Mit hova szelektáljak?!

Kezdőlap Fórumok Fórum Zöld Hajtás Mit hova szelektáljak?!

 • This topic is empty.
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 16
 • Szerző
  Üzenetek
 • #8539
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Mit hova szelektáljak?!

  #8540
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Nekem nagyon sok fejtörést okoz bizonyos \”szemét típus\” elhelyezése.
  A szelektív gyűjtőkön feltüntetett ikonok alapján nem tudtam pl. hogy konzerves doboz jó helyen van-e a sörös és üdítős alumínium dobozokat ábrázoló gyüjtőben. Hová tegyem az alufólia bevonatúnak látszó(!!!) csokis, csipszes, kekszes csomagolásokat.
  Vajon mi legyen a sorsa a kifogyott hajtógázas palackoknak, az elhasznált fogkefének (na, ezt most sem tudom), vagy nem baj-e, hogy a tejes dobozunk kupakja műanyagból van.

  Ezt az oldalt találtam, ahol sok mindenre, ha nem is az összes kérdésre, választ kaphatunk: http://szelektiv.hu/

  A humusz.hu oldalon a gyik-ban is van hasznos info, tipp, ötlet. http://www.humusz.hu/gyik

  Ha volna esetleg olyan elvetemült, aki utánanézne, hogy az egyes csomagolásokon a kukába dobós emberke mellett mit jelentenek azok a jelzések, amelyek az újrahasznosíthatást jelző háromszögben találhatóak. Pl. PET palackon a háromszög közepén 01-es szám van, alatta: PET. A 01 nem tudom mit takar, de a PET valószínűsíthetően a polietilént. Irány a műanyagos szelektív. De láttam már PP (polipropilén??? akkor mehet a műanyagosba, vagy sem?), PB, PS, PVC, FE betűkódokat.

  Fura, hogy a fenti oldalon azt írják a belül alufóliának látszó, kívül színes zacsikról, csomagolásról (előttem épp egy zabfalatok csomag), hogy az nem újrahasznosítható http://szelektiv.hu/hir.186.csipszes_zacsko_femnek_latszo_csokipapir, míg ennek a csomagolásán vidáman figyel az ujrahasznosítást jelző háromszög alatt a PP. Akkor most mi az igaz?

  Ja és még azt is megtudtam, hogy: \”Ne dobjunk a konténerbe: zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kiöblített) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, illetve hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nylonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!\”

  Amúgy abban kicsit többet segíthetnének, hogy mi más olyan van, amit én műanyagnak ítélhetek, de nem oda való…

  Érdekesség:

  TUDTA ÖN, HOGY…?

  • … a csak a hõre lágyuló mûanyagokat (pl. PET palackok, mûanyag flakonok) lehet hasznosítani, a hõre keményedõket nem?

  • … 27 PET palack anyaga szükséges egy polárpulóver elõállításához?

  • … a másodnyersanyagból elõállított mûanyag gyártásához hétszer kevesebb energiára van szükség?

  Forrás: ökopannon.hu, wikipédia

  #8541
  Cili
  Felhasználó

  A Fővárosi Közterület-Fenntartó honlapján van egy kis segítség, hogy mibe mit dobjunk. Nem mondom, hogy túl bőbeszédű, de a semminél több. Itt érhető el:
  http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkf/szolg/Lakossag/Hulladek/Szelektiv/Szelektiv_sziget

  Mi a tejesdoboz kupakját a műanyagosba szoktuk tenni (sőt, én a tövét is kitépem a dobozból, és az is a műanyagba megy), de lehet, hogy ez már túlzás 🙂

  Én úgy tudom, hogy kézi szétválogatás van, vagyis ami szemét bemegy, azt emberi erővel átszortírozzák (bár nem vagyok 100%-ig biztos benne), így ha valami rossz helyre kerül, akkor majd átteszik a neki megfelelő helyre.

  A háromszögekről annyit tudok, hogy a műanyagon szokásos jelölések, és arra jók, hogy az adott csomagolásról könnyen eldönthető legyen, hogy milyen típusú műanyag, mert az egyes típusokat külön-külön kell újrahasznosítani (még ha együtt gyűjtik is). Kicsit több infót itt találtam:
  http://eletmod.transindex.ro/?cikk=9896
  http://www.freeweb.hu/ejai/skvers/korterm.htm

  Cili

  #8542
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Akkor tehát, ha rajta van a kis háromszög, akkor mehet a műanyagosba.

