott történő eseményeket. Télen a háttér is más. Ha leesik a hó, a nagy fehérségben a madarak színei sokkal jobban kirajzolódnak, és ha mégsem találnánk havat (ami az utóbbi időben egyre gyakoribb) akkor sem tűnnek el apró kis barátaink a növényzet sűrűjében. De milyen madarak is tűnnek fel ilyenkor?

A teljesség igénye nélkül most szorítkozzunk azokra a fajokra, amelyek nyáron ritkák, vagy egyáltalán nincsenek is nálunk. Fontos megjegyezni hogy ha madárhatározókban keressük ezeket a madarakat, mindenképp a téli tollazatukat jegyezzük meg, ami gyakran van olyan szép mint akár a nyári.

Amikor először hallottam a csonttollúról, én nem is hittem el, hogy ilyen madár létezik, nemhogy nálunk előfordul. Pedig ha az ember egyszer látja utána nehezen felejti el. Főleg hogy általában nagy csapatokban jelenik meg. Nyáron ne keresse senki, csak ha esetleg Svédországban jár éppen. Fontos megjegyezni, hogy inváziós madár, néhány télen tömegesen jelenik meg, máskor csak egy-egy kóborló példánnyal lehet találkozni.

Az etető sokkal tipikusabb madara a süvöltő. Gyönyörű, színpompás, nyáron is lehet találkozni vele, de télen a gyakori.

Az év bármely szakaszában találkozhatunk tengeliccel, de a színei a havas háttér előtt rajzolódnak ki legszebben. Összetéveszthetetlen.

És hogy ezt a rövid listát közismert madárral zárjam, a madáretetőt minden télen szívesen keresik fel a cinegefélék (széncinege, kékcinege), rigók (énekes rigó).

Ezt a rövid listát csak kedvcsinálásból írtam össze, az igazi élmény az, ha az ember az etetőt figyelve valami új madárral találkozik a kertjében, amit eddig ott még nem látott. És nem utolsósorban a madarak telén is könnyítünk, ha kiteszünk nekik egy kis eleséget.

Somogyvári Márk

Vissza a madarakhoz! vagy Vissza az élővilág menüpontba!

Vélemény, hozzászólás?