Házi veréb

Passer domesticus

A házi veréb azon madarak közé tartozik, amelyek a legjobban alkalmazkodtak az emberi környezethez. Csicsergésük olykor még a nagyvárosokban zaját is elnyomja. Népies nevei: pirip, csuli, csuri, bazsar.

Olaszország kivételével egész Európában elterjedt, Észak-Afrikában és Ázsiában több alfaja van. Számtalan területre betelepítette az ember szerte a Földön. Mára egyike lett a legnagyobb elterjedési területű madárfajoknak. Magyarországon rendszeres fészkelő, gyakorinak számít. Magyarországon ma még erős állomány, több mint kétmillió pár található, de a riasztó nyugat-európai trend számunkra is figyelmeztető jel, hisz a csökkenést sokkal könnyebb megelőzni, mint visszafordítani.

Az intenzív, ipari jellegű gazdálkodás, a fokozott vegyszerhasználat, a veszteségmentes terménybetakarítás miatt Nyugat-Európa számos országában jelentősen szűkült a faj élettere és táplálékbázisa.

Hossza 14 centiméter, szárnyfesztávolsága 21-26 centiméter, testtömege 24-38 gramm. A fej eleje, valamint a fejtető középső része barnásszürke, a szemtől kezdődő s a halántékon keresztül a tarkóig húzódó széles sáv szürke. Hasi oldalának egyéb alsó részei fehérek, az oldalak felé hamuszürkések. Farktollai sötétbarnák. Szeme barna, csőre fekete, de télen szürke, s csak a hegye sötétszínű; lába sárgásbarna. A tojó szürkésbarna, csíkos hátú.

Települések házainál, kertekben, faodvakban fészkel, évenként 3-szor is költ. Fészkét szalmából, rongyokból, tollakból halmozza fel, 5-6 tojása szennyesfehér, hamuszínű pontokkal és foltokkal sűrűn borítva. Áprilistól augusztusig költ, évente akár három költés is lehetséges. A tojó 5–6 tojást rak, amelyeket kb. 2 hét alatt költ ki; a fiókákat mindkét szülő neveli, amelyek aztán 17 nap után válnak repülőképessé. A fiókák nevelése során a szülők rengeteg rovart gyűjtenek össze. Különösen kedvelik a cserebogarat. A házi veréb egyébként mindenevő, a gyümölcsöt, magokat, sőt még a hulladékokat sem veti meg. Egész évben az emberek közelében élnek, ezért kultúrmadárnak is nevezik ezeket.

Forrás:

Wikipédia

Vissza a madarakhoz! vagy Vissza az élővilág menüpontba!

Vélemény, hozzászólás?