Wekerlei zöldek, és leendő zöldek

Kezdőlap Fórumok Fórum Zöld Hajtás Wekerlei zöldek, és leendő zöldek

 • This topic is empty.
3 bejegyzés megtekintése - 1-3 / 3
 • Szerző
  Üzenetek
 • #8478
  admin
  Felhasználó

  Wekerlei zöldek, és leendő zöldek

  #8479
  admin
  Felhasználó

  Na, ez egy kicsi személyes jelegő irás lesz, és biztos tele lesz helyesírási hibákkal, azert, ha ez a két tényezö már túl sok az idegrendszerednek, inkább igyon egy nyugató teát amielött folytatják..
  Köszi, hogy olvassátok ezt a blog bejegyzést. Amit irok, fontos nekem, és egy kicsi patetikusnak érzem, hogy ezt leirok.
  A zöld hajtás klubot hoztam létre kb két éve, akartam adni valami \’arcot\’ azoknak a témáknak amik a \’zöld\’ kátegoriába esnek, akkor is ha az én értelmezésemben, nem egy elkulönitett környezetet védjunk, hanem magunkat – az ökoszisztémá mégis az otthonunk!
  És Wekerle tökéletes ilyen gondolotoknak. Sok zöld program már régota van, van egy alap \’környezetbarátság\’ az itt lakókban, a társaskör munkában is, és persze, \’örököltunk\’ egy olyan egyéni települést, ami a jövöbe mutat.
  De tegnap Gabi (Kötö Kör megálmodoja, kedves ismerösem, zöldet hajtó bajtársam) kérdezte, hogy mi is a \’Zöld hajtás\’? Mi ez, ki van benne, kié?
  Egy kicsit védekeztem, söt, nagyon ugy éreztem, hogy ki kell állni annak a sok kis apró, fárasztó eseményeknek, irásoknak, szervezéseknek, megbeszéleseknek, vetítéseknek, kézmüves oráknak, amik itt megszerveztunk, többen együtt – Dani, Isti, Évi, Gabi is – és amihez sok ember látogatott, és szerintem tanult valamit, elgondolkodták valamin.
  Több dologban változást kezdeményeztünk – pl. a lakóssági forum módszerek amikor a Hulladék ötletbörzét szerveztük, újdonságnak tekinthető. A bio-kostolók, a méltányos kereskedelem bufék, a \’klimabarát bor\’… ezek mind \’jó pofanak\’ tekinthetőek… ugye?

  Ennek mind van egy \’hivatalos\’ oldala is – a Klímabarát településekhez léptunk be, mi vagyunk az elsö közösség MO-on, ami kituzte magának, hogy Klímabarát közösség szeretne lenni… Pályáztunk is – a fövárostól nyertunk 300 000 Forintot, amivel tudunk két rendezvényt szervezni idén…
  Nemzetközi eseményben vettunk részt: Gabi a WTE Zöld Hajtás részéröl a brisztoli Zöld térkép tapasztalat cserében vett részt, hazahozott magával a Zöld térkép csiráját, amire feltettuk Wekerlét is.
  Gyakorlati dolgokban is segítunk: éppen egy önkéntes alapuló nyilás-záró programot dolgozunk ki, több civil szervezet segítségével, mivel szeretnénk egy \’energia brigádot\’ itt muködtetni…
  Médiázunk: Kispesti TV-n többször szerepeltunk, az ujságban is.
  És persze, ápoljunk a kapcsolatot az önkormányzattal, a zöld programirodával, igyekszunk egy infó áramlást biztositani, egy kis nyomásgyakorlással együtt.

  Még védekezek, ugye? Nagyon sokat csináltunk, de ahogy Gabi mondta, a legnagyobb része tölem jön, és nem másoktöl, akkor is ha mások is benne vannak. Hogyan lehet erröl egy részét érezni magad? A zöld életmódunk alapján lehet közösséget alkotni? Ez elég fontos az embereknek? És hogyan lehet közösségként funkcionálni, amikor nincs is kommunikációs feluletunk – nincs levelezési lista, az ujság rovat szintén csak egyirányu…, a találkozások mind funkcionális, mind temátikus… baráti kapcsolatok vannak, de ide oda… baj ez?

  Szerintem, egy kérdést teszem fel nektek: lassan két éve irogatok, szervezgetek, bevonogatam, tervezgetek, kapcsolatokat épitgetek, forrásokat biztositok… több ember egyre nagyobb segíségével. Direkt nem akartam egy WTE kis ágazatot muködtetni, heti megbeszélésekkel, hírlevéllel, hanem inkább egy mozgolodást inditani… amiben mindenki kaphat lehetőségét bedobni amit töle jön, és ebböl faraghatunk magunknak egy szivunknek szimpátikus, közösség erösitő, a földunk tisztelő, wekerlei zölditést… Ez egy kicsi elvont, ugye? 🙂 De szerintem muködik, csak láttam, lehet hogy nem mindenkinek.

  Kell valami könnyebben látható zöld közösség itt Wekerlében?
  Mi ez a Zöld hajtás? Mit akarunk csinálni vele? Hogyan lehet ebböl több, mint egy néhány ember elszántsága?

  Ne értsétek félre: szeretem ezt csinálni, szerintem a többiek is – söt, nagyon hálás vagyok ennek a lehetőségnek, hogy itt egyre több szimpátikus emberrel megismerkedhetem, összehozhatom idegeneket, és lesz belőlük ismerösek,…. de nem akarok most sok érzelemmel titeket árasztani! Lényeg az, ez nekem nagyon inspiráló volt, sok reményt adott…
  Csak néha tényleg sok…
  Na, remélem valaki fog erre válaszolni!
  🙂
  Tracey W.

  #8480
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Szia Tracey!

  Ugye csak költői a múlt idő az írásod végén? Tökre értem amiről írsz. Leszámítva mondjuk ezt a mondatot: \”Hogyan lehet erröl egy részét érezni magad?\”:)

  Nehéz a kérdés, de ez minden közösségszervezés kapcsán felmerül. Főleg ha az emberek aktivitására van szükség. A többség nehezen és lassan mozdul meg – kivéve, akik amúgy is aktívak, mert ők megtalálják a maguk \”dolgát\” vagy a \”dolog\” találja meg őket. Pedig a zöld kérdés kardinális. Nagyon jó programok és kezdeményezések vannak – mégha én egyéb elfoglaltságaim miatt ebből kevéssé veszem is ki a részemet.

  Nagyon is KELL Wekerlére Zöld Hajtás. De attól tartok nem fog működni egy olyan szervező erő nélkül, mint te vagy, vagy valaki, akinek olyan fontos a terület, mint neked. Ugyanez látszik a WTE dolgain is (és ezt tapasztaltam az élet más területein is). Kell, hogy valaki kézben tartsa a dolgokat. Energiát kell befektetni abba, hogy információ áramlás legyen, embereket lehessen bevonni, a dolgok működjenek és haladjanak. Vannak az aktívak, a bevonhatók, a passzív figyelők, az érdektelenek és az elérhetetlenek. Ez bármely témában áll, csak az arányok változnak. 🙂 Csak ez nem egyszerű munka és család mellett, pláne, ha némi szabadidőt is igényelne az ember. És ez a téma egész embert igényel…

  Nem pontosan tudom, hogy mire vagy kíváncsi, nekem ezek jutottak eszembe az írásodról. Lehet, hogy hülyeségeket írtam le?

  Zenina

3 bejegyzés megtekintése - 1-3 / 3
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.