Babakocsit borított fel egy autós Wekerlén

Kezdőlap Fórumok Fórum Wekerlei csevegő Babakocsit borított fel egy autós Wekerlén

 • This topic is empty.
15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 25
 • Szerző
  Üzenetek
 • #7699
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Babakocsit borított fel egy autós Wekerlén

  #7700
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  MTI hír volt az indexen nov. 18-án:

  \”Megsérült egy csecsemő, amikor egy autós felborította babakocsiját a XIX. kerületben, a Corvin körút és a Mészáros Lőrinc utca sarkán csütörtökön. Németh Cecília, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese azt mondta: a csecsemőt könnyű sérülésekkel szállították az Országos Baleseti Intézetbe. Az MTI helyszíni információi szerint a sofőr elismerte, hogy hibázott. A sofőr azt mondta, hogy a szembejövő autós fényszórója elvakította, és csak az utolsó pillanatban vette észre a babakocsit toló anyát, aki nem a kijelölt gyalogátkelőhelyen ment át az úton. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.\”

  Ebben két dolog megdöbbentő:
  – egyerészt, hogy Wekerlén szinte mindenhol 30 km/h-val szabad csak haladni!
  – Másrészt, hogy vajon minden utcasarokra kell egy zebra, hogy át lehessen menni??? (Ez a KRESZben sem így van.)

  A cikk megfogalmazása azt sugallja, hogy ott van egy gyalogátkelő, csak a kismama nem ott ment át. A Mészáros Lőrinc utca azon oldalán tudtommal két zebra van, egy a Kós Károly tér sarkán, egy pedig a Határ út sarkán. Tehát máshol nem kellhetek át??? Akkor a wekerleieknek elég sokat kell majd kerülgetni folyton, mert a forgalmas utakat leszámítva (Kós Károly tér, Pannónia, Hungária, Zalaegerszeg, Nádasdy, Határ út) nem nagyon van máshol gyalogátkelőhely… (Pl. az óvodáknál, bölcsinél se.)

  Amúgy vajon a másik autós reflektorral közlekedett? Mert amúgy nehéz elképzelni, hogy annyira elvakító lenne a fénye, vagy tévedek?

  #7701
  MolnarMoni
  Felhasználó

  Én is ezen a \”nem a kijelölt gyalogátkelőhelyen ment át az úton\” kitételen voltam felháborodva. Teljesen úgy hangzott, mintha arról lenne szó, hogy a felelőtlen kismama kiugrál az autók elé, és aztán csodálkozik, hogy elcsapják a babakocsit, ahelyett, hogy a zebrán – ami ott nincs is – menne át. Csak az index-en sajnos nem lehetett kommentálni a hírt. Az a kereszteződés (ahol a tudomásom szerint volt a baleset) elég gáz szerintem, nagyon szélesek az utak, amin át kell kelni, ahogy 6 egymásba torkollik, hatfelé néz az ember, hogy jön-e valahonnan valami, és ha igen, merre fog továbbmenni, és sajnos az indexhasználat sem eléggé elterjedt (hogy kaptak így egyesek jogosítványt?). Remélem, a babának nem lett komoly baja, a sofőrnek viszont lesz. A gyerekeknek meg varrok láthatósági mellényt, mert sajnos korán sötétedik.

  #7702
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Most, hogy mondod, eleve a \”jobbkéz\” miatt lelassítva lehet csak megközelíteni a kereszteződést. Jött egy másik autó, így még elővigyázatosabbnak kellett volna lenni.
  Egy helyszíni szemlerajz is érdekes lenne. Vagy az érintettek hozzászólása. Vagy a rendőrségé. Vajon az hogy deríthető ki?

