Hőszigetelés

Kezdőlap Fórumok Fórum Általános kérdések Hőszigetelés

 • This topic is empty.
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 25
 • Szerző
  Üzenetek
 • #7003
  Cili
  Felhasználó

  Hőszigetelés

  #7004
  Cili
  Felhasználó

  Elsősorban az építészek véleményére lennék kíváncsi hőszigetelési kérdésben:
  miután tavaly leszigeteltük az ablakokat, kíváncsian mustráltam télen a gázórát, és bár talán valamivel kevesebbet fogyasztottunk, nem csökkent drasztikusan a fűtési költségünk. Aztán nekiálltam számolni, és szomorúan állapítottam meg, hogy ha nem tévedek nagyot, akkor a 40 cm-es homoktégla falak hőátbocsátási tényezője talán még rosszabb is, mint – most már – az ablakoké: 1,5 körüli. Mivel 12 lakásosban lakunk, a külső hőszigetelés nem jön szóba, a belső falszigetelést meg nem tartom jó ötletnek, viszont felmerült bennem, hogy nem lenne-e értelme a lépcsőház felől leszigetelni a falakat?

  Az érdekelne, hogy ez mennyire épkézláb ötlet? Kell-e hozzá valamiféle engedély? Érezhetően javul-e a helyzet, ha megcsináltatjuk? Mindez persze egyelőre elméleti szinten van, nem is tudom, hogy a többi lakó mit szólna hozzá, de engem komolyan foglalkoztat a kérdés…

  A segítséget előre is köszönöm.

  Cili

  #7005
  Nagy Attila
  Felhasználó

  Kedves Cili!

  Nem tudom honnan indultatok gázfogyasztás tekintetében az ablakok leszigetelése előtt és ehhez képest hova jutottatok, hogy az eredmény valóban reális-e, vagy várható lett volna-e egy radikálisabb csökkenés. Az biztos, hogy az összes hőveszteség jó nagy része a nyílászárókon keletkezik, de a fűtött tereket határoló többi szerkezeten is sok energia megy el. (Hogy a Ti lakásotoknál merre mennyi, azt egy konkrét vizsgálat-számítás igazolhatná!) Tagadhatatlan a külső falak valamilyen hőszigetelése sokat segíthet. A külső hőszigetelés épületfizikailag, műszakilag a legjobb. Ugyanakkor ezt – függetlenül attól, hogy a ház melyik oldaláról van szó – csak építési engedély birtokában lehet csináltatni, és ahogy jól sejted egy nagy társasház esetében nem egyszerű. Nem csak az a kérdés, hogy mit szól hozzá a többi lakó (természetesen mindenkinek hozzá kell járulnia), hanem az engedélyezésnél a feltétel minimum az egybefüggő homlokzati felület egyszerre, azonos módon történő szigetelése, felületképzése.
  De most újraolvasva a kérdésed Te nem is a belső udvar felőli homlokzati falra gondolsz, hanem ezek szerint olyan házban laksz a lépcsőház mellett, ami a lakások közé ékelődik és azt gondolod hőszigetelni. Ez már egy izgalmasabb és nehezebb kérdés. Engedélyt úgy gondolom, hogy csak a lakóktól kell kérni, de kérdezz rá az építési osztálynál is! Hogy milyen eredmény várható, azt meg a korábban említett vizsgálatból lehetne megtudni.

  Üdvözlettel: Nagy Attila, Építészklub

  #7006
  Cili
  Felhasználó

  Kedves Attila!

  Köszönöm a választ! Sajnálom, hogy erre nincs (még?) általános becslés, ha egyszer Wekerlén ennyire egyformák a házak. (Mi a legelterjedtebb 12 lakásos típusban lakunk, és igen, lépcsőház mellettiek vagyunk.) Bocsánat, ez semmiképp nem elégedetlenkedés akar lenni, tudom, hogy az Építészklub önkéntesekből áll, csak picit reménykedtem, hogy volt ilyesfajta kezdeményezés.

