Közös telek középső kerítés helyének a meghatározása

Kezdőlap Fórumok Fórum Általános kérdések Közös telek középső kerítés helyének a meghatározása

 • This topic is empty.
10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 10
 • Szerző
  Üzenetek
 • #7165
  vgabor
  Felhasználó

  Közös telek középső kerítés helyének a meghatározása

  #7166
  vgabor
  Felhasználó

  Üdvözlök Mindenkit!

  Az alábbi probléma merült fel nálunk. 4 házas telek, két hátsó lakás, középen elválasztva a kert egy 28 éve, általunk épített kerítéssel. A kerítést lebontottuk, mert félő volt, hogy erre vagy arra kidől bármikor. A kerítés helye igazán nem állapítható meg a benőtt borostyántól, illetve hogy ide-oda deformálódott az évek során. Bár új építését egyelőre nem terveztünk, a szomszéd úgymond kijelölte magának a kerítés helyét, jelezve, hogy akkor majd ő épít egyet. A probléma az, hogy ő úgy gondolja, hogy a közös, nagy telket övező kerítésektől számítva fele-fele arányban kell mérni a középső kerítés helyét. Ez azonban abszurd, mert akkor a kerítés házhoz közel eső része teljesen rálógna a mi konyhaablakunkra, szinte kinyithatatlanná téve a spalettát. A telekhatár a telekrajzon enyhén sréhen van rajzolva, így a telek formája kissé paralelogramma. Mi ilyenkor a teendő, mihez lehet viszonyítani, mi a megoldás? Előre is köszönöm a válaszokat!

  #7167
  Boros János
  Felhasználó

  Nincs kijelölés tudomásom szerint. Az ingatlanokhoz tartozó kert valamikor közös udvar volt. Osztatlan közös tulajdonának számít. Valamikor a lakók elkezdték lekeríteni a kerteket. A kertek nincsenek bejegyezve a telekkönyvi hivatalban.

  #7168
  vgabor
  Felhasználó

  Ezt ertem, de ha az ember megis keritesezni szeretne, akkor hogy lehet eldonteni, hol legyen az? Ki dont ilyen esetben, ha a szomszed nem ra akarna epiteni a konyhaablakomra? A helyzet ugy nez ki, hogy en nem tehetek arrol, hogy szaz eve hova tettek a hazat, akik epitettek.

  #7169
  vgabor
  Felhasználó

  -nem \”ha szomszed ra akarna\”

  #7170
  Boros János
  Felhasználó

  Valahogy meg kell egyezni, sajnos más megoldás nincs. Lehet bírósághoz is fordulni, de tudok olyan esetről, amikor úgy ítélkeztek, hogy, az eredeti állapotot kell vissza állítani. Ha esetleg társasház vagytok akkor meg kell nézni az alapító okiratot. Bár azt hiszem az udvar ott is közös tulajdonként szerepel. A mi házunk (8 lakásos) alapítójában így szerepel.

  #7171
  vaczii
  Felhasználó

  Gondolom a megegyezésre való törekvés már megtörtént. Wekerlén osztatlan közös tulajdonú társasházak vannak többnyire. 2 és 4 lakásos társasházak esetében általában a lakások elválasztó vonalának meghosszabbítása a kerítés helye, de ha igazolható (pl. fényképpel) az eredeti állapot (ami akár ettől eltérő is lehet), akkor mindenképpen az a mérvadó. Egyébként hivatalos és megnyugtató az önkormányzat Építéshatósági Iroda tájékoztatását kérni ügyfélfogadási időben.

  #7172
  Cili
  Felhasználó

  A telek osztatlan közös tulajdon, ami azzal jár, hogy – bár fura szerintem kicsit – elvben mindenki használhat mindent, senki nem gátolhatja a másikat a tulajdona használatában. Persze normális esetben ez a tulajdonostársak megegyezésével mégis fel van a kert osztva…
  A jegyzőtől kérhettek birtokvédelmet 3e Ft-ért. 99%, hogy azt fogja kimondani, hogy nem húzhat a szomszéd kerítést (de amúgy ti sem, ha nem tudtok megállapodni a helyéről).

  #7173
  vaczii
  Felhasználó

  Az osztatlan közös tulajdon azt jelenti esetünkben, hogy az a társasház tulajdona (külön nem idegeníthető el, külön tulajonba nem jegyezhető be, stb.), de mindenkinek van saját használatában a közös tulajdonból a külön tulajdonban lévő lakások tulajdoni hányada (vagy ettől eltérő megállapodás) alapján.

  #7174
  Hajnalka
  Felhasználó

  hasonló
  A mi esetünk is ilyen volt: a szomszédos ház tulaja vissza szerette volna tetetni az eredeti helyére a házak (!) közötti kerítést, mert nagyon nehezen fért be az autóval, és bizonyítani tudta az eredeti kerítés vonalát. Mi már úgy vettük meg a házrészünket, hogy ebbe beleegyeztünk. Amikor viszont a megvalósításhoz értünk, a társasházunk másik tagja, aki szintén vesztett a kertjéből (jóval kevesebbet, kb 10-15 cm-t, míg a felénk eső rész a végénél majd\’ fél méter volt) szóval ő úgy gondolta bizonyos megfontolásból, hogy rajtunk kompenzál, és hogy nem jár nekünk annyi a közös kertből. A belső kerítésünk velük elég gyatra volt, és úgy terveztük, hogy megbízzuk ugyanazt a gárdát a felújítással és egyéb kerítéses munkákkal, mint akik a szomszédnál dolgoztak. Gyakorlatilag patthelyzet alakult ki, a régi kerítések már kiszedve, a munkások nem várhattak, amíg mi lemeccseljük a viszonyokat. Férjem diplomatikusságán múlt, hogy civilizált keretek között maradt a vita, lenyeltük a jogtalan igényt, és \”átadtunk\” a kertünkből a pofátlan szomszédnak. Később sikerült elérnünk, hogy a társasház az elbitorolt területet közösen használttá nyilvánítsa, mondjuk ez nem akadályozta meg őket, hogy csemetét ültessenek és mini sufnit húzzanak fel rá (Most milyen jól jönne pedig az extra kukáknak!) Nem azt a pár négyzetmétert sajnálom, se nem a lehetőségeink korlátozását (t.i így túl közel került a kerítés a vasoszlophoz, amire a babahintát akasztottam), se nem az, hogy így igencsak amorf formája lett a gondosan ápolt kertünknek. Hanem azt, hogy így bántak velünk, és rossz érzés ilyen emberek közelében lakni, még ha azóta kerüljük is egymást. Üdvözöljük Wekerlén :S

10 bejegyzés megtekintése - 1-10 / 10
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.