Wekerle/penészesedés

Kezdőlap Fórumok Fórum Általános kérdések Wekerle/penészesedés

 • This topic is empty.
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 52
 • Szerző
  Üzenetek
 • #6191
  sziporka1974
  Felhasználó

  Wekerle/penészesedés

  #6192
  sziporka1974
  Felhasználó

  T. Olvasók,
  Tudna valaki olyan tippet,ötletet, tanácsot adni, hogy mivel csökkenthetnénk le a wekerlei lakásunkban a penészesedést?
  Elsősorban építészeti (kőműves)tanácsok kellenének, mert alap hiányában a talajvízzel van gond…
  Köszönöm előre is a tanácsokat.
  Üdv
  Kelemen Andi

  #6193
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Szia!

  Biztos, hogy talajvíz a probléma? Nálunk az nem jelentkezik, hanem a páralecsapódás okozott gondot a leghidegebb falon, ami nem jól szellőzött (ráfordítottunk egy szekrényt). Szobaátrendezéssel és Ceresittel megoldódott a probléma. (Aztán majd talán szigetelni kéne a falunkat.)

  A barátnőmék talajvíz problémára vmi olyasmit csináltak, hogy bevágtak a téglák közé, egész közel a földhöz, és lemezt ütöttek be.(De ez nem Wekerlén volt.) Van valami beinjektálós módszer is.

  Üdv.

  #6194
  anitak
  Felhasználó

  Szia,

  nálunk is ez volt a probléma (fölszinti lakás, északkeleti szobák), mi injektálással szigeteltettünk, a szobákat meszeltük, (ha nem meszeltük volna, akkor a vakolatot érdemes lett volna légáteresztőre cserélni), a falakat kívülről impregnálóval kezeltettük. Illevte nekünk is tilos bútort tenni a külső falhoz, a ruhákat az udvaron szárítom, ha csak lehet.

  A szakember, akivel végeztettük: Müller Gábor 06703811487
  Itt olvashatsz róla többet, én is itt találtam:
  http://sgforum.hu/forum.php3?azonosito=wekerle
  az építészet és az ingatlanok topikokban
  üdv, anita

  #6195
  sziporka1974
  Felhasználó

  Szia
  Köszönöm szépen a segítséget:-)
  Mi már a kőműves munkán kívül már mindent kipróbáltunk: Ceresit, falra gombaölő szer és festék, stb…
  Persze a pára is szerepet játszik, de itt elsősorban a talajvízzel van a gond. Sajnos ez az egy hátránya van Wekerlének.
  S Ti hungarocellel nem szigeltettetek? Azért kérdezem, mert a neten ezt tanácsolták…
  Ezt csak megjegyzésben írom le:
  A téren lévő ingatlanközvetítő közölte velem, hogy miért gondolom azt , hogy Wekerlére jellemző a penész, hisz a házaknak van alapjuk. Kérdeztem, hogy tőle, hogy milyen alapra gondol, a válasz:
  \”Pár sor tégla s kátránypapír…\” Ezt a választ inkább nem kommentálom.
  Köszönöm még 1x a segítséget Zenina:-)
  üdv
  Kelemen Andi

  #6196
  sziporka1974
  Felhasználó

  köszi a telefonszámot Anita és a segítséget is.:-)

  #6197
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Igen, mi is tervezzük a hungaroceles szigetelést kívülről. Csak akkor már az egész külső festést meg akarjuk csinálni, és ahhoz még gyűjtjük az erőt és az anyagiakat. 🙂

  A Wekerle Újságban hirdette magát az Obex Kft. A fickóval beszéltem, azt mondta, hogy kimondottan ilyen problémákkal foglalkoznak, és sokat dolgoznak Wekerlén. Esetleg őket is érdemes megkérdezni…
  http://www.falszigeteles.net
  787-1279

  #6198
  szrituka
  Felhasználó

  Szia! Nekünk is volt hasonló problémánk tavaly télen a külső falaknál. Hungarocell helyett kőzetgyapotos szigetelést javasoltak, mert az szellőzik (és szellőző vakolatot rá, természetesen). Lekopogom, szigetelés után idén nem jött vissza a penész… És nézzétek/nézessétek meg kívül a ház körül, nem a fal felé lejt-e a talaj vagy nem hibás-e az eresz – bocsi, ha ez egyértelműnek tűnik, de ha valahogy a falra, fal alá folyik a víz, attól lesz ennyire nedves.