  #8543
  IE
  Felhasználó

  Az újrahasznosíthatóságot jelölő háromszög még nem jelenti azt, hogy az adott területen tevékenykedő cég azt újra is hasznosítja, vagyis, hogy bedobható lenne a kukáiba.
  Pl. Tatabányán láttam, hogy ott a papír alapú, többrétegű italos dobozokat (tej, gyümölcslé) nem szabad a gyűjtőbe tenni. Sok helyen a kartont sem. Itt Budapesten a polisztirolt (PS) biztosan nem hasznosítják újra, tehát a hungarocell, előre csomagolt húsok, szendvicsek tálcája nem dobható be a műanyagos kukába.
  Fontos, hogy a hulladék (viszonylag) tiszta, zsírmentes legyen, másképp nem hasznosítható. Bár tényleg átmegy a szelektív hulladék emberi kezeken, akik csak a megfelelő darabokat hagyják benne, mégsem illő nem odavaló dolgokat beletenni. A szennyezett pedig végül mégiscsak kommunális hulladék lesz, olyan szemét, amit sokkal drágábban gyűjtöttek be. Fejlettebb országokban komoly összeget kell fizetnie annak, aki nem jól válogatja a szemetet, még akkor is, ha abban egyébként minden újrahasznosítható.
  Azt gondolom, nem tanulhatja meg mindenki a különböző termékek, csomagolások összetételét, ezért hagyatkozzunk a gyártóra! Csak a csomagoláson feltüntetett jeleket kell, szabad – szerintem – figyelembe venni. Persze azért a papírt egész pontosan felismerjük magunk is, így egy újságon nem keresem a PAP feliratot. Ha egy jel félrevezető, vagy hibás, akkor a hulladékhasznosító majd jelez a gyártónak, aki érdekelt a tőle kikerülő szemét újrahasznosításában, újrahasznosíthatóságában. A gyártó ugyanis termékdíjat fizet aszerint, hogy termékének csomagolása milyen és mennyi hulladékot jelent. A mostani szabályok alapján e díj megfizetése alól akkor mentesül, ha megoldja szemetének begyűjtését, és újrahasznosítását. Ezt általában más, erre szakosodott cégekre bízzák, akiknek hulladékhasznosítási díjat fizetnek, de ez jóval kevesebb, mint a termékdíj. Ez jó rendszer lehet, ha a termékdíj elegendően magas. És pontosan kiszámolt, ellenőrzött. Ez utóbbit azért tettem hozzá, mert az előző munkahelyemen azt tapasztaltam, hogy ezt a bizonyos díjat bevallásos úton számolják ki, …
  Pártunk és kormányunk azonban most azt tervezi, mindenképp kell termékdíjat fizetni, ami azt eredményezheti, hogy – érdekeltség híján – megszűnik az újrahasznosítás.
  Egyébként én is elöblítek mindent, és szétszedem a könnyen szétszedhető hulladékot alkotórészeire.
  A fém gyűjtőbe mehet:
  ALU – alumínium – jellemzően italos dobozok, alufólia, kupak;
  FE – ferrum, vas – általában konzervdobozok, befőttek kupakjai, de kis háztartási hulladékok is, villa, kanál (vasúti sín nem).
  A papírosba:
  PAP – papír – szórólapok, újságok, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, a karton is, és a többrétegű papír dobozok is (tej, gyümölcslé – az ezeken lévő alumínium, és/vagy polietilén réteg aprítás után leáztatható, és elválasztható), de a hőpapír nem (bizonyos blokkok, faxpapírok).
  Az üveg egyértelműnek tűnhet, de nem dobhatunk bele: izzót, fénycsövet (ezeknek megvan a megfelelő gyűjtőhelye), síküveget (ablaküveg, különösen nem a \”szennyezett\” fajtákat: tükör, drótszövetes), szemüveget, egyéb lencsét, hőálló üvegtálat, orvosságos üveget.
  A műanyagok közül várják ezeket:
  PE – polietilén, a nagy, és a kis sűrűségű is (HDPE, LDPE),
  PET – polietilén-tereftalát (pillepalack),
  PVC – polivinil-klorid,
  PP – polipropilén.
  A már említett PS nem kerülhet bele, és a vegyes, vagy ismeretlen öszzetételűek sem (pl. fogkefe).

  Illés Endre

  #8544
  Cili
  Felhasználó

  Endre, köszi a részletes hozzászólást.
  Egy apró megjegyzés (bocsánat, ha félreérthető voltam): nem azt szorgalmazom, hogy bátran tegyünk bármi oda nem illőt a szelektívbe – sőt, ezt kifejezetten ellenzem -, konkrétan arra írtam a kézi szelektálást, hogy szerintem ha a műanyag kupakot nem szedjük le a tejesdobozról, pedig esetleg le kellene, akkor a válogatásnál remélhetőleg átkerül a megfelelő helyre.

  Más: valakinek van esetleg arról információja, hogy a már újrahasznosított papír újfent újrahasznosítható-e? Azért kérdezem, mert az egyik ismerősöm hulladékgyűjtő udvarban adott le múltkor papírt, és a tojástartó dobozra azt mondták neki, hogy az már nem hasznosítható újra többször.

