Ünnep és öröm

Kezdőlap Fórumok Fórum Wekerlei csevegő Ünnep és öröm

 • This topic is empty.
6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Szerző
  Üzenetek
 • #7426
  Lechner Gábor
  Felhasználó

  Ünnep és öröm

  #7428
  Lechner Gábor
  Felhasználó

  elnézést, csak ide tudtam berakni. egy kis beszámoló a vasárnapi örömkoncertről a katolikus templom kórusának előadásában.

  \”Elämä on ihmisen parasta aikiaa.\”

  #7427
  Lechner Gábor
  Felhasználó

  Ünnepi öröm

  1990. január 25-én este nem tudom milyen hideg volt, de a most elmúlt vasárnapi és születésnapi örömkoncert alatt kimondottan repkedtek a mínuszok. A szerencse, hogy az áhítatos dallamok felmelengették egy kicsit a meleg ruhába öltözött hallgatóinak lelkét. Az éneket pedig az ünnepelt, az idén 20. évébe lépő katolikus templom kórusa nyújtotta át a megjelent közönségnek.

  Kaposi Gergely köszöntő beszédében kiemelte, hogy minden születésnap egy hálaadás. „Mi is hálát adunk a hátunk mögött lévő 20 évért. A sok jóért, az átélt eseményekért, és a bennük rejlő emlékekért. És a csodákért.” Hozzátette, hogy ez az este felfogható egy előünneplésnek, mert a születésnap nagyobb megünneplését pünkösdhétfőn, egy szentmisével egybekötött vidám énekléssel szeretnék megcselekdni. Majd beszélt arról is, ami nem oly kedves! Arról, hogy bár a belépés a koncertre ingyenes, de hogy adományokat gyűjtenek egy, súlyos betegségben élő kórustársuk külföldi gyógykezelésére, ami itt, hazánkban nem gyógyítható.

  Szavai után már készültek is a fiatalabbak énekkara, az Angyali Kar, Tarnainé Benkő Orsolya vezényletével. Zongorán a nagyobbak vezetője, Kaposi Gergely kísért. Szólamaikat hallva, el lehet mondani, a katolikus templom kórusa nem fog szenvedni ember-és énekhanghiányban, az utánpótlás így nem hiányzik. A kicsik, műsorukkal előkészítették a hangulatot a folytatáshoz. Előadásukban többek között fel csendült két, ezen sorok írója által is jobban ismert népének, „A Kis Jézus megszületett”, és az „Ó gyönyörű szép” kezdetű dallamok.

  A folytatásban Tercsi Zoltán atya idézte fel szavaival a kórusi élet kezdeteit Ami „egykorú a katolikus élet meglétével itt Wekerlén” – fűzte hozzá az atya. Röviden megemlékezett a nehezebb időszakokról is, az 50-es,60-as, 70-es évekről, amelyet átvészelve ma ott tartunk, hogy az előd – a Harmonica Sacra – megbecsült és hagyományokat átvevő- és átadó utóda, a Wekerletelepi Szent József Kórus 20. születésnapját üli ebben az évben. „Mert a Szent zene a legjobb arra, hogy általa felfedezzük és megértsük a titkot.\” – zárta rejtélyesen beszédét Zoltán atya. Ennek a mondatnak az alapját a kórus is visszaadta az ünnepi műsorával. Áhítatával, amiben sok minden benne van: lelkesedés, odaadás, hódolat, és bámulat. Mindez abban a vasárnapi másfél órában megmutatkozott. Ebben segítségükre volt a három meghívott vendégművész, akik mindannyian a Magyar Állami Operaház magánénekesei. Ők Pánczél Éva, Kertesi Ingrid és Mukk József, akik hangjukkal és már jelenlétükkel növelték az élményét ennek az estének.
  Nekik is köszönhetően jelen volt a legismertebb Ave Maria, a Gounod- Bach féle feldolgozásban, vagy Bizettől az Agnus, vagy Mozart Allelujája. A kórus tagjainak hangszálain repült többek között magasokba Kodálytól az Adventi ének, vagy a különleges néger spirituálé a Virgin Mary had, vagy egy angol karácsonyi carol, az izgalmas nevű, de annál szebb Lully-lulla. Mindegyik darabhoz Dallos Erika adta a zongora- és orgonaszót, mely nélkül nem lett volna örök az a vasárnap.

  Végül az utolsó felvonás már a karzaton kívül játszódott. Az utolsó énekszámot már, a kórus tagjai, kezükben égő gyertyával, a padok között haladva kezdték el, az oltár mögött sorakoztak fel, ahol már a gyertyák üdén fénylettek.

  Így múlt el ez a szép este. És talán ez alatt a 90 perc alatt egy kicsit mindenki felmelegedett. És hazavitt belőle egy darabot.

  U.I.: És hogy miért hoztam fel 1990. január 25.-ét írásom elején? Mert 2010. január 24-én volt egy bizonyos örömkoncert, amiről elvileg ezen sorok szólnak. És ugye az a 20 év is milyen sok, még akkor is, ha úgy vesszük, hogy az sokkal több, mint amennyi.

  #7429
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Kedves Gábor!

  Nagyon szépen köszönöm a beszámolót. Sajnálom, hogy nem voltam ott.

  Kaphatnék egy fordítást is a fenti, gyaníthatóan finn szövegre?

  #7430
  Lechner Gábor
  Felhasználó

  Kedves Zenina!

  Tényleg nagyon szép volt, de pünkösdhétfőn lesz a nagyobb ünneplés. És igazán nincs mit. Még azért próbálok majd más programokról is beszámolni.

  Amúgy meg a tényleg finn nyelvű szöveg annyit tesz: \”Az élet a legjobb a létezésre\”

  Ez lett az aláírásom itt a fórumon.

  \”Elämä on ihmisen parasta aikiaa.\”

  #7431
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Kedves Gábor!

  Üdv a fedélzeten! Előre is köszönjük és nagyon várjuk a beszámolókat, híreket.

  Köszönöm a fordítást. Jó kis aláírás. 🙂

  Zenina

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.