  Az ablakszigeteléssel azt értük el, hogy szinte forintra ugyanannyit fizettünk idén télen, mint tavaly – igaz, volt közben két gázáremelés, ha jól emlékszem. Ez amúgy kb. havi 12 ezer Ft, ami 46 négyzetméterre azért elég sok, főleg, mert nem tartunk trópusi meleget. (A téli hónapokban 30 ezer körül van a gázszámla.) A köbmétereket még nem sikerült összehasonlítanom, az többet mondana. De azért én ennél kicsivel jobb eredményre számítottam 🙁

  Üdvözlettel,
  Cili

  #7007
  Rekacs
  Felhasználó

  Kedves Cili!

  Szerintem itt ne add fel!
  Egy épület hőszigetelése közösen sokkal kevesebbe kerül. Hátha meg tudod győzni lakótársaidat a beruházás fontosságáról!
  Hívj össze egy lakógyűlést és vesd fel a kérdést! Aztán nézz körül a pályázatok között, hátha akad hőszigetelésre valamilyen pályázat, ott pozitívum,ha nagyobb a lakásszám.

  Másrészt érdekes lenne,hogy emeleti,vagy földszint a lakás. Ha emeleti, felettetek a tetőtér beépített,vagy fűtetlen padlás. A beépítetlen padlás vízszintes szigetelése nem engedély köteles, olcsó, egyszerű, házilag is szinte megoldható és rengeteg szabadjára eresztett energiát tart vissza a Ti lakásotokba és nem hagyja,hogy mi közösen az eget fűtsük!

  Biztosan érnél el eredményt,ha a lépcsőház felől szigetelnél, bár Attila azt írja nem engedélyköteles én nem vagyok benne biztos, hiszen 10-10 cm hőszigeteléssel csökkented a lépcső szélességét és az amúgy sem épp szabályos lépcsőházakban a közlekedést akár akadályozhatja….ez csak elmélet, pontosan nem tudom milyen a házatok…de ha az összes lakó érdekelt, úgy könnyebben átvihető.

  Belső szigetelés: valóban enm annyira jó,mint a külső, ha a hőátbocsájtást nem nézzük,mert tételezzük fel, hogy pl az ytong multipor ugyanazt tudja mint mondjuk a külső hungarocellből 6 cm…viszont az amúgy sem túl tágas lakásból teret vesztessz és még drágább is.
  De ha más megoldás nem jöhet szóba,akkor ez a megoldás nagyszerű,hogy létezik. Egy számítást megérne,hogy mennyibe kerül!

  Nos, vetettem Neked gondolatokat! Vesd el, vagy használd:)!

  #7008
  P. István
  Felhasználó

  Sziasztok,

  tudja-e valaki, hogy egy átlagos wekerlei \”zárószinti\” lakás födéme mennyire hőszigetelő?

  Az előttem szólóval egyet értek: sejtésem szerint ha 10-15 cm vastag üveggyapottal lenne beborítva a födém, az jelentősen javítaná az egész lakás hőszigetelését.
  Meg tudná ezt erősíteni egy szakember vagy aki már szigetelte ily módon a födémet?

  Üdv, P. István

  #7009
  Rekacs
  Felhasználó

  SziaIstvàn!
  Akkor mint szakember 🙂 megerősìtem!

  #7010
  P. István
  Felhasználó

  Szia Rekacs,

  köszönöm a válaszodat.
  Ha saját tapasztalatról van szó, esetleg azt is meg tudod mondani, hogy kb. hány százalékkal lett kevesebb a fűtésszámla?

  Üdv,

  P. István

  #7011
  Cili
  Felhasználó

  Sziasztok!

  A födémszigetelés lett volna a második nekifutás részemről is, úgyhogy örülök, hogy előkerült a téma! Nálunk kicsit macerás sajnos, mert olyan megoldás kellene, amin – legalábbis részben – járni lehet, mivel a mi oldalunkon jön fel a padlásfeljáró, így aki bemegy a padlásra, szükségszerűen átmegy a födémünk egy részén. Emellett nálunk többen is tárolónak használják a tetőteret, ami miatt van \”átmenő forgalom\”. Azt sem tudom, tűzvédelmi szempontból nem gond-e, ha lefektetünk szigetelést?

