Hogyan csalogassunk madarakat a kertbe?

Wekerle lakosai, valamint akinek telke, hétvégi háza és körülötte kisebb-nagyobb kertje van, természetesen örül az ott megjelenő tollas vendégeknek. Ahol gyümölcsfák, néhány örökzöld és bokrok is állnak, időről-időre megfordulnak a madarak, néha talán költenek is, de ahhoz, hogy számukat növelni tudjuk és rendszeres fészkelésre is bírjuk őket, bizonyos előkészületek szükségesek. A gyakorlati madárvédelem ráfordítási költségei általában nem magasak, a gondoskodást a madarak csengő énekükkel és szorgos rovarpusztításukkal busásan meghálálják.

Ha kertünkből egyfajta „apró madárvédelmi területet” szeretnénk varázsolni, próbáljunk mindent a madarak szemszögéből vizsgálni. A rigók, a poszáták, a zöldike és a többi bokorlakók csak akkor telepszenek meg, kezdenek el fészkelni, ha biztonságban érzik magukat. A madarak kedvelik a kert sarkában kialakított bokorcsoportokat, különösen akkor, ha annak rendszeres visszanyesésével gondoskodunk arról, hogy az egyes bokrok ne nyurgán, átlátszóan, hanem sűrűn nőtt, fészkelésre alkalmas ágakkal, ágvillákkal várják a fészekrakó vendégeket. A fekete rigó, a zöldike és a csicsörke előszeretettel fészkelnek fiatal lucfenyők ágai közé, de a fölfuttatott iszalaggal vagy más kúszónövénnyel fedett bokrokat, kerítéseket is rendkívül kedvelik. Tégla- és kőfalak befuttatására kiválóan alkalmas a sok fészkelőhelyet kínáló és táplálékot is nyújtó vadszőlő. A kis poszáta szívesen költ a sűrű élősövényekben, ezért ezek nyesését madárvédelmi szempontból április és július között szüneteltetni kell.

Egy-két jó tanács még: ne akarjunk patikatisztaságú kertet! A természetes állapot nem rendetlenség! Hagyjuk meg az avart a bokrok alatt! A nyirkos levelek alatt sok rovar és pók rejtőzik, ezért elsőrendű táplálkozóhelyet jelent a rigók, a fülemüle vagy a vörösbegy számára. Még az erdőkhöz közel fekvő nagyobb kertben is csak akkor számíthatunk a fülemüle megtelepedésére, ha a madarak avart találnak a bokrok alatt. Fontos a levélszőnyeg a ragadozók elleni védelem szempontjából is, a zörgő levelek mindig idejében elárulják a lopakodó ellenséget a kotló madárnak. Ültessünk a kert napos sarkába fekete bodzát! Az augusztusban és szeptemberben feketén csillogó bogyók poszátákat, rigókat, sárgarigót és még sok más madarat vonzanak a kertbe. Hasznos és szép cserje a galagonya is, a fagyal húsos termését a telelő süvöltők morzsolgatják.

Vissza a madarakhoz! vagy Vissza az élővilág menüpontba!

Vélemény, hozzászólás?