Nincs egyetértés a wekerlei gyermekorvosi rendelő ügyében

Kezdőlap Fórumok Apróhirdetés Szolgáltatás Nincs egyetértés a wekerlei gyermekorvosi rendelő ügyében Nincs egyetértés a wekerlei gyermekorvosi rendelő ügyében

#10434
Boros János
Felhasználó

Nincs egyetértés a wekerlei gyermekorvosi rendelő ügyében

Bejegyzés: – Gajda – Február 26, 2014

Bár a kerület költségvetésében is szerepel az a 80 millió forint és a tervei is elkészültek már annak a csaknem 300 négyzetméteres gyermekorvosi rendelőnek, amelyet a wekerlei Mészáros Lőrinc utcában, a korábbi SZDSZ székházban alakítana ki az önkormányzat, komoly szakmai, emberi és költséghatékonysági okok szólnak a rendelő kialakítása ellen – derült ki azon a megbeszélésen, amelyet a város vezetése tartott az érintetteknek. Az ügyben további viták és egyeztetések várhatóak.
Wekerlei szülők kezdeményezték még évekkel ezelőtt, hogy a szeretnék, ha Wekerle „szívében” lenne a gyermekorvosi rendelő, és így nem kéne az Ady Endre út másik oldalán lévő Berzsenyi utcai gyermekorvosi rendelőintézetbe átjárniuk. Ezt az igényüket az önkormányzat 2006 óta folyamatosan szem előtt tartja és keresi a megoldást. Így merült fel még korábban annak a lehetősége, hogy a Kós Károly téren alakítanának ki két gyermekorvosi praxist, amelyet sajnos a környéken élők tiltakozása miatt ezidáig nem sikerült megvalósítani. Jelenleg ott tartunk, hogy felmerült annak a lehetősége, hogy a wekerlei Mészáros Lőrinc utcában lenne egy csaknem 300 négyzetméteres rendelőintézet, amelybe két gyermekorvos, fogorvosok és védőnők költöznének át a Berzsenyi utcai rendelőből – mondta Gajda Péter előzményként annak a megbeszélésnek ez elején, amelyet azért hívtak össze, hogy ismertessék az új rendelő műszaki paramétereit és megvitassák a rendelő szükségességét.
A polgármester arra kérte a jelenlévőket, alaposan gondolják végig, hogy valójában kinek az érdeke, közösségé, egyéné az új rendelőintézet kialakítása, kell-e, szükséges-e. Gajda Péter óva intett mindenkit attól, hogy a rendelő politikai erőfitogtatássá váljon, hiszen kisebb a kár, ha a projekt kezdeményezői még időben belátják, megértik, hogy korábban rosszul gondolták, és jelenleg nem érdemes egy ilyen nagy beruházást a többi betegellátó intézmény rovására elkezdeni.

A Berzsenyi rendelőben dolgozó jelen lévő házi gyermekorvosok üdvözölték ugyan az új és korszerű rendelőintézet terveit, ám komoly aggodalmukat fogalmazták meg azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a ma már ugyancsak korszerűtlen Berzsenyi rendelővel, hogyan működik majd tovább, hiszen véleményük szerint a két gyermekorvos kiválásával megsokszorozódnak az egy praxisra jutó havi rezsiterhek: az eddig egy orvosra jutó 38 ezer forintos költség, akár 50-60 ezerre is nőhet. A beszélgetés során a házi gyermekorvosok megfogalmazták azt is, hogy ők most találkoztak először az új rendelő terveivel, amit eddig csak szóbeszédből ismertek, és nem értik, hogy a Kispestieknek, a Kertvárosiaknak miért nem jár ugyanolyan szép új rendelő, mint a wekerleieknek. A házi gyermekorvosok szerint hasznosabb, költséghatékonyabb és jobb megoldás lenne a jelenlegi rendelő felújítása, korszerűsítése.
Vargha Péter, a kispesti Egészségügyi Intézet igazgatója aki szerint hiba nem egy egységes rendszerként vizsgálni a Berzsenyi rendelőben lévő gyermekorvosi szolgálatot, hiszen itt egy helyen dolgoznak a házi gyermekorvosok, a védőnők és a gyermekfogorvosok. Ebből a rendszerből, ha bármit is kiemelünk, megbomlik az egységes működés. A jelenlegi javaslatot átgondolatlannak ítélte és szorgalmazta az ellátás feltételeinek javítását a meglévő rendelőben.
Vinczek György alpolgármester emlékeztetett arra, hogy már a tervezésnél gazdaságilag is irracionálisnak találta az elképzelést és félő, hogy a tervezett 80 millió nem is lenne elég a rendelő kialakítására. Javaslata szerint a Mészáros Lőrinc utcai épületnek és a hozzá tartozó kertnek keressenek más közösségi funkciót, az átalakításra szánt összegből pedig újítsák fel a régi rendelőt.
A vitában felszólaló Tóthné Szabó Éva alpolgármester és Szathury Kolos önkormányzati képviselők nem értették a jelenlévők ellenállását, „a „XXI. század követelményeinek mindenben megfelelő rendelő” szükségességének megkérdőjelezését, és arról próbálták meggyőzni a jelenlévőket, hogy ezt a rendelőt 11 ezer wekerlei kérésére alakítanák ki.
Gajda Péter az egyeztetés végén elmondta: a projectet természetesen nem állítják le, de az egyezetéseket folytatják és keresik azt a megoldást, amely valamennyi háziorvosnak a fogorvosoknak és a szülőknek is megfelelő. Ráadásul ezt úgy kell keresni, tette hozzá a polgáremster, hogy az ne jelentsen irrális működési és fejlesztési kiadásokat az önkormányzatnak.