City komposzt

Kezdőlap Fórumok Fórum Kertek City komposzt

 • This topic is empty.
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 23
 • Szerző
  Üzenetek
 • #8083
  Polgárka
  Felhasználó

  City komposzt

  #8084
  Polgárka
  Felhasználó

  Csak ajánlani szeretnék nektek valamit-

  A Főkert-nél lehet nagyon olcsón (3000Ft/m3) vásárolni un. city komposztot. Ez a mi általunk (is) leadott zöldhulladékból készül. A Főkert nagyon kedves, segítőkész főkertésze segített nekünk a felhasználásában, azt mondta, hogy tk. az állati trágyával megegyező töménységű a tápanyagtartalma, csak könnyebben felveszik a növények.

  Mi a pázsit trágyázására használtuk, és a ház előtti nagyon sovány talaj feljavítására, utóbbinál összekevertük a mélyen felásott földdel.

  Olcsó is, hatékony is, és, mivel hulladék újrafelhasználásával készült, \”zöld\” is.

  #8085
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Ezt jó tudni! (Bár mi most saját komposztálót tervezünk. Nem tudom, van-e még erre program az önkormányzatnál. Majd utána kell néznem.)

  #8086
  MolnarMoni
  Felhasználó

  Lehetett támogatást kérni hozzá? Ha utánanéztél, közkinccsé tennéd?

  #8087
  szrituka
  Felhasználó

  Tavaly a régi fórumon volt egy felhívás, hogy igényelni lehet komposztálókat, volt előadás is, szerződést kötöttünk az önkormányzattal – mi benne voltunk/vagyunk. Mindez teljesen térítésmentesen. Én is megnézem az ideit…
  Tavaly:
  http://www.kispest.hu/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=11717&cntnt01returnid=139
  majd:
  http://www.kispest.hu/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=11879&cntnt01returnid=139

  #8088
  Debreceni Zsuzsa
  Felhasználó

  Brázainé B. Ágnesnél kell jelentkezni rá, a Zöldprogram Irodánál.
  Talán még nem zárult le az idei…
  zsuzsa

  #8089
  MolnarMoni
  Felhasználó

  Köszi. Írtam egy emailt a Zöldprogram Irodának, remélem, válaszolnak. Ha igen, közkinccsé teszem az infót.

  #8090
  tracey
  Felhasználó

  Ez egy tökéletes lehetöség a hétvégi programunkot meghírdeni!

  Most szombaton kint lesz a Zöld hajtás programon a \’Szike\’ nevü civil szervezet, aki a Zöld Irodával együtt lebonyolitja a komposzt programot. Mondták, hogy ujra fognak kiosztani komposzt kereteket a közel jövöben, hogy sikerult ujra megállapodni az önkormányzattal. Szombaton náluk lehet jelentkezni, és ki fognak sorsolni egy komposztládát.

  Mivel az ovódák most kaptak komposztálokat, fogunk egy \’intézményes\’ komposzt napot szervezni összel, segíteni nekik a legjobbat kihozni a lehetöségről, a gyerekek számára.

  A \’city komposzt\’ cég is jön, aki (ahogy irtál Polgárka) a Wekerletől elszállitja a zöld hulladékat, aztán visszaszállitja ide, komposzt formában. Nekem ez egy kicsi felesleges, elég meszére szállitanak. Az önkormányzat visszaveheti töluk a komposztot a lakóság számára, fél áron. Ök,Recycle Hungary, is ott lesznek szombaton, bemutatni egy lehetséges háztöl elszállitás szelektiv hulladék programot, amire az önkormányzat zöld iroda kért jelentkezők most tavasszal. Ök is fognak valamit kisorsolni: aki részt vesz a játékban, nyerhet…..komposztot!
  Ideologiai vitát lehet erröl folytatni:) A Szike a házi komposzt híve.. a Recycle Hungary pedig nagy üzemi komposzt szolgáltatás…

  #8091
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Az legyen a legnagyobb bajunk, hogy az embereknek csak a komposztáló és a szelektív hulladékgyűjtő cégek között kelljen dönteni!!! 😀

  Komolyra fordítva: Én is a házi komposzt híve vagyok, na de azért a Wekerlén termelődő utcára lehulló pl. több köbméter platánfa levél mennyiséget házilag komposztálni, + a metszett ágak, kivágott fák, amit azért darálni kellene… Nem értek hozzá, de a kettő két külön kategória illetve feladat, nem?

