A lektorátus javasolja a Wekerle-emlékmű támogatását

Kezdőlap Fórumok Fórum Wekerlén túl A lektorátus javasolja a Wekerle-emlékmű támogatását

Ennek a témakörnek tartalma 1 hozzászólás, 0 résztvevő. Utolsó frissítés:  Boros János 6 év, 11 hónap telt el.

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Üzenetek
 • #8632

  Boros János
  Résztvevő

  A lektorátus javasolja a Wekerle-emlékmű támogatását

  #8633

  Boros János
  Résztvevő

  Kiemelkedő alkotás: a lektorátus javasolja a Wekerle-emlékmű támogatását

  Mór – Augusztus 26-án felavatták Nagy Benedek Wekerle Sándorról készült monumentális szobrát. A Wekerle-emlékbizottság a napokban hivatalosan is kézhez kapta a Képző- és Iparművészeti Lektorátus szakmai zsűrijének véleményét.

  2011. szeptember. 19. hétfő | Szerző: Gábor Gina
  Forrás: fmh.hu

  A legjelesebb magyar művészeti szakemberekből álló zsűri méltatta Nagy Benedek alkotását. Mihály Gábor és Rieger Tibor szobrászművészek és Prokai Gábor, a lektorátus osztályvezetője kiemelkedő jelentőségűnek értékelte az alkotást. A szakvélemény tele van őszinte elismeréssel, egyebek között ez áll benne: \”A megújult Erzsébet téren, Wekerle Sándor szülőházának közelségében, az elmúlt évtizedek egyik legmonumentálisabb bronz emlékműve született meg. A térbe illesztés átgondolt, a szobor térszervező ereje meggyőzően rendezi, uralja környezetét, attraktivitása távolról erőteljesen szívó hatású, közvetlen közelében pedig lenyűgöző erejű.\” Összegzésképpen a neves szakemberek így fogalmaznak a szobrászi megoldásokkal kapcsolatban: \”Az összhatásában impozáns megjelenés a részletekben is kvalitásos szakmai hitelességgel párosul.\”
  A dokumentumban az is szerepel, hogy a Képző- és Iparművészeti Lektorátus a mű kvalitására tekintettel a szobor eszmei értékét 50 millió forintban állapította meg. A szakvélemény arra is kitér: Mór önkormányzata a Wekerle Sándor-emlékmű megvalósításának támogatására pályázik a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál. A lektorátus pedig javasolja az emlékmű támogatását az állami köztéri szobrok pályázatán.

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.