Érdekes óvodai beszoktatás

Kezdőlap Fórumok Fórum Gyerekekről Érdekes óvodai beszoktatás

 • This topic is empty.
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 30
 • Szerző
  Üzenetek
 • #8394
  Zsu
  Felhasználó

  Érdekes óvodai beszoktatás

  #8395
  Zsu
  Felhasználó

  Sziasztok,

  Ma nagyon felháborodtam az oviban történtek miatt, szeretném kérni a tanácsotokat, mit lehet tenni ilyen esetben. Kislányom most kezdte az ovit, ma volt az 5. napja, hogy jár. Előtte nem volt bölcsis, úgyhogy nem megy egyszerűen a beszoktatás. A második nap lelökték a csúszdáról, amiről az orrán lévő horzsolás árulkodott. Nem tűnt fel senkinek, vagy egyszerűen csak ráhagyták, hogy sír, mert úgyis kicsi és hiányol. Na jó, ilyenek történnek. DE a mai napon egy kisfiú úgy megpofozta, hogy az egyik oldalon sebes lett és bedagadt (gondolom holnapra szivárványszínű), a másik oldalon \”csak\” piros. Az óvónéni elmondása szerint középsős kisfiú volt (de ez persze úgy derült ki, hogy a lányom mondta el, mikor megkérdeztem, mitől olyan csúnya az arca és rákérdeztem az óvónőtől vajon mi is történt). Ráadásnak fejbe is vágták és még a sapkáját is elvették és miután beledöngölték a sárba, kidobták az oviból. Az egészben az a felháborító, hogy ezt nyugodtan megtehetik vele és senkinek nem tűnik fel. Legközelebb mi lesz? Mentőt kell majd hívni? Ráadásul amúgy sem nagyon volt kedve menni oviba, ezzel most aztán még nagyobb kedvet csinálnak neki. Azt már sikerült elérni, hogy az eddig nyugodtan alvó kislányom kétszer riadt fel sírva a délutáni alvásból… Első felindulásomban ki akartam venni, de most, hogy lenyugodtam, adok egy kis időt, meglátom, mi lesz. És a felháborodott férjem kíséretében holnap bemegyünk ezt megbeszélni. Van ötletetek az ilyen esetek megoldására vagy inkább elkerülésére?
  Köszi előre is a hozzászólásokat!

  Üdv,
  Zsu

  #8396
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Nagyon durva amit írsz. Mit mondott az óvónéni, hogy

  a) miért nem látta?
  b) mit mondott az eset után az \”verekedőnek\”?
  c) mit mondott a kislányodnak, hogy megnyugtassa?
  d) mit fog tenni, hogy megelőzze a következő esetet?????????

  Ezeket mindenképp tisztáznám. Ha nem kapnék megnyugtató választ, akkor a vezetőóvónőhöz fordulnék. Esetleg csoportváltás, még gyorsan, ha nem túl nagy megrázkódtatás. Ha a vezetőnő sem kooperatív, akkor keressetek másik ovit. 🙁

  #8397
  szrituka
  Felhasználó

  Sajnálom, ami a kislánnyal történik-történt, főleg, hogy ebben a nehéz időszakban még rossz élményeket is szerez. Mindenképp a megbeszéléssel kezdd, az a legtisztább. Óvónővel, vezetővel, a verekedősök szüleivel. Az egyébként nekem sem fér a fejembe, hogy történhetnek ilyen durva dolgok felügyelet mellett. Mi is épp beszoktatunk, nálunk a kicsiket kiemelt figyelem övezi óvodaszinten. Balesetek, kisebb gyermeki kegyetlenkedések előfordulnak, de az óvoda nevelési intézmény, ott ezt a saját kereteiken belül kezelniük kéne. Szerintem is adj időt és szülői érzéseidre hagyatkozz a döntésnél. (A közösséghez szokás eleve megrázó lehet, a felébredések, rossz álmok, bepisilés talán még beleférnek.)

