Amit mi tehetünk, amire figyeljünk

Kezdőlap Fórumok Fórum Biztonságunk érdekében Amit mi tehetünk, amire figyeljünk

Ennek a témakörnek tartalma 8 hozzászólás, 0 résztvevő. Utolsó frissítés:  pelikan.zsuzsa 7 év, 7 hónap telt el.

9 bejegyzés megtekintése - 1-9 / 9
 • Szerző
  Üzenetek
 • #8724

  Szőke Réka
  Résztvevő

  Amit mi tehetünk, amire figyeljünk

  #8725

  Szőke Réka
  Résztvevő

  Kedves Wekerleiek!

  Mint tudjuk, sajnos sok besurranás, betörés, utcai atrocitás történt mostanában.
  2 kedves baráttól segítséget kértem, (akik a Brfk-nál dolgoznak), hogy foglalják össze ötleteiket, észrevételeikkel segítsenek, hogyan tudnánk saját, családunk és környezetünk biztonságára vigyázni.
  Összegyűjtötték, csoportosították, hogy mire figyeljünk. Ezt szeretném Veletek is megosztani:

  Amire figyeljünk, ha…

  + Elmentünk otthonról:

  – ha van redőnyünk, akkor engedjük le teljesen koppanásig, általában ezt nem lehet kívülről feltolni, de ha nem szeretnénk mindig leengedni, akkor lehet kapni már a redőnyösöknél ilyen műanyag kütyüt, amit belülről lehet rárakni a redőnyre és akkor sem lehet feltolni.
  – szereljünk fel az ablakokra rácsokat – pici spájz ablakra is (falba beépítve), bár ez drasztikus dolog, de sajnos az apró termetű ember, embergyerek bőven befér ott is.
  – egy kis lámpát kapcsoljunk (kamu fény), időzítő kapcsolóval abba/azokba a helységekbe melyek az utcáról látszódnak, illetve ha szokásunk minden este tv-t nézni akkor a tv készüléket is tudjuk az időzítővel ki- bekapcsoltatni.
  – ha szomszédunkkal jóban vagyunk, adjunk neki kulcsot, menjen be az ingatlanba öntözze a virágokat, szellőztessen, kicsit látszódjon, hogy ’otthon vagyunk’. És ami a legfontosabb: ürítse ki a postaládát! A teli postaláda, csalogató tud lenni.
  – ha kis időre is megyünk el, csukjunk be minden ablakot. Bukón se hagyjuk ablakainkat, mivel azt két mozdulatból ki tudják akasztani és már bent is vannak…
  – ha van kamera rendszer kapcsoljuk be és élesítsük a riasztót.
  – ne hangoztassuk soha sehol, hogy elutazunk! Pl.: sokszor az utcán vagy a boltban sorban állás közben telefonálunk ismerőseinkkel és mi magunk csacsogjuk ki, hogy „nem leszünk otthon hétvégén… „

  + Otthon vagyunk (nappal és éjszaka):

