Centenáriumi események, rendezvények:






Wekerle Centenárium: elkezdődtek a programok
(forrás: Kispest.hu 2008.01.28.)


Társasági esttel indult a Wekerle Centenárium rendezvénysorozata szombaton a KMO-ban. Az eseményen Burány Sándor kerületi országgyűlési képviselő mellett Horváth Csaba és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek is részt vettek Az idén 100 éves városrészt számtalan esemény népszerűsíti még az év folyamán.

Vetítéssel kezdődött az ünnepi év nyitórendezvénye: Somogyvári Rudolf és Zajti Gábor rövidfilmje a Wekerle-telep egyedi hangulatát mutatta be a közönségnek. A társasági est vendégeit elsőként a Wekerlei Társaskör Egyesület elnöke köszöntötte. A wekerlei civil szervezetek és az önkormányzat összefogásával megvalósuló gazdag programsorozat céljairól szólva Nagy Tamás úgy fogalmazott: minél több ember figyelmét fel kell hívni a Wekerle-telep értékeire, s ennek segítségével tovább kell erősíteni a közösségformálást a városrészben. A kulturális feladatokat koordináló Romhányi András az önkormányzat példamutató támogatásáról beszélt.

A polgármester azt az 1908-as rendeletet méltatta, amely határozott a Wekerle-telep létesítéséről, és lehetővé tette - mint fogalmazott -, hogy angol mintára egyedi érték jöjjön létre. Hangsúlyozta, a telep építészeti egységet és közösséget is alkot. Az önkormányzat kétszer 30 millió forintos támogatásával kapcsolatban Gajda Péter elmondta: az összeg egyik fele a wekerlei városkép és arculat megőrzését szolgálja, azokat a fejlesztéseket szeretné megvalósítani a kerület, „amelyek visszahozzák az eredeti hangulatot”, míg a másik részét kiemelkedő kulturális rendezvényekre fordítják. Köszöntője végén a centenárium mottóját idézve - „Wekerle, ahol értéket őriz az idő” - a polgármester kijelentette, bízik benne, hogy ez az idő nem csak múlt és jelen, hanem Kispest és a Wekerle szempontjából a jövő is.

Az ünnepi beszédeket követő rövid műsor a 20-as évek orfeumi hangulatát varázsolta a KMO színháztermébe. A fellépők között Sándor Szilvia előadóművésznek, az Art' Sok táncosainak, valamint a Mágnes Színház két növendékének, Zelencsuk Katának és Tassonyi Balázsnak tapsolhatott a közönség. A vacsora alatt a Coctail együttes szalonzenéje és Szabó Győző színművész előadásában Karinthy Frigyes történetei szórakoztatták a vendégeket.

A társasági esttel kezdődött centenáriumi ünnepségsorozat a szervezők szándékai szerint mindenki számára kínál érdekességet. A hagyományos wekerlei programok mellett több sport és kulturális rendezvény, kiállítás, hangverseny, könyvbemutató is lesz az idén. Számos eseményen - ilyen például a „Szép házak - szép udvarok” pályázat, a régi tárgyak gyűjtése és vetélkedők - a közösség aktív közreműködésére is számítanak a szervezők.


"Wekerle, ahol értéket őriz az idő"


Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Vendégeink!

A Wekerlei Társaskör Egyesület elnökeként és Wekerle-telep valamennyi polgára nevében köszöntöm önöket, és köszönöm, hogy elfogadták meghívásunkat mai estünkre, amelyet a Wekerle-telep elmúlt 100 évének tiszteletére rendezünk.

Külön öröm számunkra, hogy a centenáriumi év fővédnöki tisztére való felkérésünket elfogadta Sebestyén Márta Kossutj-díjas előadóművész, Kispest díszpolgára, dr. Hiller István miniszter úr és Burány Sándor államtitkár úr, Kispest országgyűlési képviselője, aki a mai rendezvényt is megtisztelte jelenlétével.

Köszöntöm továbbá az emlékév és a mai est védnökét, Gajda Péter urat, Kispest polgármesterét.

Hölgyeim és Uraim!

Mi wekerleiek, fészekrakó őseinkhez méltó módon kívánjuk megünnepelni az évfordulót. Ezért a Wekerlei Társaskör Egyesület - amelynek elődjét 1911-ben alapították - élére állt a törekvéseknek, és összefogta a tenni akarók táborát. Olyan eseménysorozatot terveztünk, amely igen sokféle s gazdag kínálatával széles rétegeket érint meg. Hamarosan kézbe kapják programtervünket, s meglátják, nem túlzok.