  #8398
  Zsu
  Felhasználó

  Köszönöm sz ötleteket! Zenina: az a, b, d pontokra nem tudok mit mondani, majd holnap szeretném ezeket tisztázni. Miután fél órát töltöttünk a sapka kereséssel, és már az öltözőpadon majdnem elaludtak a lányok, így inkább haza mentünk. A c-re tudok válaszolni, mert a lányom azt mondta, hogy senki sem ment oda hozzá (ő meg azért még kicsi, hogy egy \”idegenhez\” fusson, ha van valami baja. Most kioktattuk, hogy rögtön szólni kell, ha ilyen történik. Az csak hab a tortán, hogy valaki a csúszdáról sem engedte lecsúszni, addig fent ücsörgött, persze ezt sem látták, holott a csúszdánál mindig van felügyelet – az óvónéni szerint :/
  Rita: szerintem is az óvonők dolga tidztázni a dolgot, de ehhez szerintem nem kellene külön nekem bemenni és kérni… A másik lányomat \”csak\” megkarmolták valami játék miatt. Holnap már okosabb leszek…

  #8399
  MolnarMoni
  Felhasználó

  Wekerlei beszoktatással kapcsolatban nincs még tapasztalatom, de máshol (ahova korábban járt a lányom) úgy van, hogy az udvaron elkülönítve vannak a csoportok, a kiscsoportosok még csak véletlenül sem keverednek a nagyok közé, így az ilyen konfliktusok eleve ki vannak zárva. Megvolt, hogy melyik csoport melyik játékokon játszhat, és az elején még szalaggal is körbe volt kerítve a kicsik része. Így az óvónők is könnyebben szemmel tudták tartani őket és tényleg nem fordulhatott elő, hogy a 7 éves nagyfiú nekimenjen a kis 3 évesnek.
  Bár nyilván nem ez a lényeg, de: jól sejtem, hogy ez a Vonás utcában történt?
  Kérlek, tájékoztass majd minket is a folytatásról!

  #8401
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  És a \”miért nem látta?\” című kérdésre mi volt a válasz? Meg arra, hogy mit mondtak a verekedőnek? És arra, hogy hol a határ? Ez elég nevetséges pedagógusi válasz. (Már bocs, de anyukám óvónő volt, a nővérem is az. Ez nem normális hozzáállás.)

  #8400
  Zsu
  Felhasználó

  Igen, Móni, jól gondolod.
  Végülis annyi volt a válasz tömören a lényeg összefoglalva, hogy a kicsi ne menjen oda, mert akkor kaphat. És ez egy természetes (???) dolog, ha a kicsi odamegy a nagyhoz és pl. egy játékot vinne el, akkor a nagy nem adja oda és megvédi a saját maga módján. Tehát a kicsi azt a rézt használhatja az udvarból és azokat a játékokat, amiker meg tud szerezni erővel a nagyokkal szemben. Hát, a lányaim nem túl jó eséllyel indulnak… De azért kaptunk ígéretet, hogy a vezetővel beszélnek arról, hogy le legyen kerítve egy rész a kicsiknek (mondtuk, hogy anyagilag és munkával is beszállnánk), bár szerintem ebből semmi nem lesz. Most megpróbálom a szülőkkel felvenni a kapcsolatot, hátha valaki jó ötletnek találná a lekerített részt és ha többen kérjük, talán elérünk valamit. Igazából pesszimista vagyok ezügyben, szerintem minden marad a régiben, majd \”edződnek\” a gyerekek. Csak ne legyen a vége mentő…
  Ja, azt elfelejtettem említeni, hogy az is indok volt, hogy nem lehet 109 gyerekre figyelni az udvaron!? :O

  #8402
  Zsu
  Felhasználó

  A miért nem látta kérdésre az volt a válasz, hogy épp másik gyerekkel volt elfoglalva (ez végülis belefér, még lehetséges is), viszont nem kis idő, amig megpofozzák, rácsapnak a fejére, letépik a sapkáját és az óvodán keresztülszaladva kidobják. És gondolom eközben a lányom sírt… Állítólag egy másik óvónéni ment oda és elvitte beszélgetni a rosszalkodót. Azt mondták, hogy ez egy ilyen gyerek. De akkor nem kellene fokozottabban figyelni rá?
  Hát, hogy hol a határ, mi fér nekik bele, azt nem tudom, de úgy vettem ki, hogy ez még teljesen normális dolog (én mint szülő, valószínűleg nem negedném, hogy ezt tegye a gyerekem); mikor a csúszdáról lelökést említettem, úgy tűnt, még az is belefér… Csak azt nem tudom, az is belefér-e, ha mondjuk úgy lökik le, hogy maradandó károsodást szenved, az belefér-e.

  #8403
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Juj! Ne menjen óvónőnek. Vagy ne vigye ki az udavarra. Jézusom.

  #8404
  anitak
  Felhasználó

  Móni, miből gondoltad, hogy erről az oviról van szó? Csak kíváncsiságból kérdezem.

  Zsu, nagyon sajnálom a kislányod, el tudom képzelni milyen nehéz lehet nektek, az én lányom is most kezdte az óvodát. Ő vegyes csoportba jár, csak négyen vannak kicsik, a többi mind idősebb. Szerencsére ők felkarolják, terelgetik a kisebbeket.