  #7703
  MolnarMoni
  Felhasználó

  Kíváncsiságból megnéztem a hírt az origon is, ott lehet kommentálni. Képzelheted… Bár csak 3 komment volt, mindegyik azzal jött, hogy a felelőtlen kismama mit szaladgált át az úton, ahelyett, hogy elment volna a zebráig. Persze nem hazudott a hír, tényleg nem a zebrán ment át, de azért ezt így leírni, azt sugallva, hogy átmehetett volna a zebrán is, de nem…

  #7704
  sziporka1974
  Felhasználó

  Az, hogy a kismama a Corvin túloldalára vagy pedig a Mészáros túloldalára akart átjutni? Azért kérdezem, mert a Corvinon sehol nincs zebra…

  #7705
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Ez nem derült ki! :-/ de mindegy is…

  #7706
  Márti
  Felhasználó

  Bár objektív újságírás gyakorlatilag nem létezik, mégis – kedves hozzászólók – Ti vagytok elfogultak.
  A kemény 5 mondatos hírben megjelent, hogy mi történt, hol, mennyire sérült, SŐT, MÉG A SOFŐR ELISMERTE, HOGY HIBÁZOTT.. Nem véletlen, hogy leírták, hogy nem a kijelölt gyalogátkelőhelyen ment át az anyuka. Ugyanis OTT a gyalogosnak van elsőbbsége és így más lenne a helyzet. Valljuk be őszintén 5 mondatban elég korrekten fogalmazott a hír írója.
  Az fel sem merült bennetek, hogy azért sérült csak könnyebben, mert esetleg nem hajtott 50-nel az autó. És igen, a szembe jövő autó fényszórója tényleg el tud vakítani egy pillanatra. És ha ennek az autónak is be volt kapcsolva a fényszórója (amiről persze nem szól a cikk), akkor kit lehet jobban észrevenni? Egy kivilágított, zajos, 2×4 m-es autót, vagy egy kivilágítatlan 1,2 m-es babakocsit, ami mögött fél méterrel megy az anyuka. Ezeket a kérdéseket is fel lehet tenni. De felesleges.
  Nem csak zebrán lehet átmenni, de OTT SZÁMÍT GYALOGOSRA az autós, mert ott kell elsőbbséget adjon. Még a wekerleiek is átmehetnek zebra nélkül, de rájuk is vonatkozik a KRESZ. Bizony szét kell nézni és nem zavarhatja az autóst – és nem sugallom azt, hogy az anyuka nem nézett szét.
  \”Remélem, a babának nem lett komoly baja, a sofőrnek viszont lesz.\”-nem kell lincshangulatot teremteni. Én is remélem, nem lett komoly baj.
  Szerintem hagyjátok a rendőrségre a nyomozást!
  Azt észrevettétek, hogy ez csak azért hír, mert csecsemővel történt? Még a zalaihirlap.hu-n is megjelent!! Ha egy felnőttel történt volna, nem lett volna hír, hogy könnyebben sérült és nem is gyalogátkelőhelyen.
  Azért egy pozitívumot így is találtam, a láthatósági mellény jó ötlet. Az ájki-ban még fényvisszaverő figurákat is lehet venni, amit az aktuális táskára, ruhára akaszthatsz. Látni és látszani.

  Zenina! Te olyan bennfentesnek tűnsz! Én új vagyok. Indíthatnál valami cikket valamelyik csigás autós vezetőoktató segedelmével, hogy hogyan is kell itt Wekerlén közlekedni. Gyalogos, biciklis, autós. Merre kell indexelni ha 3 utca is van jobbra és a második jobbra lévőnek is elsőbbsége van-e… biciklit áttoljuk a zebrán!… nem sétálunk az úttesten, ha van járda(egyre több helyen felújítva)…és a Tanulóautó miért csak akkor engedi át a zebrán a gyalogost, ha tanuló ül benne (na jó, csak egyszer fordult elő).

  #7707
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Kedves Márti!

  Meglehet, hogy igazad van. Valószínűleg a frusztrált gyalogos (és gyalogos kismama) szólalt meg bennünk. (Bár azt fenntartom, hogy a megfogalmazás erősen megtévesztő.)