  Cili

  #8545
  IE
  Felhasználó

  Értem, Cili, és igazad van, a kupakot minden bizonnyal kitépik az üzemben, és nem tőlünk várják el, vagyis nem számít hibás szelektálásnak (ma még), ha valaki nem ennyire lelkes. Amit írtam, inkább Zeninának szólt, hogy a háromszög nem jelenti automatikusan azt, hogy a lakóhelyünkön azt begyűjtik, és hasznosítják.
  A tojástartós esetet pedig nem értem. Egyrészt ha papírt, és vizet összeturmixolunk, papírt meríthetünk belőle az első, és az ötezredik alkalommal is, vagyis a papír akárhányszor újrahasznosítható. Ha a tojástartón rajta van a PAP felirat, biztos, hogy mehet a papíros konténerbe.

  Illés Endre

  #8546
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Én azt a piacos nénik kezébe szoktam adni. Bármelyikébe. Profin újrahasznosítanak. 😀

  #8547
  KG
  Felhasználó

  Miért nincs egy lista a konténereken? Nem lehet kihelyezni valahogy egy tájékoztatót? Én is chipses zacskókkal szoktam bajban lenni. Akkor azt lehet, vagy sem?

  #8548
  Zsu
  Felhasználó

  A legtöbb csomagoláson szerepel, hogy miből készült. A PE, PET, PP úgy tudom bedobható, a PS nem. A tojásosdoboz szerintem újrahasznosítható; az újrahasznosított papínak annyi \”baja\” van, hogy nem olyan erős, mint az elsőnek fából készült. Nyilván minél többször hasznosítod újra, annál inkább gyengébb lesz, bár vannak olyan felhasználások, ahol nem az erő számít (legfeljebb nem csomagolnak bele). A kupak szerintem újrahasznosítható, de mi gyűjtjük, mert anyósom egyik ismerőse adja egy alapítványnak, ahol beteg gyerekeken segítenek (egy vállakozó olvasztja be, és a kereskedelmi árnál kevesebbért veszi a kupakot, így ő is jól jár, meg az alapítvány is). De hallottam már állatmenhelyről is, ahol gyűjtötték a kupakokat. A Kós Iskolánál is láttam már a kapura kiakasztva egy nagy zacskó kupakot, lehet, hogy ott is gyűjtik? Utána lehet érdeklődni.
  Endre, nem is tudtam eddig, hogy az alusba fém is mehet :O Köszönöm az infót, eddig kidobáltuk a konzervdobozokat.
  A soroksári Auchanban vagy egy automata, ahova a kiürült sörösdobozokat lehet bedobni, asszem 5 Ft-ot ér egy. Ott egyébként be lehet dobni fénycsövet, elektromos hulladékot és elemet is.

  #8549
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Az Intersparban (Europark) is van ilyen automata. Meg fénycső gyűjtő is.

  A kupakokat az Arany oviban is gyűjtik, lehet üdítős, tejes, bármilyenes.

  A tojástartót legjobb arra használni, amire való, itt a kis piacon, de a nagyon is örömmel veszi bármelyik tojásárus.

  Na akkor most mi van a Zabfalatos csomagolással? PP van rajta, de a belül ezüstszínű csomagolás, amiről azt írták, hogy nem megoldott az újrahasznosítása. Erről tud vki vamit?

  #8550
  IE
  Felhasználó

  Továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy a csomagoláson feltüntetett jelölést kell figyelembe venni. Attól tartok, a mi fogyasztói véleményünk nem különösebben érdekli sem a hulladék előállítóját, sem annak feldolgozóját. Ezért vitatkozzanak inkább ők, és vagy a gyártó érje el, hogy legyen nálunk is technológia a feldolgozásra, vagy a hulladékfeldolgozó, hogy a gyártó vegye le az adott jelet (esetünkben PP)a csomagolásról, és újrahasznosíthatatlansága miatt az fizesse meg utána a termékdíjat, ami, ugye, magasabb összeg. Egyébként – úgy tűnik – csak nálunk nincs meg erre az anyagösszetételre a technológia, pedig egyre több élelmiszert ilyenbe csomagolnak. Talán több csipszet kellene ennünk, hogy ösztönözzük a feldolgozót

  Illés Endre

  #8551
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Ma arra jártunkban játtam, hogy a Deák Gimnáziummal szemben lévő sziget hihetetlenül ocsmányan fest. Szétdomált szemét mindenfelé. Az egy darab műanyagos tartály csurig volt, körülötte mindenhol az otthagyott szemétkupacok. Végre két papíros gyűjtő van, nem értem, hogy miért nincs két műanyagos. Nem csoda, ha az ott lakók tiltakozni kezdenek a gusztustalan állapotok miatt. És nem ártana kitenni, hogy mit lehet szelektálni, mit nem, mert csomó hungarocell is ott éktelenkedett. Megérne egy térfigyelő kamerát…

  #8552
  sziporka1974
  Felhasználó

  hogy aki ezt eldöntötte, hogy a Gimnáziummal szemben legyen, az nem gondolt bele, hogy ott ugyanez lesz a helyzet, mint a mai Eperfa téren, s ráadásul ott is ugyanakkora távolságra van a lakóházaktól?!

  #8553
  niki
  Felhasználó

  Persze szelektív kuka kell, csak lehetőleg ne az én házam elé kerüljön – elv jól működik! :DDDD

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 16
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.