Wekerletelepi szabályok (műemlékvédelem)

Kezdőlap Fórumok Fórum Általános kérdések Wekerletelepi szabályok (műemlékvédelem)

 • This topic is empty.
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 146
 • Szerző
  Üzenetek
 • #6322
  sziporka1974
  Felhasználó

  Wekerletelepi szabályok (műemlékvédelem)

  #6324
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Az ablakos projekt kapcsán kialakult beszélgetések, hozzászólások (http://wekerletelep.eu/ablak_cikk) is nagyjából tükrözik azt a problémát, hogy az építészek a maximumra törekszenek ellenben a lakosoknak ez olyan többlet terhet jelent, ami jó eséllyel fog szabályszegéshez vezetni. És ez nemcsak az ablakra vonatkozik (lásd sufni kérdés: http://wekerletelep.eu/node/249). A kevesebb többet tenne lehetővé. Szerintem az nem lehet hivatkozási alap, hogy külföldön hogyan csinálják. Egyrészt mert más az életszinvonal, így nálunk az építészet-esztétikai szempontok egy átlagos lakónak igencsak sokadikak a sorban (míg a gázszámla, az ablakok ára, az élhető használat, az eladhatóság előbbre kerülnek!). De mások a körülmények is Magyarországon, gondoljunk csak a számla nélkül spórolt 25%-ra. Mellesleg nem gondolom, hogy mindig az a jó, ahogyan \”külföldön csinálják\”. Lehet azt mondani, hogy a mai magyar szomorú valóság nem befolyásolhatja a döntéseket, a számlacsalásokról nem mi tehetünk, stb. DE ha nem a valóságos helyzetre próbálunk megoldást keresni, akkor nem fog megoldódni a probléma…

  Mindenki tudja, hogy a fűtésszámla egyre nagyobb. Emellett ha el akarom adni a lakásomat az is számít, hogy milyen az energia felhasználása a lakásnak. Célszerű jól szigetelő ablakokat használni (ha már az egész házat nem tudjuk leszigetelni).

  Lehet, hogy sok pénzünk van, épp egy több milliós tetőtér beépítést végeztünk a 2-4 lakásos házikón, akkor belekalkuláljuk a 300eFt/ablak költséget, kicsit szívjuk a fogunk, de ez van. DE tételezzük fel, hogy egy átlagos 8-12 lakásos társasházi lakók vagyunk a magunk kis 44nmével, 3 nagy és 2 kicsi ablak/lakásával. Vagy még régről lakunk itt vagy nemrég költöztünk ide kb. minden pénzünket arra költve, hogy bár jelentősen kisebb lakásunk legyen, mint lehetne, de az jó környezetben legyen, kiskerttel. Kéne új ablak. Számoljunk!

  – műanyag ablak beszerelve:
  3 nagy kb. 80-90.000 Ft x 3 (persze attól függően, hogy egy-vagy két szárnyú)
  + 2 kicsi (fürd-wc) kb. 60.000 Ft x 2
  + 3 spaletta kb. 60.000 Ft x 3
  _____________________________
  összesen: 570.000 Ft

  – fa ablak mintázva, nyíló bukó kivitel számla nélkül:
  3 nagy kb. 110.000 Ft x 3 (persze attól függően, hogy egy-vagy két szárnyú)
  + 2 kicsi (fürd-wc) kb. 70.000 Ft x 2
  + 3 spaletta kb. 30.000 Ft x 3
  _______________________________
  összesen: 560.000 Ft (számlával 700.000 Ft)

  – Fa Gerébtokos kétszárnyú ablak:
  3 nagy kb. 300.000 Ft x 3
  + 2 kicsi (fürd-wc) kb. 60.000??? Ft x 2
  + 3 spaletta kb. 60.000? Ft x 3 alaphangon
  _________________________________
  összesen: kb. 1.200.000 Ft
  ablakonként 70e Ft és spalettánként 20e Ft maximum támogatással 930.000 Ft
  (javítottam a kiírásnak megfelelően)

  Szeretném tudni, hogy ki húz elő a zsebéből ennyit? Még támogatva is jelentősen drágább a gerébtokos verzió.