  Tulajdonképpen a számos kérdés miatt írtam azt, jó lenne ismerni a szituációt, hogy ki, honnan, mikor érkezett. Nem kizárt, hogy a kismama is hibázott.

  Ugyanakkor – és ez nem tartozik szorosan a cikkhez – az a tapasztalatom, hogy Wekerlén a 30-as táblák ellenére is vannak akik ész nélkül száguldanak, figyelmetlenek. Általában pedig elmondható, hogy a zebrán SE engednek át sokan. Ha nem akarunk gyökeret ereszteni, elég határozottan kell nekiindulni. Még gyerekkel sem adják meg az elsőbbséget, de előfordult, hogy kikiabált nekem egy sofőr, hogy miért nem köszönöm meg, amiért megállt nekem a zebránál és átengedett (bár többnyire inteni szoktam, de nem akkor amikor utolsó pillanatos vészfékezést villant valaki). Ha a két sávos úton megáll valaki, akkor csak óvatosan kukucskálva lehet továbbmenni a másik sávra, mert nem állnak meg. A kapitányságnál az is jellemző, hogy amikor nem engednek át, akkor kb 5-10 métert jut előre az autós, mert a piros lámpa miatt már sor áll, de oda nagyon kell sietni, nehogy a gyalogosok átjussanak, vagy a Hungáriáról kihajtó autósok átjussanak a kereszteződésen. Az utakon farkastörvények vannak, sok a feszültség, anyázás. Kevés a szabálykövetés, vagy humor.

  Angliában volt párszor az az élményem, hogy az utcasarkokon figyeltem a táblákat, vajon merre is kell mennem. Majd az a rossz érzésem támadt, hogy figyelnek. Mivel kicsit közelebb léptem a járda széléhez, az autósok azonnal megálltak, várták, hogy kitaláljam, mit is akarok. Semmi türelmetlenkedés. Nagyon meglepő volt. Itthon kamikaze üzemmódban kell a gyalogosnak közlekedni. :-/

  Márti, a felvetés nagyon jó. Sajnos nekem erre nincs kapacitásom. Nagyon szívesen létrehozok egy ilyen topikot a fórumban, de kellene valaki, aki talál hozzá szakembert, kitalálja a koncepciót, tartja a szakértővel a kapcsolatot. Ha neked volna kedved ezt vinni, akkor szívesen segítek. A nevemre klikkelve a Kapcsolat fülnél tudsz nekem privátban jelezni.

  #7708
  sziporka1974
  Felhasználó

  A kislányommal sétáltunk át a Kós K. tér és a Mészáros sarkán lévő zebrán a múlt héten s az autós (női sofőr) meg sem várta, hogy középre érjünk egyből mögénk hajtott. A 4éves kislányom mellett 10cm-re húzott el.
  Mindig körülnézek…

  #7709
  Rekacs
  Felhasználó

  Sziasztok!

  Engem is nagyon meglepett ez a hír!
  És ha zalába eljutott,hát még jobb.
  Nekem az volt szinte az első gondolatom,hogy biza meg lehetne gazdagodni a babakocsilámpán….de tényleg,ha én tolnék most babakocsit kivilágítanám!

  Amúgy mi naponta küzdünk szegény beteg Nádasdy utca autósaival. Reggel is és délután is át kell kelnünk. Két gyerek, többnyire bicajon. Én már szinte mindig rájuk adom a mellényt, pedig jól vannak idomítva,de sosem lehet tudni….átengedésre meg mindig várnunk kell.
  Egy alkalommal a piacnál a zebrán meg majdnem el is ütött egy idióta (fekete bmw-s,ez csak mint tény közlöm), aki megelőzte azt az autóst aki megállt,hogy mi szabályosan átkelhessünk a zebrán. És elöl bicajozott a lányom én toltam a fiam(ő négykerekűn meg és nehéz neki a padka),ha nem kapom el Hangát,valami Isteni sugallat végett,bizony elcsapja…..jaj,de utálok rágondolni…rossz volt.