  #6199
  sziporka1974
  Felhasználó

  Szia Rita, mi is egyből azt néztük, hogy kívülről lehet-e gond, de az eresz el van vezetve, a betonozás pár éves, s tökéletesen csinálta meg a szakember. Most így a betont kénytelen leszek újból feltöretni. Az egész arra is jó lesz, hogy betont \”küldünk\” a téglasor alá, hogy se süllyedjen tovább, mert eszméletlenül repednek a falak, nagymamám már az ajtót sem bírja becsukni néha.
  Köszi a tanácsot:-)

  Nagyon szeretünk Wekerlén élni, a nagymamám is itt született, s szívesen olvasok minden írást a telepről, csak azt nem értem, hogy ezekkel az alapvető problémákkal miért nem foglalkoznak mélyebben pl.a helyi újságokban, pedig szerintem sok embert érint, főleg azokat akinek nincs pénze megcsináltatni ezeket a dolgokat.
  Talán ez a struccpolitika? 🙂

  #6200
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Kedves Sziporka!

  Az ötlet nagyon jó!!! Tényleg hasznos lenne egy ilyen gyakorlati tanácsadó gyűjtemény. Nem struccpolitika, sajnos sokkal inkább kapacitás hiány. 🙁
  Itt mindenki önkéntesen dolgozik, azaz a saját szabadidejében foglalkozik a wekerlei ügyekkel. Az építészek is lelkesedésből, a telep szeretete miatt dolgoznak (nyilván nem az önkormányztai építészirodáról van szó) munka és család mellett.

  Köszi felvetést, nem kizárt, hogy idővel elkészülhet egy ilyen gyűjtemény. Csak idő és energia kérdése.

  Ezúton kérünk fel azonban minden kedves wekerlei lakost, hogy írja meg nekünk, milyen problémára milyen jó, vagy kevésbé jó megoldást talált, így egymást tudjuk segíteni ( és/vagy akár mások hibáiból okulni)!

  Addig is amíg egyszer talán összejön a hasznos tanácsok gyűjteménye…

  #6201
  Nagy Attila
  Felhasználó

  Kedves Andrea!

