Kós Károly téri fakivágások

Kezdőlap Fórumok Fórum Wekerlei csevegő Kós Károly téri fakivágások

 • This topic is empty.
6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Szerző
  Üzenetek
 • #7443
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Kós Károly téri fakivágások

  #7445
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Kedves Nagypesti!

  Szeretnék néhány észrevételt tenni a bejegyzésével kapcsolatban. Én nem vagyok WTE tótumfaktum 🙂 és szakember sem vagyok, de a véleményemet én is szívesen megosztom. A nagy kérdés az, hogy Ön az indokokra kíváncsi, és hajlandó-e elfogadni ésszerű érveket, avagy csak morogni és puffogni, hazugságról, skandallumról kiáltani akar. Ezt persze döntse el Ön.

  2007 óta eltelt néhány év, ami alatt bizony a fákat érheti betegség, viharkár, száradás. Emelett új technikai eszközöket is alkalmaznak azóta diagnosztikára, amivel a kívülről egészségesnek tűnő fákról kiderülhet, hogy bizony belül betegek, nagy szélben, viharban veszélyessé válhatnak (láttunk már ilyet, és ha Önre, vagy rokonaira dőlne a fa, gondolom nem a fát védené…)
  Az alábbi link csatolmányaként talál egy részletes listát, hogy melyik fát miért kell kivágni, és milyen növényeket ültetnek helyettük (szám és fajlista). Ebben 103 db. fa kivágásáról van szó, nem tudom a számbeli különbség okát.
  http://wekerletelep.eu/node/691

  Nem érdemes egy erdőt és egy közteret (parkot) összehasonlítani. Egész más a cél, a funkció és a működés. Mások a körülmények és a mikroklíma. Egy erdőben elörgedhet a fa és kidőlhet (ha olyan típusú erdőgazdálkodást folyatatnak!), de egy közparkban ez nem történhet meg. Azt hiszem ez bővebb magyarázatra nem szorul.

  Számos olyan magonc van a téren, ami tulajdonképpen gyomfa. Ezek problémája, hogy ott nő, ahol akar, tönkretéve a talajt és a térrendezést. (Ismét hangsúlyoznám, hogy egy köztérről-közparkról beszélünk, aminek számos funkciója van, többek között a pihenés, rekreáció, vagy épp helyi látványosságként kell szolgálnia, így nem mindegy, hogy hogyan néz ki a tér. Ez nem egy erdő.) A szabadon növő magoncok esetében gond lehet, hogy túl sűrűn nőnek, így egymást gyengítve idővel kiszáradhatnak, kidőlhetnek, ismét veszélyforrást jelentve. Azonfelül rondák. Szerintem.

  A szürke betontól való félelmét megértem, ugyanakkor kismamaként a babakocsival nagyon sokszor kínlódom a vacak terepen, széttöredezett köveken, mély sóderben. Ha megnézi a terv képét itt: http://wekerletelep.eu/megujulo_wekerle
  akkor láthatja, hogy nagyon nagy füves és zöld felület marad, nem lesz szürke beton-aszfalt a tér nagyrésze. Azt viszont be kell valljam, hogy a szökőkúttól kissé tartok, illetve az azt körbevevő kőrésztől (az ilyen tereket én ridegnek találom. Ettől még nem puffogok, mert nem vagyunk egyformák. A gyerekeim imádni fogják, azt tudom, és rendezettebb összkép lesz, mint most).

  A terveket olyan építészekkel együtt készítették el, akiknek szívügye Wekerle és nem tönkre tenni akarják. Gondolja végig, hogy amit ír, az ilyen szándékot feltételez. Ennek mi értelme volna?

  Utolsó észrevételem a WTE-vel kapcsolatos. A Társaskör olyan egyszerű emberekből áll, mint Ön vagy én. Akiknek fontos Wekerle. Szánunk a szabdidőnkből, energiánkból arra, hogy tegyünk a telepért. Nagyon különbözőek vagyunk, de ki-ki tehetsége és hozzáértése szerint tesz hozzá a közérdekhez. Ingyen. Nincs csurranó-cseppenő lé, mint amit feltételez. Sőt, gyakran vannak nehézségek is. Ha Önnek is fontos az ami a telepen történik, és nem tetszik egészen az, ami folyik, jöjjön és csatlakozzék. Várjuk a konstruktív kritikákat, segítse munkánkat, tegye bele véleményét, hozzáértését. Tegyen Ön is Wekerléért!

