Húsvéti kalács helyett ördögszem

Kezdőlap Fórumok Fórum Receptek egymás között Húsvéti kalács helyett ördögszem Húsvéti kalács helyett ördögszem

#8258
Sági Zenina
Adminisztrátor

Mostanában többször sütöttem kalácsot, főleg túróval vagy diós lekvárral töltöttet, így most azt gondoltam, valami más kéne. Reggelire általában kekszeket szoktunk enni (zabfalatot, digestive, jó reggelt, stb.), de sokszor unjuk már a kínálatot, ezért jutott eszembe, hogy kéne valami reggelinek való keksz. Két receptet kombináltam és variáltam annak fényében, hogy mi volt itthon. Az eredmény íme: 

Hozzávalók:
15 dkg puha vaj (vagy margarin, de vajjal jobb)
8 dkg cukor (lehet fehér, barna vagy nyírfa-)
2 cs vaníliás cukor
csipet só
2 ek méz
1 tojás
ezeket alaposan kikeverni és bele
15 dkg finomliszt
15 dkg graham liszt (nekem ez nem volt otthon, így 7 dkg lenmagliszttel 4 dkg búzakorpával és 4 dkg búzacsírával helyettesítettem)
4 ek lágy zabpehely
1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
4-5 dkg aprított aszaltgyümölcs és magvak (nálam aranymazsola, aszaltszilva, aszalt sárgabarack és dió szerepelt, de lehet benne szezámmag, mogyoró, vagy mandula is)
Alaposan össze kell gyúrni, vizeskézzel kis gombócokat formázunk (a gyerekek imádják csinálni). Sütőpapírra helyezzük és lelapítjuk a golyókat. A közepére kis mélyedést nyomunk az ujjainkkal, abba pedig savanykás lekvár jöhet (az enyémen 3 féle volt: sárgabarack, áfonya és csipkebogyó), majd 170-180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.
Kellemes húsvétot (vagy bármit!)