  Nagy Attila építész vagyok, egyike azoknak akikről Zenina a legutóbbi hozzászólásban említést tett. Tényleg jó lenne ezekről a problémákról, gondokról véleményt cserélni, és persze szakmailag megalapozott gyakorlati tanácsot, sőt megvalósítható megoldást kapni. Azonban azt tudni kell, hogy az általánosítható dolgokon kívül minden egyes eset más és más, ezért minden esetet külön kell megvizsgálni és konkrét megoldást kitalálni.
  A Ti konkrét problémátokat a bejegyzésekből kiolvasható részletekből próbálom a magam számára összerakni, nem biztos hogy jól. Kellene ismernem minden körülményt és részletet, hogy összeálljon a kép. Milyen házban laktok, azon belül milyen lakásban, melyik helyiségekben jelentkezik a penész, azon helyiségeknek milyen a tájolása, milyen a fűtési rendszeretek, milyen nyílászáróitok vannak, stb.? Írtad, hogy a magas talajvíz a legfőbb nedvességforrás, és az alappal statikai problémák is vannak. Én ezt nem vonom kétségbe, de azért Wekerlére ez általánosságban nem igaz. Több talajmechanikai szakvéleményt láttam, amely Wekerle különböző részeire készült, és azokban átlagosan -150 cm-en volt a mértékadó talajvízszint, nyáron -250 cm-en nem jelentkezett víz. Az épületek alapja eredetileg ugyanabból a mészhomoktéglából készült mint a falak is. A terepszintből 2-3 lépcsőfokkal kiemelt földszint padlózata alatt az alap és a falak közé bitumenes vízszigetelést készítettek, amibe csupaszlemezt (kátránypapír) ragasztottak. (Nem a kátránypapír szigetel, hanem maga a bitumen!) Ez a szigetelés, ha nem ment az idők folyamán tönkre a talajnedvesség ellen megfelelő védelmet nyújt. Fentiek alapján tehát az is egy fontos szempont, hogy a Wekerle melyik részén éltek, lehet hogy ott valamiért extrém magas a talajvízszint, ami ellen valóban nem elégséges az eredeti szigetelés. De az is lehet, hogy a Ti házatoknál már nem jutott a kivitelezőnek elég figyelme, vagy pénze a szigetelés megvalósítására, vagy esetleg a házatok a háborúban annyira megsérült, hogy az IKV építette újjá az 50-es évek elején? Ilyennel is találkoztam már. Ott nem volt sem figyelem, sem pénz, szigetelés se!
  Mindenesetre valakik írtak már 2 féle utólagos falszigetelési eljárásról, amik létező és működő módszerek, persze van még legalább 2-3 féle. Nem mindegy azonban, hogy pontosan mi a baj: \”diagnózis után lehet jó gyógyszert felírni\”. Az biztos, hogy ha a falak alulról nagyon nedvesednek azt meg kell gátolni, mert különben a tüneti kezelések nem hoznak tartós megoldást.

  Egyébként a lakás pára állapotával lehet játszani, amire korábban többen is utaltak. Csökkenteni a páraterhelést, növelni a pára kijutását a belső térből (jól záródó műanyag ablak kifejezetten rontja a helyzetet, gyakori szellőztetés, esetleg gépi szellőző rendszer), a falak belső felületi hőmérsékletének emelése (külső hőszigeteléssel, vagy ha az a megtartandó homlokzati ornamentika miatt nem lehetséges akkor speciális belső hőszigeteléssel – Multipor).

  További részletek után folytathatjuk a közös gondolkodást…

  #6202
  sziporka1974
  Felhasználó

  Kedves Zenina,
  Örülök, hogy mondhattam én is valami jót:-)
  Azt nem tudtam, hogy mindenki önkéntes, azt gondoltam, hogy pl. egy ilyen jellegű probléma a XIX.kerületi Polgármesteri hivatalra tartozik. Vajon ők miért nem foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel?

  Remélem én is, hogy mielőbb összegyűlnek a problémák és a tanácsok is:-)
  Üdv
  Andi

  #6203
  sziporka1974
  Felhasználó

  Kedves Attila,
  Köszönöm szépen a hozzászólást és a tanácsokat is:-)
  Mi jelenleg egy albérletben élünk a Baross utcában egy 6lakásos ház földszintjén, de az összes helyiség penészedik. Új nyílászáró, cirkófűtés,tapétázott falak… Van páraelszívónk, sokat szellőztetünk, nem teregetek bent a szobában, mégis állandó a penész még nyáron is. Nemsokára elköltözünk innen, most következik a 4.lakás 4éven belül, s 1hely kivételével mindből a penész miatt kellett eljönnünk. Igazából nagymamámnak a házát szeretnénk még tavasszal felújítani a lábazatnál, most csak ennyire telik.
  Ez a lakás egy 4lakásos ház első lakása, déli fekvésű, szinte egész nap érik a lakást a napsugarak. Szerencsére ez a lakás a hátsó lakással ellentétben penész szempontjából nagyon szerencsés, mert csak a kisszoba penészedik. 1éve szereltettünk be új nyílászárókat, de a régi nyílászáróknál is megvolt a penész, szerencsére csak kismértékben. A fűtés gázkonvektor. Ennél a háznál a legnagyobb probléma a süllyedés, ami szemmel láthatóan egyre \”erősebb\”, mind a külső falaknál, mind a szomszéd válaszfalak esetében is. Ez a ház a háborúban szerencsére nem sérült meg, de volt IKV felújítás is, amire természetesen keveset költöttek. Nagymamám mesélte, hogy kijött egy statikus s egy kőműves, s a válaszfal elcsúszott téglái között lévő lyukakba cserépdarabokat dugtak, s így vakoltak rá, tehát semmit sem csináltak. Nagymamám a Laczfy-köz-ben lakik, közel a Nagykörősi úthoz. Ön szerint ha a penészre és a süllyedésre is szeretnénk megoldást találni, akkor mi lenne a teendőnk?! Ön szokott hivatalból kijárni házakhoz szakmai tanácsot adni?
  Köszönöm szépen előre is segítségét,
  üdvözlettel:
  Andi