  #7444
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Ezt a beszélgetés részletet a régi fórumról másoltam ide, mivel nehézkes ott a regisztráció, ide írom a véleményemet, talán mást is érdekel (időben elöl van az első és lejjebb a válaszok):

  © Nagypesti 2010. feb. 16. 18:12 | Válasz | #88
  Sivít a motorfűrész, sárga fűrészpor hullik a fehér hóra. Ágak, karnyi, deréknyi rönkdarabok huppannak a földre. Vágják a park fáit. Nem döntik, mint régen, hanem föntről, a kisebb ágak lemetszésével módszeresen haladnak a törzs felé. Végül a törzs is megadja magát. Modern technika, kosaras autó, fűrész, fülvédő, maszk. A favágók takarják az arcukat, sietősen dolgoznak, a méteres darabokra aprított hasábokat gyorsan elszállítják. Közel menni hozzájuk nem lehet, építési területnek nyilvánították a parkot, a bejáratokat lezárták. A motorfűrészesek hirtelen jönnek napok óta, és gyorsan távoznak. Ha a kivágott fák törzsét, ágát a parkban fölhalmoznák, csúnya látványt nyújtana, esetleg tiltakoznának a téren lakók a száz-kétszáz köbméternyi fa láttán. Nem értenék, hogy miért kell teljesen egészséges, szép lombkoronát viselő fákat elpusztítani. Magoncok. Így mondják. Tájidegen fajták. Ezzel érvelnek úgynevezett szakemberek, hogy a korábbi tervekben (ld. a 2007. áprilisi vázlattervet) szerepelt 20-30 elszáradt, kivénült, csonka fa helyett miért vágnak ki 111 fát.
  Ha ezt az őshonos, nem honos vitát komolyan kellene venni, akkor az alföldi erdők felét ki lehetne vágni. A Wekerle területét pedig vissza kellene mocsarasítani, mert különben nem élnek meg bizonyos fajták. Van ám sok ész, ha ahhoz kell érveket gyártani, hogy sok pénzt el lehessen költeni, a költségeket (és a jutalékot is) emelni. A tényleg indokolt 20-30 helyett 111 fa kivágása, a helyükre újak ültetése, bizony szépen mutató tétel a költségvetésben.
  Várhatóan ugyanez történik majd a térkövezésben, betonozásban is. Aki eddig nem vette volna észre, a park története az utóbbi ötven-hatvan évben a betonozások története. Minden tanácselnök, polgármester aszfaltozott, cementlapozott, térkövezett egy kicsit. Sok kicsi aztán sokra ment. De a mostani felújítók ezen a téren is mindenkit leköröznek. Különben megmaradna a sok EU-s pénz, amiből illik csodát csinálni – ahogy egy politikus mondogatja gyakran. De sebaj. Legfeljebb több lesz a szürke, kevesebb a zöld. Ez a szürkébe olvadt zöld lesz Wekerle új arculata.
  Szürke, mint az a varjú, amelyik egymaga ült társtalanul az egyik fa tetején, mikor sivítani kezdett a motorfűrész. Talán süket varjú volt. Az önkormányzat képviseletében.

  © Boros János 2010. feb. 17. 10:32 | Válasz | #90
  Kedves Nagypesti!

  Ne csináljunk ebből Köki, és gyermekrendelő ügyet. A tervek és sok anyag megnézhető a http://www.wekerletelep.hu oldalon.

  © Nagypesti tegnap 13:56 | Válasz | #91
  Tisztelt Boros Úr! Ön valami tótumfaktum ??? a Wekerlei Társaskörben, biztosan erkölcsi felelősséget vállal a park fáinak eszement írtásáért, miután a Társaskör a pályázó konzorcium résztvevője. Talán kicsit konkrétizálom az Ön számára a szövegemben megbúvó kérdést: a tervezés folyamán miért manipulálták a közvéleményt, miért hazudtak ??? hogy csak 20-30 fát vágnak ki, amiből 111 lett?
  Az egylet ??? többi fórumozó tagja pedig most jelezheti,hogy támogatja a faírtást. Legyen már gazdája ennek az őrültségnek!

  #7446
  sziporka1974
  Felhasználó

  Azt olvastam a Kispest Újságban, hogy sajnos a Kós K.téren nemcsak a beteg fákat vágják ki, hanem az esztétikai szempontból zavaró fákat is…Ezzel, mint természetszerető ember természetesen nem értek egyet. Bár én a szökőkúttal sem szimpatizálok…
  A leírás szerint nagyon sok minden újdonság lesz a téren. Marad egyáltalán annyi zöld, mint jelen állapotban?
  Tudja valaki, hogy a pár évvel ezelőtti új járdák a téren megmaradnak-e vagy azokat is elbontják?

  #7447
  KG
  Felhasználó

  Ha Ön szereti a természetet, akkor gondolja végig amiről beszél. Kivágnak 103 valamilyen szempontból problémás fát (megnéztem a fentebb ajánlott linket és az Ön által sérelmezett \”Esztétikailag nem kielégítő, valamint balesetveszélyt jelentő fák\” száma 11db) és ültetnek négyszázvalahány fát. Madaraknak élettér, zöldfelület, oxigénforrás. Egészséges, olyan helyen növő egyedet, amely nem okoz zavart és még szép is. Egyetértek az előttem szólóval. Egy nagyváros közepén egy közparkról beszélünk.

  Szerintem jó ötlet a szökőkút, csak legyen, aki vigyáz rá!

  #7448
  sziporka1974
  Felhasználó

  ok, köszönöm a tájékoztatását:-)

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.