Észrevételeim

Kezdőlap Fórumok Fórum Wekerlei csevegő bioétterem Észrevételeim

#7476
deadly108
Felhasználó

Kedves Sági Zenina!

Nem értek veled egyet, az étteremnek volt létjogosultsága.
Amint te is láthattad, hogy egy hónapot voltunk nyitva. Ez alatt szép forgalom volt, amint az előző postomban említettem nem pénzügyi gondok voltak.
A wekerle étteremről nem tudok sok mindent,de azt egy wekerlei ismerősömtől hallottam, hogy ő nem volt elégedett az ottani pincérekkel átnéztek rajta. Persze csak ez egy vélemény. De ráadásul ez az ismerős, diplomás ember és elég jámbor elhiszem neki.

1 hónap alatt. mik is történtek. kicsit részletesebben.
március 15. megnyitás: 3 ember a konyhába + 2 kisegítő és a főnök mosogat (kedves tőle)[normál esetben 1 ember a konyhában és egy ember mosogat és kisegít] Senki nem számít ekkora rohamra… telt ház (nem tudom hogy sétáltál-e aznap az étterem előtt)
március 18. megnyitás után pár nappal 20 főre foglalnak asztalt és menüt
március hónapban a péntek-szombat telt ház. (egy szakács viszi az egész konyház, majd megszakadva hozzáfűzném[ugye a normál személyzet]
Hétköznapok: a menü túlnyomó részt elfogy és még jönnek vendégek estig.
április első hétvégéjén nagyon kevesen vannak,előbb is zárunk. Húsvét hétvégének ezt betudható, sokan nem is voltak tisztában, hogy ilyenkor is nyitva leszünk.
április 5-8 gyengébb forgalom, úgy gondolom húsvét után ez se meglepő sehol.
április 9. Reggel megérkezik mindenkinek a felmondó levél (10percre lakok az étteremtől, de hivatalosnak kell lenni)
14 órakor bejelentik, hogy együtt működés hiánya miatt(konkrét indok nincs) az éttermet be kell zárni így döntöttek az ügyvédek.

Emellett még mért is volt létjogosultsága az étteremnek az én véleményem szerint:
-ismerősök mondták, hogy szeretnek olyan helyre járni ahol nem kell fizetni a parkolásért
-ezek a jó eredmények teltházak, úgy jöttek össze hogy minimális hirdetés volt kb. 200 db szórólap? (szerinted)
-1 hónap alatt is kialakult egy erős törzsközönség
-jó vélemények: pl egy a sok közül: \”nagyon finom, gyermekkoromra emlékeztetnek az ízek.\”
-akik betértek és húst akartak enni, kaptak helyette szejtánnal készül ételeket, volt magyaros is, és elégedetten távoztak.
– szerintem az pozitívum, hogy az étteremben nem volt, alkohol és cigaretta.Alkoholt tud máshol is fogyasztani, és egy reformétteremhez nem is megy szerintem, max ilyen 0% malátaitalok.

Az étterem egy, hosszútávú befektetés, ezek amiket fent olvashatsz nagyon jó eredmények sokan megirigyelnék most nyitó étteremként.
Pontos számításokat én se tudok, hogy egy hónap alatt mennyire lettünk nyereségesek. De minden vállalkozó tudja, hogy egy étteremnek minimum fél év, amíg azt mondhatja, hogy na akkor most már jó.
Ezekkel az infokkal szerintem, kitermelte volna a nyitvatartási költségeket, minimum.
Az étterem helység nyitás előtt bérelve volt. És abba már bele se látok, hogy egy 7 milló forintos sütőt, mikor termel ki egy étterem, mert ott az van 🙂
Persze mi jó fizetés kaptunk, de úgy gondolom 12 óra sütés főzésért jár.

Szóval,még mindig amellett vagyok, hogy volt létjogosultsága az étteremnek a vegetáriánus, vegán, és gluténmentes koncepció szerint.
Az utolsó mondatoddal több dologban nem értek egyet.

– én olyan vega vagyok és a többség, aki komolyan gondolja az is ilyen: ahol húst készítenek ott már nem eszik. Előfordul, hogy megeszik egy paradicsomos pizzát vagy sültkrumplit valahol, de van akinél ez is ritka alkalom. Nem lehet kiküszöbölni, hogy ne érintkezzen a dolog pl.: a húsos kezével( persze mindenképpen tiszta kéz) de amikor sokan vannak minden másodperc számít, lehet megigazgatja a szaftos húst, közben megigazítja az én vegetáriánus krumplimat (na abból nem kérek)
vagy ha mondjuk egyik lángon húst sütsz a másikon meg egy vegetáriánus pasztát rotyantasz össze, van esélye hogy a húsnak a zsírja oda fröccsen..
Ha sokan vannak az étteremben 20-30an. Azt se tudod garantálni hogy a sütőben alul legyen a húst fölül meg a krumpli meg a zöldség. mert ha fordítva van megint rácsöpöghet a zsírja. és azt már egy vega nem enné meg. Szerintem olyat se szívesen,ami egy légtérben sült a sütőben.(régen én is komolyabban szellőztettem mamám sütőjét)
szerintem ez nem kiküszöbölhető egy akkora konyhában mint ott.

-a másik hogy egészséges hús, szerintem nincs. Még biológia órán is mondják, amikor megölik az állatot húgysav képződik a félelemtől és a fájdalomtól. Az embereknek kevesebb húst kéne, enni van egy német ismerősünk, akik húst hússal esznek és a gyereküknek már 14 évesen reumás tünetei voltak(okozat). Kicsit kevesebb húst kéne legalább enniük az embereknek és legalább a húsmentes hétfőt követniük. Mind egészségi és mind környezeti szempontból.

Minden estre tiszteltben tartom az étkezési szokásaidat, hiszen én is volt hogy húst ettem. Nem is erre akartam kitérni,ez már csak egy mellék vágány. Gondolom te ilyen farmos állatokra gondoltál, akik nem a vágóhídon nőttek fel(www.fauna.hu). Már mondjuk az is valami, de nem tudom hogy lennének-e olyan emberek wekerlén, akik 2-3x többet hajlandóak kifizetni egy bio rántotthúsért, ebbe már nem vagyok jártas és nem is leszek.

Zárszónak tényleg érdekes hogy két tulaj két más elképzelés (és csak egy hónap után jöttek rá) és elindult így is az étterem. Én egy több tíz éves tapasztalatú vállalkozótól elvárnám, hogy kiálljon az elképzelései mellett pl hogy húst akar. és akkor nem nyit egy vegetáriánus éttermet. Nem álltatja a másik vega tulajt hogy akkor ez jó így is, mert a vegetáriánus tulaj áltat minket is(önhibáján kívül) Így amíg húzódott a nyitás, mi is vártunk és vártunk, addig visszamondtuk a többi állásajánlatot. Pénzre meg nekünk is szükségünk van, mert hát az anyagi világban élünk, nem de..
Mindenesetre ez már a mi karmánk.

Minden jót!

Góranga
ui.: a többieknek köszönöm a dicséretet, nem csak az én érdemem hárman főztünk.

http://www.deadly.freeblog.hu