2050-ben a Wekerlén – ZETApress

Kezdőlap Fórumok Fórum Wekerlei csevegő 2050-ben a Wekerlén – ZETApress

 • This topic is empty.
5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5
 • Szerző
  Üzenetek
 • #7567
  Boros János
  Felhasználó

  2050-ben a Wekerlén – ZETApress

  #7568
  Boros János
  Felhasználó

  Lehet hogy csak nekem új, de most találtam.

  a ZETApress hírportálon
  http://www.zetapress.hu/belfold/14896

  2050-ben a Wekerlén

  Írta: tudósítónk – 6/04/10 • Rovat: Belföld

  Tegnap átadták a Jövő Nemzedék Ombudsman Jövő Polgárai-díját Wekerlének, mint Magyarország első átalakuló városának, szociális és környezetvédelmi eredményeik elismeréseként.

  Budapest ezen városrésze nagy utat tett meg az elmúlt kemény munkával töltött évtizedekben, hogy csökkentse a helyi és globális környezeti lábnyomát miközben fejleszteni tudta a lakosok életminőségét és erősítette a helyi gazdaságot is. Ebben az évben egy újabb mérföldkövet láthattunk munkájukban, amikor megnyitották a közösség tulajdonában álló, nulla kibocsájtású geothermikus erőművüket a városrész szélén.

  Ez az elhagyott terület, amely valamikor az Europarknak, az egyik elavult plázának adott helyet, amelyet mint a legtöbb hasonló létesítményt 2015-ben bezártak a nemzetközi gazdaság összeomlása és a fuvarköltségek jelentős emelkedése miatt 2015-ben. Az erőmű felhozza a föld mélyén rejlő meleget és mintegy 15 ezer ember számára biztosítja majd a fűtést és a hűtést, miközben nulla CO2 kibocsájtásával, a környezetre káros hatást nem gyakorol.

  Az Ombudsman méltatta Wekerle kiemelkedő eredményeit a helyi élelmiszer-ellátás újraélesztésében is. A 20-as évek elejétől egy „helyi élelmiszerellátási projektet” építettek nagy tudatossággal, annak érdekében, hogy átszervezzék a lakosok élelmiszerellátását, így Wekerle lakói sokkal kevésbé szenvedték meg a 2030-as évek élelmiszer hiányát, mint az ország más területei.

  Ugyanakkor a projekt jelentős lökést adott, az azóta országszerte elterjedt „helyi élelmiszer” mozgalomnak. Oktatási és szociális munkásokat azóta is rendszeresen látnak vendégül a híres Gyermekház tan konyha-kertjükben, ahol a helyi iskolákhoz és óvodákhoz hasonlóan, a fiatalok megismerkedhetnek a már elfeledettnek vélt „konyhakerti gazdálkodás” csínját-bínját.

  A jelenlegi helyi piaci, éttermi és élelmiszerbolti kínálat ebből a forradalmi kísérletből fejlődött mai színvonalára és ma már helyi lakosok étrendjének jelentős részét biztosítja, miközben bio-jellege miatt jelentősen hozzájárult az élelmiszerekkel kapcsolatos rákos megbetegedések előfordulásának csökkenéséhez, amely a 30-as években országosan majdnem katasztrofális szintet ért el.

  Az Ombudsman ugyanakkor figyelmeztetett: jóllehet Wekerle már megtette a magáét az ökológiai lábnyomunk csökkentésében, de világszerte még nagyon sok a tennivaló hogy az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsájtását csökkentsük. Az átlagos évi középhőmérséklet ma mintegy 2 fokkal magasabb, mint amennyi a XXI. század elején volt. A szélsőséges, ma már nem ritkán előforduló 40-42 fokos nyári hőmérsékleti határértékek Wekerlét sem kímélik Ez az időjárás gyilkos hatással van a fákra is, amelyekről Wekerle egykor oly közismert volt: úgy tűnik nem tudtak alkalmazkodni a fullasztó és monszun jellegű időjáráshoz és a faállomány közel fele kipusztult.

  Wekerle sok mindenre büszke lehet, de soha nem lehet elégedett: most, hogy a föld éghajlata kiszámíthatatlanná vált és egyensúlyát veszítette, még fontosabb hogy az emberek összefogjanak, hogy mindenkinek jusson elég!– olvashatjuk a Védegylet egyik 2050-es kiadványában. A díjat – amelyet újrahasznosított kerékpáralkatrészekből alkottak – a Kós Károly téren, a WTE zero-energy irodában tették közszemlére.

  #7569
  gborka
  Felhasználó

  Valaki szépet álmodott a végén csörgött az a fránya vekker…….

  #7570
  tracey
  Felhasználó

  …én irtam.. de nem tudom hogyan kerult oda a digitális verzioja, mivel kb 6 embernek kuldtem az eredetit.
  A Székelykapunapon szerettem volna kezdeni egy \’közösségi ötletelést\’, de igazán a napon olyan sok más dolog is volt, nem tudtunk foglalkozni vele.
  De jó lenne ezen gondolkodni együtt: a lényeg az, hogy az alap infó ami a \’cikkben\’ van, elörejelzésekböl indulnak ki – azert igen, a szakik szerint várható egy energia csúcs és élelmiszer és víz szükesség, sok más környezeti korlátok köszönhetően. Azert is kezdtunk a \’Klímabarát Wekerle\’ programot, mert inkább bölcsen előkésziteni, és ugyanakkor enhiteni a hatásunkat az éghajlatra, mint későn rákatani, amikor bármilyen változás nehézebben és drágabban fogunk tudni elérni…
  Ha bárkinek van ötlete, hogyan érdelmes a Wekerle 2050-t folytatni, szoljál bátrán :))

  #7571
  gborka
  Felhasználó

  Az írás érdekes, csak tudod ez a napkollektoros buli már szerintem problémás.
  Hogy miért??
  A válasz egyszerű, egy vacak ablakcsere is milyen cirkusszal jár hogy a városkép meg egyebek…. Szerinted egy kb.80-100 négyzetméternyi napkollektort felszerelnék a tetőmre abból milyen botrány lenne?????
  A hőszivattyúra meg azt mondom az a jövő, de azok az érdekcsoportok akik a gázt, villanyt szolgáltatják, előállítják a nagy lobbierejükkel bármit el tudnak érni.

5 bejegyzés megtekintése - 1-5 / 5
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.