A rendezvénysorozat célja a minél nagyobb nyilvánosság figyelmének felhívása a Wekerle értékeire. A felkeltett érdeklődés segítségével minél több wekerlei bekapcsolása a munkába: a telepen élők közösségi életének fejlesztése, és örökölt környezetének szépítése.

Az eseményhez méltó programsorozat létrehozása érdekében az önkormányzat és a wekerlei civil szervezetek fogtak össze. Ennek az összefogásnak az első gyümölcse éppen ez az est. Külön öröm számomra, hogy önök itt mindannyian velünk együtt ünnepelnek, még akkor is, ha önök közül sokan csak erre az egy estére részesei a centenáriumnak. Persze, ha velünk tartanak, ha céljaink megtetszenek önöknek, hosszabban és többet időzhetnek nálunk. Ha mellénk állnak, ha támogatásukkal bennünket erősítenek, biztosak lehetnek abban, jó ügyet szolgálnak. Mi wekerleiek, szívesen fogadjuk és befogadjuk a hozzánk barátsággal érkezőket, a velünk együtt érzőket, a minket erkölcsileg vagy anyagilag támogatókat.

Közösségerősítő és - kovácsoló céljaink mellett kiemelt jelentősége van azoknak a programelemeknek, amelyek azt célozzák, hogy mind közelebb kerüljünk ahhoz az időponthoz, amelytől kezdődően a Wekerle egységes műemléki védettséget élvez majd. Ennek eredményeként díszkivilágítást kapnak egyes épületek, ismertető-, üdvözlő- és emléktáblák, valamint egységes telepi, belső információs és irányító táblarendszer segítik a tájékozódást; szépülnek a terek. Reméljük, az ide látogató idegenek nem járnak majd úgy, mint ma sokan, hogy a telepre azért emlékeznek, mert itt tévedtek el olyan nagyon, mint még soha sehol.

Mi büszkék vagyunk arra, hogy a Wekerle-telep ma már kivívta a nemzetközi építésztársadalom figyelmét és elismerését, s hogy néhány évvel ezelőtt kiérdemelte a Magyar Örökség Díjat, és hogy a Wekerlét egyre többen tekintik hungarikumnak.

Aki itt él, annak természetes az őt körülvevő természet és az épített örökség harmóniája, nagyszerűsége. Sokan hiszik: örökké megmarad, nem szükséges külön erőfeszítéseket tenni megóvására. Szerencsére mind többen vagyunk olyanok, akik tudjuk, törődnünk kell öregedő telepünkkel. Éppen ezért mozgósítunk fiatalt és öreget.

Hisszük, hogy a wekerleiek lelkesedéséből, önkénteseink odaadó buzgalmából, kerületi összefogásból, a helyi és országos források mozgósításából megvalósuló Wekerle-Centenárium programsorozat a 2008. esztendő különleges színfoltja lesz helyi, országos és nemzetközi szinten egyaránt. Olyan - jelenkori történelmünkben ritka - esemény, mely bár kizárólag pozitív elemekből építkezik, mégis a vezető hírek közé, a címlapokra kerülhet. A mai világban tán ezt is nevezhetnénk hungarikumnak.

"Ha végigsétálnak a wekerlei platánfák alatt, megérzik azt, hogy miért is lehet itt emberibb, nyitottabb életet élni.
Lépjenek hát be!
Már vártuk Önöket."

Kispest Önkormányzatának első emberét, Gajda Péter polgármester urat kérem, szíveskedjék a még itt álló hajó fedélzetére fellépni, és kérem, tekintsen a magasból szét a kikötőben, s invitálja meg a hajó startját váró Hölgyeket és Urakat.

Végezetül nyissa meg az estet, s vele a centenáriumi évet!


(Nagy Tamás megnyitója a Centenáriumi Társasági Esten, 2008 január 26-án)



:: vissza a lap tetejére ::


Dzsesszkoncerttel indult a Wekerlei Pódium
(forrás: Kispest.hu 2008.02.18.)

Újabb műsorral bővült a Wekerle Centenárium programsorozata: a Wekerlei Pódium szombat estei nyitórendezvényén a M.A.G. Jazz Trió adott nagy sikerű koncertet. A Munkás Szent József Közösségi Ház mintegy hatvan főnyi közönsége előtt többek között Miles Davis, Julius Kozma, Charlie Parker és Dizzy Gillespie szerzeményeit szólaltatta meg a Szőke Károly, Lőrinczy Zsolt és Furiák László alkotta zenekar. A zenei est végül kötetlen beszélgetéssel zárult.