  Nem lehet, hogy a rossz szabályok miatt válnak az emberek szabályszegővé??? Én értem Nagy Attila által vázolt érveket, de azzal a hozzászólóval értek egyet, aki azt írta, hogy ez akkor várható el, ha mondjuk a normál faablakok és a gerébtokosok árkülönbségét adnák oda támogatásként. (Bár én akkor is utálnám, mert nem praktikus, de akkor inkább megcsináltatnám.)

  Részemről a kérdés, hogy mi a fontosabb?

  Az, hogy esztétikus házakban éljünk, amelyek bár tükrözik az eredeti szellemiséget, de modern és gazdaságilag is kivitelezhetőek, fenntarthatóak. Az emberektől kicsit nagyobb erőfeszítést igényel, de ennek értelmét látják, így velük együtt, nem az ellenükben lehet szépíteni Wekerlét.

  VAGY tessen az építészeknek – mert másokat nem hiszem, hogy zavar, ha nem konkrétan két ablakot látnak egymás mögött egy ablaknyílásban – konkrétan olyan legyen mint volt, azonban így az itt lakókra súlyos anyagi terhet rójon, vagy szabályszegésre ösztönözzön. (Tervben van, hogy egyszer, ha úgy alakul, kialakítanának egy wekerlei lakásmúzeumot. Az szenzációs lenne. Természetesen eredeti ablakkal! De szerintem nem kéne minden lakásból múzeumot faragni…)

  Én fenntartom, hogy az egységes házképek lennének a fontosabbak, minden ablakon egyforma spaletta, idióta házszínek nélkül.

  Nem tudom, Sziporka, mire gondoltál? Lakossági mozgalomra? Én benne vagyok. 😀

  Bocsánat, hogy ilyen hosszúra nyúltam.

  #6325
  szrituka
  Felhasználó

  Nekünk pl nem volt sok pénzünk, most már annyi sincs :-((( de történetesen egy 2-4 lakásos ház tetőterét építettük be hitelből. Csak a történeti hitelesség kedvéért, még az előző lakó kicseréltette a jó kis régi ablakokat a legrosszabb fajta, \”szuperül záródó\” bukó-nyílóra, be is penészedett a lakás. Szóval nekünk se volt pénzünk az ablakcserére (nem minden esetben van az úgy, hogy ha már építkezés, akkor jöhet bármi egy kosszal). Kapóra jött volna a tavalyi támogatás, de azt nem engedhettük meg, hogy kicseréltetjük az ablakokat, aztán vagy nyerünk a pályázaton, vagy nem. Nem tudom, szabad-e leírni, de az építési engedélyünkben benne van (szabálykövető Wekerle!!!???), hogy ha nem cserélünk, legalább osztást kell rakatni az ablaktáblákba. Mi ezt választottuk, mondanom sem kell, nem korhű wekerlei megoldás, nem is tetszik (bár kategóriájában egész jól sikerült), de ez van.
  Az én egyik nagy bajom, hogy támogatás is hiába van, ha nem garantált minden jogkövető, törvénytisztelő lakos számára. Sőt, aki látta a kitöltendő nyomtatványokat, talán úgy visszarentent, mint mi. Minden tiszteletem az eredeti látképért harcolóké, de valahogy az itt élő emberek valósága sikkad el.

  #6326
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  bocsánat, csak éles kontrasztot akartam villantani. És persze azért vannak itt olyanok, akik eléggé el vannak eresztve, azok ritkán költöznek 12 lakásosba.

  #6327
  szrituka
  Felhasználó

  Szia, nem azért írtam… a lakossági mozgalom teszett meg :-))

  #6328
  MolnarMoni
  Felhasználó

  Teljesen egyetértek Zeninával! Le a gerébtokos ablakkal! 😉

  #6329
  sziporka1974
  Felhasználó

  Zenina, ez a lakossági mozgalom jó ötlet:-)
  Jó volt a kontraszt is:-)S ezek még csak ablakok voltak…
  Nagymamám itt született Wekerlén még most is itt él egy 4lakásosban, s soha nem lesz pénze arra, hogy az előírtak szerint újítsa fel a ház egyes részeit, ráadásul Ő még részletre veszi az Önkormányzattól a lakást, s lehet, hogy ő még támogatást sem kapna. S nekem sincs mit a tejbe aprítani, főleg nem ennyit…

  Tekintettel a szabályokra,azt is figyelembe kellene venni a szabályzat íróknak,hogy már nem az 1900-as évek elején/közepén élünk, s mások az igények.Szerintem erre a dologra csak akkor fog felfigyelni VALAKI ha beszélünk róla!

