Kicsit megkésve küldöm a karácsonyi kézműves vásárra készített süteményem: receptjét. Gyümölcsös kosárkák
Hozzávalók:
a tésztához:
-25 dkg liszt
-késhegynyi só
-12,5 dkg vaj
-1 tojás
-0,5 dl hideg víz
krémhez:
-1 tasak főzés nélküli vanília puding
tetejére:
-bármilyen gyümölcs tetszés szerint, pl. barack befőtt,kivi, málna, eper, szeder
Elkészítés:
A kimért lisztet egy tálba öntjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a késhegynyi sót, beleütjük a tojást, hozzáöntjük a vizet és közepesen kemény tésztát gyúrunk ezekből az alapanyagokból. Letakarva hűtőbe tesszük és legalább fél órát pihentetjük. Ezután a tésztát deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk és 5 cm átmérőjű szaggatóval (pohár is lehet) kiszaggatjuk. Kivajazott kosárformákba rakjuk a kiszaggatott tésztát és előmelegített, közepesnél erősebb hőfokon (170 fok) kevesebb, mint 20 percig sütjük. A kisült kosárkákat vanília pudinggal töltjük meg, tetejüket lecsöpögtetett gyümölccsel díszítjük. A süteményt érdemes legalább fél nappal előbb elkészíteni, hogy a tészta finom puha legyen.
Jó étvágyat kívánok! 🙂
Ilona