Wekerle Pódiumot már 2006-ban és 2007-ben is egy-egy alkalommal rendeztek Wekerle-telepen, a 2008-as centenárium részeként viszont hónapról hónapra mindig újabb színpadi produkciók és zenék várják a közönséget. A műsorokat követően lehetőség nyílik arra is, hogy a részt vevők egy kicsit elbeszélgessenek az előadókkal. A szervezők célkitűzése szerint a rendezvény a jövőben olyan eseménnyé válna, ahol nemcsak különböző érdekes programokkal szolgálnak, hanem az érdeklődők is elbeszélgethetnének arról, mit kellene tenni azért, hogy a telepen újra élénk közösségi élet legyen. A tervek szerint az év során további koncerteket és előadásokat láthat majd a közönség, legközelebb - március 15-én - a Wekerle-telepi Szent József Kórus ad hangversenyt.



:: vissza a lap tetejére ::




Wekerlén elűzték a telet
(forrás: Kispest.hu 2008.02.25.)

Szombat este távozott a tél Wekerle-telepről és Kispestről. A kiszebábot zaj és télűző rigmusok kíséretében égették el a Kós Károly téren. A téltemetés népszokását hagyományteremtő szándékkal először tavaly tartotta meg a Wekerlei Társaskör Egyesület.

A telep apraja-nagyja a Munkás Szent József Közösségi Házban gyülekezett szombat délután. Szorgos gyermekkezek gyártották a télűzéshez nélkülözhetetlen zajkeltő eszközöket különféle dobozokból, míg egy másik csapat apró babákat készített. Megírták a gondűző cédulákat - a legkisebbek rajzolhattak -, majd a munka végeztével felöltöztették a kiszét.

A télűzők a Kós Károly téren várták az égetésre dobszóval érkező bábot. A népes csoport síppal-dobbal, kereplőkkel és a korábban készült zajkeltőkkel, egy-egy helyen megállva és mondókákat kiabálva járta körbe a teret. A menet a máglyánál ért véget: a kisze a ráaggatott gondokkal, bajokkal együtt égett el, és vált füstté. S, hogy biztosan eltávozzon a tél, még a tavaszköszöntő dal is felcsendült: "Tavaszi szél vizet áraszt..."



:: vissza a lap tetejére ::




Kertvárosok és gyermekvilágok: kiállítások a Wekerlén
2008.03.31.

Saját munkáikkal járulnak hozzá az Árnyas Óvodába járó gyermekek a centenáriumi ünnepségsorozathoz: kiállításuk péntektől látható a Wekerlei Társaskör Egyesületben (WTE). Szelényi Károly fotóművész a Wekerléhez hasonló európai kertvárosokról készített sorozatot: a szabadtéri fényképtárlat vasárnap nyílt meg.

"Varázs-Világ"
Óvodások kiállításával nyitotta a centenáriumra felújított egyesületi helyiségét a WTE. A gyermekek alkotásai május 10-ig láthatók. A pénteki esemény, amelyen Gajda Péter polgármester is részt vett, alkalmat adott arra, hogy az óvodások műsorral köszönjék meg az önkormányzatnak, hogy 2006-2007 folyamán felújíttatta az Árnyas Óvoda mindhárom telephelyét.


Kertvárosok Európában

Jó időben reggeltől sötétedésig Letchworth, Hamstead, Welwyn, Brentham, New Earswick, Port Sunlight, Bournville, Soltaire, Bottrop, Stockfeld házairól készült képek láthatók a Kós Károly téren. Szelényi Károly a Wekerléhez hasonló európai kertvárosokat fényképezte le, és állította ki fotótablókon. A megnyitó közönségét köszöntő Nagy Tamás WTE-elnök az ismeretszerzés mellett a kiállítás másik céljaként a kispesti kertváros megóvását jelölte meg. „Mindenki érezze, hogy a Wekerle-telep kincs, ezért ápolni kell” hangsúlyozta. Hozzátette: a képekből őszre könyv készül, amelynek a telepen lesz a bemutatója.

A szakmai megnyitót tartó Nagy Gergely építész arról beszélt, hogy a centenárium jó alkalom arra, hogy a Wekerle jelentőségére ráirányuljon a figyelem. Elmondta: a tárlat bemutatja, hogyan indult útjára Angliából a kertváros gondolata, amely a XIX. századi nagyvárosok megváltozott életkörülményeire kínált alternatívát.



:: vissza a lap tetejére ::




Mozgalmas hétvége a Wekerlén
2008.04.21.


