A tökéletes kenyér -lustáknak ideális!

Kezdőlap Fórumok Fórum Receptek egymás között A tökéletes kenyér -lustáknak ideális!

  • This topic is empty.
2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
  • Szerző
    Üzenetek
  • #8233
    Debreceni Zsuzsa
    Felhasználó

    A tökéletes kenyér -lustáknak ideális!

    #8234
    Debreceni Zsuzsa
    Felhasználó

    Úgy adom közre, szöveggel együtt, ahogy én találtam:

    évek óta próbálkozok a kenyérsütéssel, sajnos sikertelenül. Volt kenyérsütőgépem (gyorsan el is ajándékoztam), próbáltam a kovászos kenyeret, ilyen-olyan lisztet, tükköt és praktikát, de álmaim kenyerét, amely belül lukacsos és kicsit nedves, kívül pedig ropogós, sehogy nem tudtam összehozni.
    Pár napja Lilahangya oldalán találtam egy nagyon ígéretes képet, a recept a neten régóta keringő dagasztásmentes kenyéré volt. Többször is találkoztam már a recepttel, de, talán meggyőző kép hiányában (ugye, menniyt számít egy fotó?), nem gondoltam, hogy ez valami nagyon jó dolog lehet. A hangsúly a dagasztás nélküliségen van, pedig szertintem nem ez számít (ez csak egy plussz kényelmi szolgáltatás), hanem az élesztő mennyisége, a kelesztés ideje és a sütés módja teszi ezt a kenyeret ennyire finommá. Sokáig azt gondoltam, egy kenyér akkor lesz jó lukacsos, ha sok az élesztő benne. Ez akár még lehetne logikus is, de pont a fordítottja igaz, minimális élesztővel sokáig (12 óra) kell kelnie a tésztának, ekkor lesz jó. Sőt csodálatos, mennyei, zseniális, tökéletes, leírhatatlanul finom. Két napja hihetetlenül izgat a dolog, és folymatosan sütöm a kenyereket. A Ludwig pékség elveszített egy állandó vásárlót.

    Hozzávalók:
    2,5 dl-es csésze,
    3 csésze BL 80-as liszt (fehérkenyérnek való liszt), – (megjegyzés: én csináltam keverve BL 55-sel is, úgy is működött)
    1,5 csésze víz,
    kicsit kevesebb, mint fél tk szárított élesztő,
    1,5 tk só

    1. liszthez keverem a sót és az élesztőt, jól elkeverem őket (mivel többet nem nagyon kell keverni)
    2. Hozzáöntöm a vizet, elkeverem (3-4 fordulat), 12 órát kelesztem (célszerű este elkészíteni). Az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós, ne gyúrható tésztára számítsunk!
    3. 12 óra múlva, kovász-szerű massza lesz belőle, kiöntöm a tálból, áthajtogatom, mindkét oldalát belisztezem, letakarom konyharuhával és 30 perig pihentetem
    4. A sütőt 250 fokra felmelegítem, egy fedeles, ovális alakú jénai edényt előmelegítek a sütőben (megjegyzés: nálam a légkeverésessel simán működik!)
    5. A fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe teszem. Lefedve 30 percig sütöm, majd fedő nélkül 20-25 percig. (megjegyzés: nekem a 10 perc elég szokott a végén, fedő nélkül lenni, figyeljétek és tapasztaljátok ki a saját sütőtökkel!)

    Jó étvágyat!

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
  • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.