Túrós kalács – kenyérsütővel

Kezdőlap Fórumok Fórum Receptek egymás között Túrós kalács – kenyérsütővel

  • This topic is empty.
5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5
  • Szerző
    Üzenetek
  • #8197
    Sági Zenina
    Adminisztrátor

    Túrós kalács – kenyérsütővel

    #8198
    Sági Zenina
    Adminisztrátor

    A hétvégén kalácsot terveztem. Először simán mazsolásat, de aztán eszembe jutott, hogy az emberem túrómán, így a hűtőben lapuló negyedkiló felhasználásán törtem a fejem. Így jött a töltött kalács ötlete.

    A remek Tesco gazdaságos kenyérgépemhez kaptam kis receptkönyvet, abban van egy kalácstészta leírás is, azon módosítottam itt-ott, íme (ilyen sorrendben megy a kenyérsütőbe):

    1/3 pohár langyos tej
    2 felvert tojás
    2 evők margarin apróra vagdalva
    3 pohár rétesliszt
    4 evőkanál cukor
    1 zacskó vanilincukor
    1/2 teáskanál só
    2 teáskanál száított élesztó

    Tészta dagasztásra állítva, azt hiszem másfél óra.

    A negyedkiló túrót talán 2-3 evőkanál tejföllel, ízlés szerint cukorral és vaníliás cukorral (ha valaki szereti, akkor mazsolával, amit a tésztába is lehet pottyantani, tejföl helyett mehet bele tojás is, ki hogy szereti) ízesítettem.

    Amikor a tészta megkelt, kinyújtottam, és három szélesebb téglalappá vágtam. Azokat is kinyújtottam. Egyenként végig töltöttem túróval a lapokat és felhengerítettem. Végig összecsíptem a tésztát, hogy ne folyjon ki. A három töltött \”kígyót\” összenyomtam az egyik végükön, majd mint a hajat, befontam. Sütőpapírra tettem, picit még kelesztettem a tepsiben. Egy felvert tojással megkentem és 180 fokon előmelegített sütőbe dugtam, ahol kb 40 perc alatt megsült. Gyorsan fogyott.

    Ezt is lehet diós lekvárral, mákos töltelékkel vagy kakaóval készíteni.

    #8199
    MolnarMoni
    Felhasználó

    Nem potyogott a túró belőle? Nekem is megfordult már a fejemben, hogy batyu helyett lehetne beletölteni a kalácsba, de féltem, hogy szeleteléskor mind szétszóródik a töltelék. Vagy a telföl összetartotta? Én tojást szoktam beletenni.

    #8200
    Sági Zenina
    Adminisztrátor

    Hát, a szeletelésnél látszik, hogy elég jól egyben maradt, persze morzsák azért lehullanak, de azok amúgy is. A tojás biztosan jobban összetartja, de így sem volt gond. Ha sötét a töltelék, még látványosabb szeletet lehet kapni, de így is szép volt. Lehet, hogy karácsonyra ilyen diós és mákos lesz.

    Hacsak valakinek nincs egy igazán jó beigli receptje. 🙂 Én a kicsit szárazabb, omlós típusút szeretem, nem annyira a kalácsot.

    #8201
    Hajnalka
    Felhasználó

    Tegnap rávettem én is magam – az Általad való ihletettségtől 🙂 – és sütöttem én is kalácsot, gépben kelesztve. A tésztájába tettem mazsolát, tölteléknek meg margarinos-cukros-fahéjjas krémet kentem. szívmelengetően szép és nem mellesleg nagyon finom lett! Köszi!

5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5
  • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.