  #6204
  Nagy Attila
  Felhasználó

  Kedves Andrea!

  Hivatalból egyikünk sem jár ki, de amennyiben megbízol egy szakértéssel szívesen kimegyek, vagy bármelyik wekerlei építész kollégám is valószínűleg.
  A konkrét kérdésére vonatkozóan a penész és a süllyedés kérdést szét kell választani. Mindkettőnek fel kell tárni a kiváltó okát!
  A süllyedés a macerásabb, mert valószínűleg nem lehet megúszni az alapfeltárást, hacsak nem egyértelműen egy korábbi (vagy még most is tartó) csőtörésből származó kimosódás és altalaj roskadás okozza. Megoldásra vonatkozó beavatkozás is csak a pontos diagnózis után javasolható, ahogy már múltkor is írtam. A penészesedést is célszerű figyelni, hogy hogyan változik. Sajnos a konvektoros fűtés a penészesedés szempontjából nem(sem) ideális megoldás, mindazonáltal nem az a penészesedés kiváltó oka. Penész attól alakul ki a szerkezeteken, hogy a levegőben lévő pára eléri a telítettségi szintet, ami aztán a hideg felületen víz formájában kicsapódik és elindul a gombásodási folyamat, ami aztán már a gombatenyészet növekedésével terjed. Tehát a megoldás, hogy ebbe az összefüggő rendszerbe beavatkozzunk többféle lehet ahogy már írtam. Csökkenteni kell a relatív páratartalmat, vagy növelni a helyiség hőmérsékletét, mert abban nagyobb páranyomás is lehet a kicsapódás veszélye nélkül, illetve a már múltkor említett határoló szerkezetek felületi hőmérsékletének emelése. Egyedül ez utóbbira megoldás az utólagos hőszigetelés. Nem akarom lebecsülni ennek jelentőségét, hiszen a szerkezetek hőszigetelőképességének növelése más szempontokból is fontos, de kiolvasható az előzőekből, hogy nem ez az egyetlen lehetőség!
  Üdvözlettel: Nagy Attila 06 20 9419390

  #6205
  anitak
  Felhasználó

  …néhány hozzászólással korábban Zenina írt róla. Amit én szeretnék már régóta: a wekerlei mesterek, szolgáltatók gyűjteménye itt a honlapon. Például én tudok a szomszédunkban egy (szerintem) szuper kőművest, aki ismeri a wekerlei házak problémáit. Vagy a Zöld Hajtás Klub egyik rendezvényén Tracey említett egy nyugdíjas mérnököt, aki nagyon ügyesen javít tv-ket, vagy ugyanitt hallottam egy bicikliszerelőről. Én mindig tanácstalan vagyok, ha pl. mint most, mosógépszerelőre van szükségem, hogy honnan hívjak. És olyan jó lenne, ha innen a szomszéd utcából hívhatnék olyat, akit mások ajánlottak pl. itt a fórumon. Összegyűjthetnénk egy csokorba a penészesedés témában fent említett szakembereket is.
  Ez hogy működhetne? Engedélyt kéne kérni tőlük, hogy feltehessük az elérhetőségeiket? Írni róluk néhány sor ajánlást?
  Én szívesen elkezdeném…

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 52
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.