  – ha emeleten alszunk, éjszaka élesítsük a riasztót alsó szinten (persze csak akkor ha a gyerek vagy mi nem mászkálunk le)
  – szintén a redőny teljes leengedése (nyílászárót nem lehet befeszíteni „kevesebb kedvvel fog neki állni”, mivel hangos és sok munkával jár). Zsalugátereket csukjuk be, kallantyúzzuk be belülről
  – kapcsoljuk be nyugodtan az előzőleg említette „kamu”fényünket.
  – lehet kapni pár ezer forintért hangjelzőket csak élesíteni kell őket (mozgás érzékelősre gondolok- ha vásároljuk akkor sötétben is működőt vegyünk, mert vannak olyanok amelyhez fény szükséges). Előny: nem kell hozzá telefon, nem kell kötögetni csak lerakni.
  – apropó telefon… lehet vezetékes telefonra is kötni riasztót, de vannak már olyanok is melyek mobil telefonra küldik a jelzést. Ez arra jó, hogy ha megérkezik a jelzés, hogy „betörtek”, akkor egyből lehet hívni a rendőrséget. Nem a szomszédot, nem a rokont. Rendőrség ilyenre is kimegy. Miért ne a szomszédot? Mert az idő, a szomszéd átnéz, odaér idő, megállapítja, hogy valós-e a jelzés, visszahív (mert zavarába visszafog és eszébe sem jut a rendőrség), majd mire te még felhívod a rendőrséget, ők mire kiérnek… szóval nagyon sok idő telik el.
  – leginkább éjszakára gondolok…de értékeinket ne hagyjuk a bejárati ajtónál (pl.: női táska, laptop, telefon, pénztárca, kocsi kulcs…stb). Legyen a közelünkben, ha fent alszunk vigyük fel magunkkal, ne hagyjuk az előszobában. Gondoljunk bele, hogy elviszik az egész pénztárcánkat, tele iratokkal (mert ki tartja külön?). A pénzt fogjuk a legkevésbé sajnálni, az iratokat mire pótolni tudjuk idő, pénz, sok-sok utánajárás stb…
  – jön a jó idő, ne szellőztessünk tárva nyitva se ablakot, se bejárati ajtót. Besurrannak és már viszik is az előszobában hagyott értéket. Vagy ha mégis úgy szeretünk szellőztetni, akkor legyünk résen!
  – a kert kaput és a bejárati ajtót is kulcsra zárjuk, vannak akik csak erre specializálódnak, hogy benyitnak éjszakánként 15-20 lakásba, hátha nyitva van… és legalább kettő mindig nyitva van!
  – nyílászárókra lehet kapni olcsón, fúrás nélkül felrakható mágnesen csipogót. Jó dolog, mivel ha éjszaka alszunk (csukott ablaknál), amikor kinyitják az ablakot, akkor jelez. Vagy ha napközben fent vagyunk az emeleten, halljuk ha valami nem oké lent.
  – idegenekkel ne beszélgessünk, ha nem muszáj. Sok esetben előfordul, hogy becsengetnek, jó szituált férfi vagy nő. Majd a „társa”, addig bemegy a nyitott ajtón és körbe néz, ami megtetszik neki már viszi is. Ha kapunál „tárgyalunk”, akkor zárjuk be a bejárati ajtót és a terasz ajtót. Nem életszerű megoldás – ezért kerüljük el – és egyszerűen ne álljunk szóba idegenekkel!
  – ha nincs pénzünk kamera rendszerre, vagy riasztó kiépítésére, akkor tegyünk fel kapu kamera és riasztó ún. „kamu testeket” jól látható helyre. Nem garancia, de több mint a semmi.
  – Multialarm a kerületben is telepít riasztókat. Két éves hűségszerződést kell velük kötni és adják+telepítik a rendszert. A pályázás annyit jelent, hogy – jelentkezni kell
  http://www.uj.kispest.hu/index.php/palyazatok/lakossagi-civil-es-kisebbs

  + Gépkocsi a ház előtt vagy egyéb használat közben

  – közhely: de ne hagyjuk értékeinket a gépkocsiban, főleg ne látható helyen, arra a pár percre sem, amíg csak belépünk az oviba, suliba, kisboltba reggeliért… Kifejezetten figyelik ezt a tolvajok.
  – amikor elmegyünk vásárolni, akkor ne a bevásároló központ parkolójába pakoljuk értékeinket a csomagtartóba. Kifigyelik! Ezeket még otthon intézzük el, tegyünk mindent olyan helyre, hogy ott ne kelljen pakolni.
  – leparkolunk… a GPS-t és annak tartóját ne a kesztyűtartóba helyezzük el, ahogy szoktuk. Vigyük magunkkal. A szélvédőn fent felejtett GPS tok nagyon csalogató. Általában feltörik az autót, mivel tudják, hogy a kesztyűtartóban, vagy az ülés alatt van a készülék. Sokszor több a rongálási kár, mint maga a GPS.

  + és még egy-két jó tanács:

  – ha gyanús gépkocsit, vagy személyeket látunk, nyugodtan hívjuk a Rendőrséget! Lehet, hogy nem tudunk velük mit csinálni, de lehet hogy igen. Ami meg mindenkinek jó… nektek állampolgároknak és nekünk rendőröknek is.
  – Ha bármiféle atrocitás ér az utcán, hívjuk ki nyugodtan a rendőröket. Az igazoltatás során lehet ismerős lesz a kollegáknak a ’figura’.
  – Mostanság sajnos az a tapasztalat, hogy nem figyelünk egymásra. Még ha nem is vagyunk puszi-pajtásai a szomszédnak, akkor is figyeljünk rájuk … figyeljünk egymásra! Legyen meg minden szomszéd, minden ’szembeszomszéd’ telefonszáma.
  Ha éjszaka gyanúsat látunk, hallunk a szomszédnál, kapcsoljunk villanyt, keltsünk zajt, és hívjuk a rendőrséget. XIX. ker. Rendőrkapitányság közvetlen száma: 06-1/292-9262