  Az engem is érdekelne, hogy mennyit segít a szigetelés, mennyi idő alatt térül meg? Valakinek van ilyenben tapasztalata?

  Rekacs, köszönöm a tanácsokat! Azt hiszem, a lépcsőház felőli dolgot elvetem, nem túl nagy a felület, viszont érzésem szerint elég macerás lenne keresztülvinni.

  Üdv,
  Cili

  #7012
  P. István
  Felhasználó

  Tűzálló:
  \”Ursa DF 39 SILVER üveggyapot 10 cm-es\”:
  http://www.tuzepnet.hu/uveggyapot-1224-3.html
  Hővezetési tényező: 0,039W/mk
  Tűzállósági osztály: A1
  Bruttó ár: 550 Ft

  \”Lépésálló polisztirol hőszigetelés 10cm\”:
  http://www.tuzepnet.hu/lepesallo-szigeteles-52-3.html
  Hővezetési tényező: NINCS MEGADVA!
  Bruttó ár: 1568 Ft / m2

  Üdv,

  P. István

  ps.: továbbra is kiváncsi vagyok a fűtési költségekkel kapcsolatos tapasztalatokra, ha van. 🙂

  #7013
  Szeghi Gábor
  Felhasználó

  Kedves szigetelők!

  Mint önkéntes energetikai tanúsító és építész éppen most dolgozom többekkel egy számításon, ahol egy négy lakásos wekerlei ház egyik lakását vesézzük ki. Persze jó lenne mindenféle lakással foglalkozni, hiszen minden lakás más arányban tartalmaz különböző felületeket. Előbb utóbb sort is kerítünk rá. Addig azonban ez a számítás segít majd nekünk eligazodni.

  Válaszul a felvetődött kérdésekre elöljáróban azonban számítások nélkül is el tudom mondani a következőket a szakmai tapasztalataimra alapozva:

  a lépcsőházi harántfalak csak egy sor tégla vastagok (29 cm). A lépcsőt tartó faszerkezet kb. 8 cm széles. Így egy 6 cm vastag kőzetgyapot hőszigetelés elvileg a járófelület szűkítése nélkül elhelyezhető. PS az éghetősége miatt nem. Ez a 6 cm már elég ahhoz, hogy ne penészedjen a fal belső oldala. Hőtechnikailag is számít egy kicsit, de csodát ne várjunk a fűtésszámlánál.
  A falak külső hőszigetelése egyes esetekben műemléki szempontból is aggályos, más esetekben pedig a szomszédok korlátai miatt nem lehetséges. Egy 12 lakásos ház közrefogott lakásánál pedig nem is a legszámottevőbb felület. A falak hőszigetelése nélkül is lehet energiát megtakarítani. Amit célszerű elvégezni az a tetősík, vagy padlásfödém 25-30 cm hőszigetelése, a kazán cseréje, és filtrációs veszteség(huzat) csökkentése tömítéssel.

