„A ház szeme” projekt

 

a wekerlei ablakok és ajtók értékőrző megújítására

 

A wekerlei értékek méltó megőrzésére a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) 2009-ben egy több szálon futó akciótervet dolgozott ki. Ennek első lépéseként „A ház szeme” című projekt kerül megvalósításra, amelyhez a WTE mintegy 11 ezer euró összegű támogatást nyert el a Norvég Civil Támogatási Alapnál. A 2009 októberében elindult projekt a wekerlei ablakokhoz és lakásajtókhoz kapcsolódik, mivel ezek (főként az előbbiek) a homlokzati megjelenés kulcselemeiként az egységes wekerlei arculat alapvető hordozói.

A projekt fontos eleme az olyan lakásfelújítások építészeti és pénzügyi támogatása, ahol az építők – a helyi építészeti szabályozás felelős betartásával – hűen megőrzik nyílászáróiknál az eredeti wekerlei formavilágot. A WTE a Wekerlei Építész Klub segítségével elkészítette azokat a nyílászáró-gyártmánydokumentációkat, amelyek egyszerre felelnek meg az értékőrzés és a modern kor építészeti követelményeinek.

A WTE olyan hozzáértő és előminősített asztalos cégeket is ajánl az építtetőknek, akik képesek a gyártmánydokumentációkat követő nyílászárók elkészítésére. A projektet természetesen nem lehetne sikerre vinni a Kispesti Önkormányzat hathatós szakmai és anyagi együttműködése nélkül. Az Önkormányzat 2010 évre 10 millió forintos pályázati keretösszeget szavazott meg a gyártmánydokumentációknak megfelelő nyílászárókat kialakító wekerletelepi építtetők pénzügyi támogatására. Fontos tudnivaló, hogy az Önkormányzat csak a típustervek alapján készült tervdokumentációkon alapuló nyílászárók felújítására vagy cseréjére ad támogatást.

A pályázat részletei itt olvashatóak.

A gyártmánydokumentációk ingyenesen letölthetőek (csatolva megtalálhatóak pdf formátumban ennek a cikknek az alján), illetve a WTE irodájában a fénymásolási költség térítése ellenében kérhető majd másolat belőlük.

A projektben résztvevő szolgáltatók elérhetőek ide kattintva.

Fontos kapcsolódó linkek:

Ablak a világra – Wekerle, 2009. 1. szám
A ház szeme – Wekerle, 2009. 2. szám

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) ajánlása a wekerlei ablakok műszakilag megfelelő felújításához
http://www.ablakprofilok.hu

Ökotárs Alapítvány
http://www.okotars.hu

Norvég Civil Alap
http://www.norvegcivilalap.hu

Kárpátok Alapítvány
http://www.cfoundation.org/cf/web/branch_hu/index.jsp

További cikkek:
http://lakasfokusz.postr.hu/kapunk-hideget-es-meleget

Vélemény, hozzászólás?