Kedves

#10412
Nagy Tamás
Felhasználó

Kedves Óranélküliek!

 

Amikor 20 évvel ezelőtt a lakásokat privatizálták, akkor önkormányzati képviselő voltam. A privatizációs helyi szabályok megalkotóinak is egyike voltam.  Így jól emlékszem arra, minden fórumon szorgalmaztuk, hogy az új társasházak létesítsenek vízórákat, majd osszák meg közös megegyezéssel a vízdíjat. Magam még azt is tanácsoltam, egyidejűleg az egyes lakások kössenek be saját vízórát.

Fogadóóráimon nemcsak lehurrogtak a lakók, de bolondnak is tituláltak, mondván a valós költségek töredékét fizetik a szocializmus idején kialakult díjfizetési szabályok alapján. Hol a szobaszám, hol a lakók száma alapján történt a díjfizetés. A kertek locsolása, a gépkocsik mosása, a kerti zuhanyozók, a medencék stb. vízfogyasztását senki sem mérte, illetve kérte számon. Legfeljebb a képviselők fogadóóráin panaszkodtak egymásra a szomszédok!

Szokták volt mondani, nincs ingyenebéd. (A közgazdaságtan is ismeri ezt a kifejezést, potyautas-jelenségnek nevezi. A pontosság kedvéért le kell szögezni, hogy ez a szűkebb értelmű fogalom azt fejezi ki, hogy valaki anélkül élvezi más személy erőfeszítéseinek a hasznát, hogy részt vállalna a költségekben.)

Úgy látszik, eljött a fizetés ideje.

 

Nagy Tamás