  Egy másik lakalommal a Kósra mentünk. A gyerekeim az idomitásnak megfelelően megálltak a járda szélén a zebránál és bevártak engem,aki ugyebár lassabb vagyok,mint a bicajosok. Egy autós(fekete bmw-s,ez csak mint tény közlöm) megállt. Intett nekik. Hanga visszaintett,hogy menjen tovább a kocsi, erre nem átallotta lehúzni az ablakot és engem elküldeni a francba,hogy hogy nevelem a gyerekeimet,hogy nem mennek át,csak állnak az út szélén és zavarják meg őt….és jól rondán óbégatott. Igaziból annyira nem értettem,hogy csak nézetem rá bambán,hogy én épp meg akartam őket dicsérni,hogy okosan bevártak,ő meg háborog,hogy nem mentek át az anyjuk nélkül,pedig ő átengedte őket…..hát nos….

  Na,de ezek kalandok és ennél sokkal fontosabb:
  GYALOGOLNI JÓ!!!!!!!
  Mi nemrég (lassan fél éve:)) költöztünk ide. Míg nem itt laktunk a kölkeim igazi kocsibabák volta. A csomagtatómban a bicaj, kocsival játszóra, ott lehet tekerni,majd kocsival haza. Kocsival oviba, kocsival barátnőhoz ….stb.
  Nem olyan helyen laktunk ahol szívesen bandukol az ember.
  2008-ban egyszer ide tévedtem wekerlére és kiszálltunk a kocsiból…én szokásosan rázendítettem: \”autó mellett maradsz,megvárod míg megfogom a kezed…akkor indulunk\”. Aztán körülnéztem és rájöttem,hogy itt lehet gyalogolni!…új élmény!!!!(persze tudtam én,hogy wekerle egy mesehely építészeti, kultúrális, szociológiai és egyéb hatalmas örökség, de ez! Ez egy igazán új arc volt számomra.
  És épp ezért én is nagyon felháborodtam, sértve éreztem magam,mikor ezt a hírt olvastam….hogy ne már….itt wekerlén,hagy menjen már úgy a babakocsit tolót anyuka,ahogy akar….na!!!!!
  Hisz itt rájöhettem,hogy GYALOGOLNI JÓ!!!!!

  (Szóval Márti…azt hiszem ezért is olvastuk olyan nagyon negatív érzésekkel azt a bizonyos\”nem a kijelölt gyalogátkelőn\” kiszólást.)

  Hadd gyalogoljunk biztonságosan!
  Ezért persze tenni kell. Én a következőket teszem:
  – kölkökön láthatósági mellény
  – ha kocsiban vagyok demonstratívan 30-cal haladok
  – ha csak tehetem gyalog megyek
  – ha egy hülye autós angyon hülye….nos akkor mindn erőmet összeszdve megpróbálok nyugodt maradni, és csak a tényekre hagyatkozva elmondani a ygerekeinek,hogy ez az autós épp miért volt nagyon hülye:)
  – és ha még egyszer babakocsit tolnék tennék rá lámpát:)

  (a fekete bmw tulajdonosoktól elnézést…ez csak véletlen lehetett:))

  #7710
  Márti
  Felhasználó

  Sziasztok!

