Feketerigó

Turdus merula

A madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a rigófélék családjába tartozó faj. Szép énekével kellemes hangulatot teremt erdeinkben és a városainkban. Európa és Ázsia nagy részén megtalálható. Sík-, domb- és hegyvidéken egyaránt gyakori faj. Nagyobb városokban is megtelepszik.

Hossza 24-25 centiméter, szárnyfesztávolsága 34–38 centiméter, súlya 80–120 gramm. A hím tollazata koromfekete, a tojóé barnásfekete, álla fehéres, melle szennyes, homályos foltokkal. A fiatalok az első vedlésig pettyezettek. Csőre sárga, szeme fekete. Kiváló énekes, csak nappal énekel, de nagyvárosokban a megvilágítás hatására éjszaka is lehet hallani a hangját. Igazi füttyművész, hangja betölti a tavaszi reggelt.

Bogarakat és azok lárváit, pattanókat, cserebogarakat, lószúnyogokat és gilisztákat zsákmányolnak, de nagyon szeretik a gyümölcsöket is. Egy részük állandó, más részük a Földközi-tenger nagy szigetein és Olaszországban tölti a telet. Az itthon maradó példányok számára érdemes kiszórni konyhai maradékot (főtt krumpli, főtt tojás, főtt répa, főtt tészta, sajt, túró, stb.) almát a kert végébe vagy bokrok aljába, mert ők is számítanak az emberi segítségre.

Ágvillába, bokorra, tüskés cserjére építi gallyakból, fűszálakból álló, sárral összetapasztott, mély, csésze alakú fészkét. A hímek februárban foglalják el territóriumukat. A hím énekével csalogatja a tojókat, az idegen hímeket elüldözi. A 4–5 tojáson, melyek halványzöldesek, halvány rozsdás és ibolyás szeplőzettel, 14 napig kotlik a tojó. Két hét után a fiókák kiugrálnak a fészekből, a pár még két hétig eteti őket, majd új fészekaljba kezdenek. A városi parkokban március végén, az erdõkben április elején kezdi a költést. A szárazabb nyárközepi periódust kivéve folyamatosan kétszer, háromszor is költ évente. Az utolsó költés augusztus elejére is eltolódhat.

Forrás: Wikipédia

Vissza a madarakhoz! vagy Vissza az élővilág menüpontba!

Vélemény, hozzászólás?