  – padlás hőszigetelése: kb. 15% megtakarítás érhető el. Ha már csináljuk, min. 25 cm de inkább 30 cm vastagságban. Jó az olcsó üveggyapot is, de érdemes tudni, hogy a nagyon könnyű anyagok hajlamosak idővel összeesni. A hőszigetelés közé hossz- majd rá keresztirányban fatartókat tehetünk, amire hézagosan OSB lapokat téve járható marad a padlás. A hőszigetelés és a belső tér között valahol párazáró fóliát kell beépíteni, valóban légzáró módon. A szerkezet felfelé ki tud szellőzni. Ha PS táblát teszünk rá, ez a lehetőség megszűnik, és elképzelhető, hogy a faszerkezet károsodik. Lehetőség van még üveggyapot helyett szórt cellulózszigetelést használni. (Ennek a költségeit sajnos nem ismerem. Aki Wekerlén tud ilyenről, kérem szóljon.)
  – kazáncsere: padló- vagy felületfűtés esetén egy 10-15 éves kazánt már érdemes kondenzációs kazánra cserélni. A parapetkonvektoros rendszerek átalakítása nagyobb beruházást igényel, viszont a melegvizet is elő lehet állítani az új kazánnal. A felületfűtés pedig kellemesebb komfortérzetet ad alacsonyabb belső hőmérséklet esetén is.
  – a filtrációs veszteség csökkentése legegyszerűbben a meglévő ablakaink utólagos tömítésével érhető el. Jó állapotú ablak esetében ennek a módszernek csak egy alternatívája van, a belső ablakszárny cseréje. Persze bukó-nyíló egy nagy üveg ablakunk akkor sem lesz. Megmarad azonban az eredeti műemléki ablak. Ha jól záró ablakokat cserélünk hőszigetelő üvegezésű újakra, akkor csak azt a kis ablakfelületet javítottuk fel. Ha \”huzatos\” volt az ablak, jelentősen (ezt csak saccolni tudom kb. 15%-kal)kell csökkenjen a fűtési költség. Ráadásul az ablakok sarkainál előfordulhat penészesedés, amit csak hőszigeteléssel szüntethetünk meg.
  A Zöld Hajtás klub tréningeket is tart, ahol meg lehet tanulni, hogyan szigeteljük saját magunk az ablakainkat. Fontos tudni, hogy jól sikerült szigetelés esetén gondoskodnunk kell a frisslevegő utánpótlásról. Ez lehet szellőztetés,vagy beépített szellőzőrés (pl.: Aereco). Ha nincs szellőzetetés, feldúsul a pára, és penészedni fognak a falak. Ahol nyílt égésterű készülék (kandalló, gáztűzhely, kéménybe kötött konvektor) van, ott méretezni kell a szellőzőrést.
  Fejlettebb megoldás a hővisszanyerős szellőzőgép. Ez egy 57 m2-es wekerlei lakásba kb. 800.000 Ft-os beruházás. Ha az évi 200.000 Ft-os fűtési költséget ez 30%-kal csökkenti, még akkor is több, mint 10 év a megtérülés.
  Fentiekhez hozzátartozik még, hogy az igényeink mérséklése is csökkentő tényező. 22°C helyett tartsunk 20°C-ot télen.

  #7014
  P. István
  Felhasználó

  Üdv,

  P. István

  #7015
  Cili
  Felhasználó

  Kedves Gábor!

  Köszönöm a mindenre kiterjedő választ, hasznos volt!

  Üdv,
  Cili

  #7016
  Tichy-Rács Eszter
  Felhasználó

  Sziasztok!
  Az építészethez nem értek úgy, mint Gábor, de itt a Wekerlén legalább 3, de inkább több embernek van befújt cellulóz szigetelése. Nekem a ferde tetősíkot és a tetőtéri zárófödémet fújták be. Előnye, hogy hézagmentes, ám az üveggyapotnál drágább megoldás.
  A tetősíknál nagyobb sűrűségű, páraáteresztő tetőfóliára volt szükség, így a teljes szarufaközön szigetelés van. Durván 2000Ft volt négyzetmétere 15cm vastagságban. Befújva, bruttó. 6 órát voltak itt.

  Egy fizikus haverom sokat számolt és képeket is csinált. Ő 6 lakásosban tervezi majd a tetőtér-beépítést. Most a lakás födémjét csinálták meg. Egy gerendákra merőleges feltárásból kifújták az egészet.

  Számításaim nincsenek, előtte nem itt laktam.

  eszter

  #7017
  P. István
  Felhasználó

  Sziasztok,

  tavaly osszel rendbetettuk a nyilaszarokat es amolyan \”minimalista\” fodemszigetelest vegeztem: a lakasunk feletti teruletet a padlasterben beboritottam 10 cm vastag Rockwool kozetgyapottal. (Tettem ra geotextiliat is, hogy ne porosodjon.)
  Szamok:
  – kinti atlaghomerskelet: iden telen a leghidegebb honap (februar) legalabb 2-3 fokkal hidegebb volt, mint tavaly (december);
  – lakas homerseklete: a kisbabank miatt ezen a telen kb. 1 fokkal melegebbet tartottunk, mint tavaly;
  – penz: az idei legnagyobb futesszamla: 38.000 Ft, a tavalyi 46.000 Ft.

  Üdv, P. Istvan

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 25
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.