Wekerlei vízórák

Kezdőlap Fórumok Apróhirdetés Szolgáltatás Wekerlei vízórák

 • This topic is empty.
9 bejegyzés megtekintése - 1-9 / 9
 • Szerző
  Üzenetek
 • #10409
  Boros János
  Felhasználó

  Wekerlei vízórák

  #10411
  vaczii
  Felhasználó

  T. Társaskör,

  Akit a kiépités érint, mindenkit megkeresett már a Vizmű? Magam részéről a hvg-ben olvastam erről először. Ikerház, közös képviselő nincs.

  Van valahol hivatalos értesités, tájékoztató, hogy mikorra kell kiépiteni, pontosan kire vonatkozik, mik az elvárások?

  Köszönöm a választ előre is

  #10412
  Nagy Tamás
  Felhasználó

  Kedves Óranélküliek!

   

  Amikor 20 évvel ezelőtt a lakásokat privatizálták, akkor önkormányzati képviselő voltam. A privatizációs helyi szabályok megalkotóinak is egyike voltam.  Így jól emlékszem arra, minden fórumon szorgalmaztuk, hogy az új társasházak létesítsenek vízórákat, majd osszák meg közös megegyezéssel a vízdíjat. Magam még azt is tanácsoltam, egyidejűleg az egyes lakások kössenek be saját vízórát.

  Fogadóóráimon nemcsak lehurrogtak a lakók, de bolondnak is tituláltak, mondván a valós költségek töredékét fizetik a szocializmus idején kialakult díjfizetési szabályok alapján. Hol a szobaszám, hol a lakók száma alapján történt a díjfizetés. A kertek locsolása, a gépkocsik mosása, a kerti zuhanyozók, a medencék stb. vízfogyasztását senki sem mérte, illetve kérte számon. Legfeljebb a képviselők fogadóóráin panaszkodtak egymásra a szomszédok!

  Szokták volt mondani, nincs ingyenebéd. (A közgazdaságtan is ismeri ezt a kifejezést, potyautas-jelenségnek nevezi. A pontosság kedvéért le kell szögezni, hogy ez a szűkebb értelmű fogalom azt fejezi ki, hogy valaki anélkül élvezi más személy erőfeszítéseinek a hasznát, hogy részt vállalna a költségekben.)

  Úgy látszik, eljött a fizetés ideje.

   

  Nagy Tamás

   

   

  #10413
  Boros János
  Felhasználó

  Kedves Tamás!

   

  Tulajdonképpen igazad is van. Én ugyan nem vagyok érintett, mert nálunk ez már évek óta megoldódott. De: most következik az, hogy a társasházak nagy részének nincs egy vasa sem.

  Még most is lesz olyan tulajdonos aki ezt nem akarja.

  Azt vajon, hogy fogják megoldani ahol több ház van egy vízhálózatra van kötve. Az ingatlanok külön választását kinek kell fizetnie?

  #10414
  mzsombor
  Felhasználó

  Mi a nyáron költöztünk Wekerlére, előtte teljesen felújítva egy ikerházfelet. A vízműveknél én lettem a ház kapcsolattartója (még két éve), de ilyen irányú megkeresés hozzám nem érkezett részükről. Vízóránk nincs.

  A felújítás a kapcsolódó közművek telken belüli megújításával is járt, ekkor szembesültem én is többek közt a vízbekötésben alkalmazott, a telep építésénél még ideális, ám ma már jelentős nehézségeket okozó műszaki megoldásokkal. Konkrétan arra gondolok, hogy hiába van nálam az akna, az azon átmenő vezeték nem csak a mi ikerházunkat táplálja, hanem a melletünk lévő négylakásos felénk eső két lakását is. Telken belül megoldottuk, hogy külön cső érkezzen az aknába a mi lakrészünktől, az ikerszomszédtól, és a régi csövön továbbra is kapjon vizet a négylakásos. Ikerháznál könnyű a szeparáció, egyértelmű, hogy melyik kerti csap kihez tartozik stb. Egy négylakásosnál ez már nem ilyen egyszerű. Az óra felszerelésébe nem a kedvezőnek nem is annyira mondható átalánydíj mértéke miatt nem vágtunk bele eddig, hanem azért, mert ha mi elkezdünk órázni, ezzel kötelezően vonjuk magunkkal a körülöttünk lakókat is, akiket a mi aknánk lát el. Mivel a bekötés ezen módja eleve aggályos abban az esetben, ha mindenki külön mérővel rendelkezik majd, tudniillik, hogy a szomszéd telken lévő ház mérője is nálam van, ezért jó lenne, ha az ő házuk a saját telkükön lévő másik oldali bekötésről kapna vizet. Ehhez azonban fel kell túrni az egész kertet. Érthető, hogy nem szerettem volna a helyi főgonosz szerepében tetszelegni, hanem inkább megvárom/megvártam, míg a helyzet az egész telepen rendeződik. Telken belül rendeztük a csőhálózatot, \”felkészültünk\” az órázásra.
  Mivel azonban szinte az összes helyen így van megoldva a vízbekötés, a komplett telep feltúrására is szükség lehet a szeparációhoz.

  Ezen kívül, jelenleg mind a csatorna, mind a víz jóval alacsonyabban jönnek be a föld alatt, mint az előírt aknamélység. Az is aggályos, hogy az új aknának 5-10 centire ki kell emelkednie a talajszinttől. Nekünk az aknánk most körülbelül a kocsibejáró közepén van, így autóval beállni is bajos lenne.

  A témaindítóban linkelt cikkbe bekerült egy kiegészítés, miszerint van rá esély, hogy két évet halasztanak ezen az intézkedésen. Jó lenne ezt a két évet, ha valóban megvalósul, úgy felhasználni, hogy a lakók és a vízművek számára is megfelelő műszaki megoldást dolgozzunk ki.

  #10415
  Boros János
  Felhasználó

  Mellékvízórát csa akkor ismer el a vízművek ha az ingatlannak  saját főórája van. 
  Egy vízakna kb százezer forintba kerül.

  #10416
  Boros János
  Felhasználó

  Akna átvételi szabvány.

  http://vizmuvek.hu/files/public/altalanos-pdf/aknaatveteli-tajekoztato-kismero.pdf

   

  Nem tudom, hogy érvényes e még, de a vízművek honlapján találtam.

   

  #10410
  Boros János
  Felhasználó

   

  Ez több 100 wekerlei háztartást érint.

   

  http://hvg.hu/itthon/20131205_Wekerle_telep_vizora_kiepites_vizmu

   

   

  Jó volna ha lehetne valami közös álláspontot kialakítani, az érintettek bevonásával.

  Gondolok itt az önkormányzatra, a wekerlei képviselőkre, esetleg a Wekerlei Társaskörre.

   

  #10417
  Boros János
  Felhasználó

   

  A Magyar Közlöny 213. számának (2013 dec 18.) 50. oldalán a 27. paragrafus rendelkezik a vízórák beszerelésének időpontjáról. Módosították  2015. december 31-re.

   

  27 §

   

  Vksztv. 83. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

  „(4) A felhasználó az átalánydíjas felhasználási helyen fogyasztásmérő berendezés elhelyezését legkésőbb 2015. december 31-ig elvégezteti. A víziközmű-szolgáltató a bekötési vízmérő elhelyezését nem tagadhatja meg, ha a felhasználó a bekötési vízmérő elhelyezésének feltételeit teljesítette, valamint ha az új közüzemi szerződés megkötésében a víziközmű-szolgáltatóval együttműködik.”

9 bejegyzés megtekintése - 1-9 / 9
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.