  Gyanítom a mi komposztálónk, ha lesz, bőven kilesz a kertünkben a lehulló cseresznyefalevéllel, rohadt cseresznyével, levágott fűvel, gazzal és persze a konyhai cuccokkal. 🙂

  #8092
  MolnarMoni
  Felhasználó

  A szombati Zöld Hajtás programról meg lehet tudni valami bővebbet, mikor, hol stb.? (Bár szombaton túrázni akartunk…) Nem találok róla pontosat itt a honlapon.

  #8093
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Szerintem vasárnap az a szombat. 😀

  #8094
  MolnarMoni
  Felhasználó

  Akkor ha jól értem, ez azt jelenti, hogy kint lesznek a vasárnapi programon ők is egy sátor alatt. Az jó, akkor már csak az időnek kell megfelelőnek lennie a kiránduláshoz szombaton…

  #8095
  tracey
  Felhasználó

  Elnézest, vasarnap leszunk kint, nem szombaton! Zen, igazad van, többféle zöld hulladék létezik, nem minden könnyuen komposztolható, nem mindenre van hely: de szerintem nem feltétletul messzere kéne ezt elszállitani, és nem feltétlenul kell darálni és komposztálni a fa anyagot – ami egyebkent lehetne másképpen összegyüjteni, és tuzifakent szétosztani a Vörös Kereszttel. Most egy nagyon bonyolult és energia pazarló rendszer müködik, ami nem fenntartható. De! Fogunk kezdeni azon agyalni, hogyan lehet az itteni zöld hulladékot visszaforgatni egy energetikai szempontböl \’rationálisabb\’ rendszerben. Ha érdekel titetket…pl. a barátnöm dolgozik egy \’aszony szövetkezettel\’, aki a forgácsböl csinálnak tuzianyagot…
  A zöld irodával most beszéltem: 82 ház jelentkzet a házhozmenő rendszerért, remélnek abban, hogy egy elfogadható árajánlatot kapnak, és összel indulhat a rendszert. Kiviszem a jelentkezési lapot, és lehet a Kós suli oldalon, az uszi mellet találni bennünket, ezt aláirni.
  De mi lesz a 2-4-6-os házokkal ami nem tudnak ebben résztvenni? Nem lehet \’utcai összefogásokat\’ kezdeményezni, hol itt egy papir kuka, ott egy muanyag,.. ? Vagy hülyeséget beszélek?

  #8096
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Szerintem tök jó lenne utcai összefogást szervezni. Egyébként, ha pl. üvegkuka nem lenne, inkább két papíros és két műanyagos egy-egy szigetnél, akkor sokkal kevesebb zajjal járna és talán kisebb ellenállást váltana ki. Üveggyűjtő pedig minden nagyobb áruháznál van.

  A párom azt mondta, hogy az Intersparnal lett szelektív gyűjtő.

  Szerintem is oktalanság csomó benyát elhasználva elvinni a zöldhulladékot valahová, majd csomó benyát elpöfögve visszahozni a cuccot ide. A tüzelős megoldás is jól hangzik.

  Miért nem tudnak a 2-4-6 lakásos házak részt venni? Hozzájuk nem lehet kérni? Mondjuk ritkább gyűjtéssel?

  #8097
  tracey
  Felhasználó

  ugy tudom, hogy csak társasházok tudnak jelentkezni, de lehet hogy a ritkább gyűjtés egy jó ötlet. Mindenféleképpen érdelmes jelentkezni.

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 23
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.