Birtokvédelem – osztatlan közös tulajdon bírósági felosztatása

Kezdőlap Fórumok Fórum Általános kérdések Birtokvédelem – osztatlan közös tulajdon bírósági felosztatása

 • This topic is empty.
4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
 • Szerző
  Üzenetek
 • #7088
  P. István
  Felhasználó

  Birtokvédelem – osztatlan közös tulajdon bírósági felosztatása

  #7090
  Debreceni Zsuzsa
  Felhasználó

  Kedves István,
  én hasonló cipőben járok, annyiban, hogy nekem a közös tulajdonú padlástér felettem lévő részének beépítése lenne a célom, Én  5 éve lakom itt, eleinte úgy tűnt, meg tudunk egyezni, de aztán mégsem járult hozzá az ikerszomszédom. Egyszer már bíróság elé vittem a dolgot, de rossz volt a beadvány, aztán leveleztünk évekig, próbálkoztunk mindenfélével, építettünk garázst, kerítést, kertet, majd tavaly év végén ismét bíróság elé vittem a dolgot. Március végén tárgyalták, mi nyertünk első fokon, pótolta a bíróság a hozzájárulást – szívesen megosztom veled egyszer privátban, v. személyesen az ítéletet – május elején kijött az ítélet, persze szomszéd fellebbezett, mire most december elejére írták ki a másodfokú tárgyalást. Ennyit a bíróság gyorsaságáról, elvben 4 hónapon belül kéne másodfokot tárgyalni…
  Ha szeretnél bővebben hallani az ügyről, keress meg nyugodtan, mesélek. Elérhetőségemet megtalálod a honlapon.
  üdv, Zsuzsa
   
   

  #7091
  P. István
  Felhasználó

  Kedves Zsuzsa,

  köszönöm a választ, írok e-mailt.

  Üdv, P. István

  #7089
  P. István
  Felhasználó

  Sziasztok!
   
  Van-e tapasztalata valakinek abban, hogy a wekerlei osztatlan közös tulajdonú udvar bírósági úton való felosztatása hogyan zajlik?

  Négy lakásos társasház hátsó lakásában lakunk, két éve. Az udvarszomszédunkkal a kezdetektől fogva nem volt jó a kapcsolatunk, mert ő akarta megvenni a lakásunkat, csak az eladó nem neki adta el.(Az eladó és a szomszéd rossz viszonyáról sajnos csak a foglaló kifizetése után értesültünk.)
  A telken két előkert van, a nagyobbikat, ami az ő lakása előtt van, kizárólag ő használja. A kisebbik előkert a mi lakásunk előtt van, az a mi lakásunkhoz tartozik – legalábbis odaköltözésünkkor még így volt. Amikor megvettük a lakást, ez a kert tele volt sittel és szeméttel – mi takarítottuk ki és szállíttattuk el a sittet (a saját költségünkön).
  A szomszéd hamarosan elkezdett terjeszkedni a mi lakásunk előtti előkertbe: kifejezett tiltakozásunk ellenére szilvafát ültetett a mi részünkre, beásta az unokája homokozóját, stb. Miután többszöri kérésünk ellenére sem volt hajlandó \”levonulni\”, birtokvédelmi kérelmet adtunk be az Önkormányzathoz, amit a mi javunkra döntött el az ügyben eljáró Szabálysértési Iroda.
  A döntés kézhezvétele után elvitte a szilvafáját meg a homokozóját. Viszont az előkertünkben levő nagy orgonafáról a távollétünkben \”letörtek\” nagy ágak, a homokozó pedig úgy lett elhelyezve az udvaron, hogy megnehezítse a beállást a kocsinkkal.
  És ez csak a legutolsó \”nézeteltérés\” az egymás mellett élésünk során.
   
  Fontolgatjuk, hogy az osztatlan közös tulajdonú udvart bírósági úton osztassuk fel: legyenek egyértelműek a tulajdoni viszonyok. Legyen hivatalosan eldöntve, hogy melyek a közös használatú területek és melyek a kizárólagosak, ÉS ez kerüljön rá a tulajdoni lapra.
  Ismertek-e ehhez hasonló ügyet: kifejezetten olyat, ahol bíróságra vitték az osztatlan közös tulajdonú terület felosztását?
   
  Kiváncsi vagyok, mivel jár ez a jogi procedúra anyagi szempontból, mekkora utanajárást igényel, mennyi ideig tart; ismertek-e ilyen tapasztalattal rendelkező ügyvédet?
   
  A válaszokat előre is köszönöm.
   
  P. István

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.