  #6330
  Boros János
  Felhasználó

  Azt kifelejtetted, hogy a fa ablakokat időnként festeni is kell. Hiába mondják, hogy ezek a fajta ablakok már kezelve vannak, de bizony ha egy kicsi megnézzük a pár éve beszerelt ilyen szerkezeteket, bizony már lehet kezdeni festegetni. Ez is növeli a költségeket.

  #6331
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Ki vállal aláírásgyűjtést? 😀

  #6332
  KG
  Felhasználó

  Felhívom a figyelmet arra, hogy itt olyanok szólnak hozzá a témához, akiket érdekel a környezetük, az épületek külleme, a telep sorsa. És mi sem értünk egyet a szabályozással. De nem mindenki ilyen Wekerlén. Akkor ők vajon mit gondolnak erről és hogyan fognak cselekedni?

  #6333
  sziporka1974
  Felhasználó

  Én is szívesen aláírok:-)
  Akkor az összes szabályozásra kitérnénk benne? Gondolom nemcsak az ablakokról lenne szó…
  Véleményem szerint majdnem minden, a wekerlei átalakítással, felújítással járó szabályozás több rugalmasságot igényelne, s azt, hogy engedjenek a szigorításokból, mert ez nem fair!

  Megjegyzés: Amúgy láttam már 1-2 ismertebb ember (mindegy hogy kik)házát Wekerlén, s pl.Ők fittyet hánytak a szabályokra. (ez csak magánvélemény)Pénz beszél, kutya ugat?!

  #6334
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Szerintem az e-mailes megoldás nem az igazi. Egyrészt kéne egy megfogalmazott szöveg – mégis mit írnak alá a népek. Ki vállalja a megfogalmazást? Az lenne jó, ha mellé lehetne tenni az mostani (gerébtokost pártoló) szabályozást, hogy az emberek tudják mi \”ellen\” írnak alá.

  Ki kéne találni, hogy kb. mennyi aláírás kellene, ahhoz, hogy figyelembe vegyenek bennünket. A lakás szám hány %-a?

  Ki vállal aláírásgyűjtést? 3-4 ember kellene legalább. Mert ez valódi aláírással hiteles – gondolom az önkormányzat is csak így foglalkozna velünk. Ehhez kell egy kinyomtatott táblázat (azt hiszem név, cím, aláírás).

  Na?

  #6335
  KG
  Felhasználó

  Most láttam az ablakcsere pályázati kiírását. Hogyha ennyi pénzt nyertek a gerébtokos megoldásra, akkor kérdés, hogyha a lakók 100% ellenezné is, akkor is végigvinnék-e… Vajon a Norvég Alap csak a gerébtokos ablakcserét támogatja?
  Jobb lett volna lakossági vitára bocsátani ezt a kérdést, nem a fejünk felett erőből dönteni. 🙁
  De hajrá aláírás, próbáljuk meg. Én aláírom!

  #6336
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Támogatást csak a gerébtokos ablakokra lehet kérni, és a gyártmánytervben szereplő bejárati ajtóra. A nem utcafronti ablakok lehetnek europrofilúak, de arra nem adnak pénzt.
  Külön a spalettákra is lehet kérni támogatást, ha valaki a régi ablakokat tartaná meg.

  #6337
  sziporka1974
  Felhasználó

  A gerébtokos ablak pontosan melyik? A régi wekerlei ablak hű mása?
  Én elküldtem már a Jánosnak az email-es aláírást de szerintem is jobb lenne ha papíron lenne meg…
  Szívesen jelentkezem aláírásgyűjtésre:-)

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 146
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.