  #8405
  MolnarMoni
  Felhasználó

  Jó hírek… A kicsi még csak várólistás (ott voltam a szülőin, rémlett, hogy volt egy kislány ikerpáros anyuka), így nem tudom, a támogatásom mennyire számít, de mint már mondtam, szerintem a kicsik elkerítése teljesen jó megoldás, az volt a másik oviban is, és szerintem az sem lehet kifogás, hogy kevés a játék, a másik oviban se volt sok, mégis eljátszottak a nekik kijelölt helyen prímán. És akkor nem kifogás, hogy nem lehet 109 gyerekre egyszerre figyelni. Ömlesztve tényleg nem lehet egyszerű, de hát akkor megoldást kell találni. Nem olyan nagy az udvar (sajnos), hogy ne lehessen belátni, és ha valaki sír, ne lehessen észrevenni. Szerintem. Egyébként tudtommal abban az időben, amikor az udvaron vannak, már mindkét óvónő bent van (vagy tévednék?), így 8 óvónő jut 109 gyerekre, az meg nem olyan rossz arány. Huh, remélem, a nagylányom már nem hagyja magát az udvaron bántalmazni…
  Privátban megírnád, hogy úgy egyébként milyenek eddig az óvónők? A nevemre kattintva valahol ki lehet választani a kapcsolatot (nem szeretném itt most közhírré tenni a címem). Előre is köszi.

  #8406
  MolnarMoni
  Felhasználó

  Épp most írtam a választ, abból kiderül. Nem a rossz taapsztalat miatt 😉 csak elég nagy véletlen lenne, hogy másik oviban is pont két ikerkislány van a kiscsoportban.

  #8407
  Rekacs
  Felhasználó

  Sziasztok!
  Szerintem semmilyen verekedés nem szabad,hogy beleférjen! Hát micsoda dolog ez….meg,hogy 109 gyerek sok….nekem meg 28 km vonal sok…és sajnál engem valaki? A kárpótlásom a fizetésem és az elégedett megrendelő…hát vigasztalódjon az óvonéni is abban, a fizetése tudom,nem sok,de a szerető gyerekek és szülők azért csak érnek valamit…jaj,jól felháborodtam.

  Amúgy mi is most szokunk. Bár nekem könnyű,viszonylag,hisz egy hat és egy négy évesem van és már oviból jövünk. De vannak a csoportban kicsik is és itt is kicsi az udvar.
  Az óvónéni pedig épp a minap fogadott azzal,hogy biza a kölköceim összeverekedtem,ami nem ritka nálunk, és én nem is tudok vele sokszor mit kezdeni…de ő közölte,hogy semmi verekedés az oviban nincs!!! Testvérháború sincs…..és a gyerekeim ezt tökre meg is értették,szóval tudnak valamit,mert átvitték rajtuk mintegy hét nap leforgása alatt.

  Így én elmondhatom,hogy nagyon elégedett vagyok az eddigi alakulással:)

  Zsu, én feltétlen beszélnék az óvónénivel,hogy neked nem fér bele a verekedés,hát nekik se férjen bele…nem lekerítés,meg ilyasmi kell,egyszerűen végezzék a dolgukat és figyeljenek a gyerekekre. Persze csak diplomatikusan,nehogy a gyereken csattanjon!…

  #8408
  Zsu
  Felhasználó

  Úgy látszik, a vegyes csoportokban inkább arra nevelik a gyerekeket, hogy a kicsiket szívesen fogadják és segítsenek nekik. Bár itt is volt jó tapasztalatom, igaz nagycsoportos kislányokkal, akik azt mondták, hogy nekik kell példát mutatni a kicsiknek és segíteni. Hát, az vígasztal, hogy talán elenyésző az agresszív, rosszalkodó gyerekek száma és győz a jóság 🙂
  Hogy őszinte legyek, az, hogy jobban kell figyelniük az óvónőknek, az már másban is felmerült, de ez az, ami szerintem nem fog változni. Az udvaron mindig csoportban látni az óvónőket, gondolom azért ha már nagy a sírás, odamegy valamelyikük megnézni, mi is történt. Az meg egyenesen lehetetlen, hogy egymástól függetlenül cirkáljanak körbe-körbe… Az is eszembe jutott, hogy \”az én időmben\” még volt az udvaron körjátékozás, torna, lehetne szervezni izgalmas váltóversenyeket, egyszóval nulla darab eszközzel lekötni több gyereket. Ez még nem jutott senkinek az eszébe?

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 30
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.