Füsti fecske

Hirundo rustica

A füsti fecske Európa legészakibb vidékeinek kivételével mindenfelé gyakori. Itt, nálunk is a legközismertebb fecskeféle. Tavasszal afrikai telelőhelyéről érkezik haza. Nagyon elegáns madár. Olyan, mintha frakkot viselne. Tollazata a hátán mély acélkék. Krémfehér hasán feltűnő mélykék a mellsávja. Torka és homloka vöröses gesztenyeszínű. A kifejlett madarak legfeltűnőbb jellemzői a hosszú szélső farktollak, melyek a hímnél hosszabbak, mint a tojónál. A fiatalok egészében fakóbbak, farktollaik is rövidebbek.

A füsti fecske éneke trillákkal gazdagított kellemes csicsergés. Gyönyörűség hallgatni, mikor reggel kiül egy villanydrótra és hosszas énekkel köszönti a napot. Életének nagy részét a levegőben tölti mezőgazdasági területek, városok, falvak, rétek és vizek fölött vadászva, ahol elkapja a felszálló legyeket és más rovarokat. A repülés mestere. Érdemes jól megnézni, amint röptében iszik: közvetlenül a víz felszínén repül, és csőrével felkanalazza a vizet. Sok rovart is felkap a víz felszínéről. Táplálkozás közben pihenésképpen szívesen telepszik villanydrótokra és háztetőkre, ahol tollászkodással és csicsergéssel tölti az időt. Igen hasznos madár. Csak kártékony rovart eszik. A fecskék ősszel, Afrikába indulásuk előtt hatalmas tömegbe gyűlnek össze. Az alkalmas helyeken hosszú sorokban ülnek, esténként pedig ezrével láthatjuk őket bemenni a (pl.) nádasokba, egyik kedvenc pihenőhelyükre.

A füsti fecskék eredetileg barlangokban, sziklapárkányok alatt fészkeltek, ma már azonban inkább emberi építményekhez kötődnek: hidakhoz; házak, pajták és gazdasági épületek ereszaljához. Fészküket sárdarabkákból építik, mindig kevernek közé növényi szálakat is, és tollakkal bélelik ki. Fészkük csésze alakú, teteje nyitott, alul gerendára vagy párkányra támaszkodik. Csak fészkelés időszakában láthatjuk a földön, amikor sarat gyűjt.

A füsti fecskék gyakori kerti madarak, szívesen röpködnek a ház körül és a fejünk fölött. Itt, a Wekerlén is sok példánya költ. Akinek van fecskéje, boldog ember! A füsti fecske a természet egyik legkedvesebb ajándéka. Ne hagyjuk bántani! Védjük, hogy minél több pár válassza a Wekerlét otthonául.

Zugor Márton

Vissza a madarakhoz! vagy Vissza az élővilág menüpontba!

Vélemény, hozzászólás?