  Köszi Zenina, hogy Kedves Mártinak szólítottál. Tartottam tőle, hogy nem aratok nagy sikert a hozzászólásommal.
  Én még mindig fenntartom, hogy nem befolyásolt a cikkíró. Ez egy november 28-i MTI cikk:
  \”2010. november 28., vasárnap
  Személyautó gázolt el egy járókeretes idős embert vasárnap este Szegeden; a férfit életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba a mentők – mondta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek. A baleset az újszegedi sportcsarnoknál történt.
  Pál János közlése szerint a járókeretet használó férfi nem a kijelölt gyalogátkelőhelyen akart átkelni az úttesten, amikor egy érkező autó elütötte.
  A baleset körülményeinek tisztázása, a felelősség megállapítása még tart – tette hozzá a szóvivő.\”

  Sablonszöveg

  Szerintem bárki tudna mesélni gyalogos élményekről. Akár itt Wekerlén, akár Budapest más területein.

  Én is jártam Angliában és nekem is leesett az állam, mikor rám várt a kocsisor a zebránál, hogy méltóztassak átmenni. Megjegyzem, cikkcakkvonal van az út mentén a zebra előtt vagy 20 m-en keresztül (veszélyre figyelmeztető jel) és nem az van, mint a cukrászdánál, hogy egy felnőtt sem látszik ki a parkoló autó mögül, nem hogy egy gyerek! Sőt, szintén Angliában műszaki okok miatt lassabban tudtam haladni főúton a megengedettnél és mögöttem felsorakozott egy jó kis kocsisor, nem kezdtek előzgetni, nem dudáltak, semmi.
  Mellesleg én is tolok babakocsit, motorozó és bicikliző gyerekem is van és még vezetek is (épp csak repülővel nem járunk). Eddig túléltük. A KRESZ szabályok ugyanúgy érvényesek itt Wekerlén is, mint máshol. Majd biciklizős időben számoljátok csak meg, hány settenkedő bicós teker kivilágítatlanul. Azért meglepődtem, mikor a szembetekerő biciklizős családból kivágott a kislány,aki a kormányt alig tudta tartani – és átvágott előttem. Lassan mentem kocsival, megálltam, megvártam, nehogy megijedjen szegényke. De menjenek a … járdára a szüleivel együtt.
  Bármiféle naivitást felesleges a gyerekeinknek tanítani. Mindig a gyengébb húzza a rövidebbet és az igazság nem gyógyír.

  Lehet, hogy a Wekerle újságban kéne cikket indítani az itteni közlekedés sajátosságairól. Majd oda is bekérdezek.

  #7711
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Kedves Márti!

  Ehhez ragaszkodom: a vélemény különbség nem egyenlő a veszekedéssel. 😀

  Mert véleménykülönbség van. A megfogalmazás – akár sablon szöveg, akár nem – bizony hordoz egy olyan mellékzöngét a szegedi hír esetén is, hogy ott kérem van egy gyalogátkelő, csak nem ott mentek át a gyalogosok. Helyesen az lett volna, hogy a kereszteződésben nincs kijelölt gyalogátkelő hely. Pont.

  Senki nem állítja, hogy nincsenek felelőtlen gyalogosok, vagy agyatlan bringások. Sajnos mindegy, hogy mit vagy kit vezet valaki, attól még lehet felelőtlen. 🙁

  Hm. Az újságnak érdemes utánajárni! Próbáld meg, ha pedig emelett érzel magadban egy kis energiát a szervezés felvállalásához, akkor a honlapon segítek felhelyezni az írásokat.

  Üdv,
  Zenina

  #7712
  Rekacs
  Felhasználó

  Márti! Ez alatt mit értesz?:
  \”Bármiféle naivitást felesleges a gyerekeinknek tanítani. Mindig a gyengébb húzza a rövidebbet és az igazság nem gyógyír.\”

  #7713
  Sági Zenina
  Adminisztrátor

  Talán arra gondolt, hogy felesleges azt tanítani, hogy szabály szerint neki lenne elsőbbsége. A lényeg a reál közlekedésben rejlik, és hiába van neki igaza (elsőbbsége, stb.), ha megtörténik a baj, akkor az nem gyógyítja meg a töréseket, hogy rosszabbat ne említsünk.

15 bejegyzés megtekintése - 1-15 / 25
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.