Pite, felfújt, gesztenyés réteges

Kezdőlap Fórumok Fórum Receptek egymás között Pite, felfújt, gesztenyés réteges Pite, felfújt, gesztenyés réteges

#8203
Sági Zenina
Adminisztrátor

Az elmúlt pár hét újdonságait gondoltam közzétenni. (Érdekes, hogy folyton csak sütikről írok…)

A legrégebbi egy Körtés pite lett. Volt 4-5 szem éretlen körtém (mert azt mondta ugyan az árus a piacon, hogy kemény – sebaj, mi azt szeretjük – de azt nem, hogy ehetetlenül éretlen), így azokat akartam felhasználni. Megfőztem hát kompótnak, néhány alma társaságában (közepes méretű kockákra vágva, cukorral, citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel). Aztán készítettem pite tésztát:
Irgalmatlanul sok margarin (asszem egy kocka Rama), liszt (40-50 dkg), só, kicsi hidegvíz vagy tej és némi cukor felhasználásával, gyors modulatokkal, hogy ne olvadjon meg nagyon a margarin tésztát gyúrtam. A forma aljára és oldalára lapogattam a tészta 2/3-át, azt negyed órát elősütöttem (addig a maradékot hűtőbe kell tenni!). Amikor \”kész lett\” alulra kentem egy kis szilva lekvárt, rá egy kis darált diót, végül a lecsöpögtetett kompótot és rá a maradák tésztát. Villával megszúrkáltam, tetejét tejjel megkentem és 40 percet üdült a sütőben 180 fokon. Miután megsült csak rövid ideig volt szemlélhető, igen hamar elfogyott…

A második nekifutás egy Gyömbéres csoki felfújt volt. Vaníliafagyival. Hmmm. Az a típusú desszert, ami kívül sült, belül folyós. Nyami.

190 g 70%-os étcsokoládé (mi Szerecsenből készítettük)
55 g vaj
5 db tojássárga
5 db tojásfehérje
kb. 1 teáskanál friss reszelt gyömbér
8-10 g simaliszt (BL55)
apró csipet só ízlés szerint

Először vajazzuk ki a formákat (praktikus a felfújt gyűrű, de az nekünk nincs, így muffin formában készültek) és lehelet vékonyan hintsük ki liszttel. A sütőt melegítsük elő 240 fokra. A csokoládét, és a vajat egy edénybe tesszük és megolvasztjuk (lehet tökölni a gőz föltt, de simán takarékon is meg lehet olvasztani odaégés nélkül) mi tettünk bele két evőkanál cukrot is és nem lett édes…. A tojásokat kettéválasztjuk. Ha vajas csoki lehűlt belekeverjük a tojássárgát és gyömbért (mi a kicsik miatt hagytunk pár natúrt is). A tojásfehérjét lágy habbá verjük, majd keverjük a csokis alapba egy fakanállal. Végül a lisztet is hozzáadjuk, elkeverjük benne, és a formákba adagoljuk (elég 3/4-ig tölteni). Sütőbe tesszük, és légkeverés nélkül pontosan 5 percig!!! sütjük 240 C-on, majd 1 percig hagyjuk állni az asztalon, azután forrón tálaljuk.
Nagyon komoly! Jól illik hozzá könnyű, nem túl édes vanília vagy tejszín fagyi.

A harmadik cucc a napokban készült egy egy éve röttyögetett mirelit gesztenyemasszából:

Kerek üvegforma aljára törtem kekszet (a háztartási nem alkalmas, inkább Győri típusú jó, de kevésbé édes, vagy digestive szerű pl. zabfalat) Ráöntöttem egy megfőzött vanília pudingot, arra a habtejszínnel kikevert gesztenyét egyengettem, legvégül pedig csoki következett. Kétszer csináltam, először lágyabb krém volt (choco-choc forró csoki porból étcsokival dúsított krém) másodjára Szerecsenből, vajjal, cukorral, kis tejszínnel alkottam mázat. Utóbbi a hűtőben ropogóssá keményedett. Emberemnek az első, nekem a második verzió jött be inkább. A harmadik alkalommal dupla puding és gesztenye töltettel fogom csinálni. Kirobbanó siker volt. Magam is meglepődtem. Sajnos kép nincs.