  #8726

  Boros János
  Résztvevő

  Az is a betörök módszere, hogy többször felhívják a lakást vezetékes telefonon. Így ki lehet figyelni mikor nem vagyunk otthon. A szolgáltatóknál van olyan lehetőség, hogy átirányítjuk a telefonunkat a mobilunkra. Így nem tudják, hogy mikor nem vagyunk otthon.

  #8727

  sziporka1974
  Résztvevő

  Köszönjük szépen a jó tanácsokat, tényleg érdekesek. A mágneses csipogót a nyílászárókra hol lehet beszerezni?
  Mi történik akkor ha éjjel nyitott ablakoknál alszunk nyáron, mert másképp nem lehet kibírni a meleget, s nekünk ráadásul régi (tehát nem bukós) nyílászáróink vannak? Ezt hogy lehet megoldani? Redőnyre nincs pénz…Bár az sem biztos, hogy jó megoldás lenne…

  #8728

  Debreceni Zsuzsa
  Résztvevő

  hozzáteszem, hogy a Wekerletelepen nem is szabad redőnyt tenni az ablakokra!! És a rács is kérdéses számomra – hivatalosan tudja valaki, hogy szabad-e feltenni az ablakokra?

  #8729

  Cili
  Résztvevő

  Én eddig meg voltam győződve, hogy a rács az tilos. De most megnéztem az idevonatkozó rendeletet (ha ugyan még ez van érvényben: http://www.kispest.hu/uploads/file/hivatali_ugyintezes/torvenyek-jogszabalyok-rendeletek/kvsz-mellekletek/kvsz16mell..htm), és a melléklet részben a 3. fejezetben a 3.1 bekezdésben (lehet, hogy hivatalosan nem így hívják, mindenesetre a \”rács\” szó keresésével megtalálható) az van, hogy \”…rácsot, vagy egyéb árnyékoló szerkezetet tilos felszerelni\”.

  Két sorral lejjebb meg, a 3.3-ban: \”Üzletportálok, lakásajtók, -ablakok: biztonsági rács az ablakon kívül is elhelyezhető. Egy épületen egyfajta mintázatú rács szerelhető fel. A rácsok mintázatára a főépítészeti iroda ajánlott terveket dolgoztat ki.\”

  Nem vagyok jogász, de akkor eszerint ha a rács árnyékolás céljára van, akkor tilos, ha biztonsági, akkor szabad? (Mondjuk nem tudom, milyen az a rács, ami csak árnyékolásra van, és nem biztonsági…)

  #8730

  sziporka1974
  Résztvevő

  itt Wekerlén lassan már semmit nem szabad:-(

  Tényleg a rács az jó megoldás! csak drága

  #8731

  Boros János
  Résztvevő

  Majd ha az állam megvédi az adózó polgárokat akkor nem lesz szükség rácsra.

  #8732

  pelikan.zsuzsa
  Résztvevő

  Kedves Wekerleiek ! A segítségeteket kérném.Szemtanút keresünk. A lányom szabályosan parkoló kocsiját aug.23.-án a Kós K.tér 7.előtti buszmegállóval szemben rommá törte egy ámokfutó. Egy szemtanú szerint egy kis fehér két üléses dobozos furgon (VW vagy Citroen) csapódott bele- nyilván túl gyorsan kanyarodott – a 25 év körüli fiatal sofőr megállt,kiszállt,pakolt,úgy tűnt,intézkedik,betétlapot hagy, ezért a szemtanú nem figyelte tovább. Sajnos a rendszámot nem jegyezte meg. A sofőr nem hagyott sem betétlapot,sem üzenetet, elhajtott. A rendőrség szerint a lomb takarása miatt nem látott rá a térfigyelő kamera a baleset helyszínére.
  Kérem,ha valaki látott,hallott valamit az esetről, illetve egy megsérült kis furgonról,jelentkezzen a 280-1479 vagy a 20-326-7127 számon,visszahívom. Köszönöm előre is.

9 bejegyzés megtekintése - 1-9 / 9

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.