Énekes rigó

Turdus philomelos

Az énekes rigó gyakran megfordul kertjeinkben – ha ritkábban is, mint a feketerigó. A hím és a tojó tollazata hasonló: hátuk kellemes (lágy) barna, a hasa sűrűn pöttyözött. A begy felső része és az oldalak sárgás árnyalatúak. A fiatalok hasonlítanak a kifejlett példányokhoz, de szárnyfedőik hegye homokszínű. Röptükben a sárga alsó szárnytollak jellegzetesek. A léprigó nálánál jóval nagyobb. A pedig abban különbözik, hogy nincs fehér szemöldöksávja, vörös szárnybélése, sem fehér hegyű külső farktolla.

Hangját márciustól kezdve hallhatjuk. Éneke erőteljes, tiszta, változatos és strófáját akár négyszer is megismétli. Főképp hajnalban és alkonyatkor énekel. Kiváló hangutánzó! Trilláiban sok madár hangját megismerhetjük.

Erdei madár, de parkokban, városi kertekben is költ. Gyümölcsfákkal, bogyós bokrokkal könnyen kertünkbe csalogathatjuk. Rovart, gilisztát, bogyót, magot, zöld növényi hajtást egyaránt fogyaszt. Kedvenc természetes táplálékai közé tartozik a csiga. Ennek házát valamely kemény tárgyhoz csapva töri fel, majd lágy belsejét elfogyasztja. Ha egy kő körül sok törött csigaházat látunk biztosak lehetünk abban, hogy az egy énekes rigó kedves „szerszáma”. Élő zsákmány után kutatva fejét gyakran jellemző módon oldalra fordítja – mintha csak jobban szemügyre akarná venni kiszemelt áldozatát.

Ágvillákba, bokorba vagy az épületekhez közeli kúszónövények közé rakja fészkét. A csésze alakú, mutatós, tömött fészket a tojó készíti levelekből, gallyakból, gyökerekből, száraz levelekből és zuzmókból. Belsejét sárral vagy korhadó fával kitapasztja. Ez a réteg száradás után olyan kemény lesz, hogy akár évekig is megmarad. Legtöbbször árnyékos fészkelőhelyet választ. A pár április és július között kétszer költ. A fiókák 13-14 nap alatt kelnek ki az égszínkék alapon feketével ritkán pettyezett tojásokból és ugyanennyi ideig maradnak a fészekben. A fiatal hímek néha már a fészekben elkezdik a halk csicsergést.

Nekem az egyik kedvenc madaram. Nálunk is két-három pár él.

Wekerlén a természetvédelemnek köszönhetően egyelőre van belőlük bőven, és nem kell tartanunk kipusztulásuktól, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell továbbra is védenünk!

Zugor Márton

Vissza a madarakhoz! vagy Vissza az élővilág menüpontba!

Vélemény, hozzászólás?