Dupla csokis keksz (Nálunk csak \\\”Mátrix\\\”) – ruhacsereberéről

Kezdőlap Fórumok Fórum Receptek egymás között Dupla csokis keksz (Nálunk csak \\\”Mátrix\\\”) – ruhacsereberéről Dupla csokis keksz (Nálunk csak \\\”Mátrix\\\”) – ruhacsereberéről

#8248
Debreceni Zsuzsa
Felhasználó

Dupla csokis keksz
Előmelegítem a sütőt 190 fokra (gáznál 5-ös fokozat). Gőz fölött kevergetve összeolvasztok 20 dkg darabokra tört étcsokit 5 deka vajjal, és ha már kihűlt, akkor kézi robotgéppel összekeverem 2 tojással, 15 dkg cukorral, 1 evőkanál langyos tejben feloldott 2 teáskanál nescafe-val, 5 dkg liszttel, meg 1 teáskanál sütőporral.
Aztán apró darabokra vágok még 20 dkg étcsokit (én 10 dkg-t szoktam) 10 dkg diót pedig száraz serpenyőben illatosra pirítok.
Amikor már langyos a dió, akkor mozsárban durvára töröm, és ezt is meg a csokidarabkákat is fakanállal belekeverem a tésztába.
Jöhet az adagolás: két nagy, sütőpapírral borított sütőlapra fél teáskanálnyi halmokat teszek  egymás mellé a tésztából úgy, hogy legyen köztük 3-3 centi üresen hagyott hely.
Bár 7-8 perc alatt megsülnek, vigyázat, mert nagyon becsapósak: ugyanis ilyenkor még egyáltalán nem úgy néznek ki, mintha készen lennének. De higgyenek nekem, érdemes résen leni, és amikor a szélük elkezd már szilárdulni, a tetejük meg kicsit megrepedezni, akkor kell kikapni mindet a sütőből, nem később! Hűlés közben ugyanis keményednek majd kicsit, és így lesznek kívül ropogósak, belül pedig krémesek.  Dupla csokisak pedig úgy lesznek, hogy az összeset belemártogatom még olvasztott fehér csokiba. – sztem így már tripla csokis lenne, ezt mi ki szoktuk hagyni.
Ez egyébként Stahl Judit recept,.