Föld-napi tértakarítás
Szombat délelőtt wekerlei önkéntesek a Corvin krt. - Pannónia út - Petúr utcák által határolt területet tették rendbe. (A tér az év folyamán Győri Ottmár, a telep első gondnokának, a wekerlei úthálózat megálmodójának nevét veszi fel.) A munka során kitakarították a parkot és a játszóteret és új növényeket is telepítettek. Délben, ünnepélyes keretek közt, a Kós Károly ált iskola diákjainak műsorával, felavatták a Győri Ottmár emlékhelyet, az új információs táblát és Centenáriumi fát ültettek. Köszöntőjében Nagy Tamás WTE elnök és a polgármester is a centenáriumi rendezvénysorozat önkénteseinek munkáját dicsérte. Gajda Péter hozzátette, a tér rendbehozatala kapcsolódik a polgármesteri programjában is meghirdetett kerületi zöldterület-fejlesztési tervekhez.

Wekerlei Pódium
Este a Pászto-Rock Társulat lépett fel a Munkás Szent József Közösségi Házban. A főleg gimnazista és egyetemista fiatalokból álló amatőr wekerlei színtársulat akusztikus koncertjén egyebek mellett az István, a király és a Jézus Krisztus Szupersztár rockoperákból, valamint az „És az Ige testté lett...” című saját darabjából adott elő részleteket.

Kiállítás wekerlei épületek tervrajzaiból
Vasárnap építészeti kiállítás nyílt „Wekerle - Kirajzolódás” címmel a Wekerle Étteremben. A tárlaton fotók és eredeti tervrajzok mutatják be, hogyan zajlott 100 évvel ezelőtt a Kispesti Állami Munkástelep építkezése. A kiállítást dr. Kiss Katalin, a Főpolgármesteri Hivatal Település-értékvédelmi Ügyosztály vezetője nyitotta meg. Beszélt a híres lokálpatriotizmusról, majd hangsúlyozta, a telep házai jellegzetesek, semmi mással össze nem téveszthető épületek. A megnyitón Geröly Tamás és Nesztor Iván zenélt. (A Wekerlei Társaskör Egyesület minden háztípushoz egy-egy emléktáblát készíttetett, amelyeket megvásárolhatnak az érdeklődők.)

Kórushangverseny
Délután a Kispesti Gyöngyvirág Kórus adott hangversenyt a Wekerle-telepi Református Templom. A határainkon túl is ismert, Borhy Csilla vezette kórus műsorán reneszánsz, klasszikus és kortárs szerzők darabjai, valamint Kodály Zoltán és Bárdos Lajos szerzeményei mellett populáris kórusművek is szerepeltek.



:: vissza a lap tetejére ::




Civilek a rendőrségen
(forrás: Kispest.hu 2008.04.25.)


A Wekerlei Centenárium programsorozat részeként tegnap közvetlen közelről ismerkedhettek az érdeklődők a kerületi rendőrség munkájával a kispesti kapitányság nyílt napján. Az Ady Endre úti műemlék épülettel és a rendőrség feladataival a kerületi kapitány ismertette meg a civileket. Mivel 1992-től Szent György napja, vagyis április 24-e a Rendőrség Napja, ezért az átlagostól eltérően kisebb volt a nyüzsgés a kapitányságon, így viszonylag nyugodt körülmények között tudták az érdeklődők bejárni az épületet, megtekinteni a fogdát, az ügyeletet, megismerkedni a rendőrség speciális eszközeivel. A gyerekek körében természetesen a kutyás és motoros rendőrök, valamint a járőrautók voltak a legnépszerűbbek: aki akart most fel is pattanhatott egy-két pillanatra a „nénós” eszközökre. Dr. Mittó Gábor rendőrkapitány a kispest.hu-nak sikeresnek nevezte a nyílt napot. Hozzátette: az első ilyen rendezvényük volt, de tervezik, hogy jövőre ismét megtartják.



:: vissza a lap tetejére ::




Wekerle pillanatok akvarelleken
(forrás: Kispest.hu 2008.05.05.)


A Tarnainé Benkő Orsolya vezette Wekerle-telepi Szent József Plébánia Gyermekkórusa, valamint Gelencsér Fanni és Gelencsér Gábor produkcióit követően Nagy Tamás, a Wekerlei Társaskör Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. A kiállítást Udvari Hajnalka wekerlei iparművész-tanár nyitotta meg.

„…A méltóbb életért,/ Az örömért, ha csak egy maroknyiért./Hogy nyitva maradjanak mindvégig érzékeink, eltűnődhessünk virágon, felhőn, évszakok vonulásán, tavasz kékségén, nyár aranyán, az őszi tarkuláson…” - idézett Csanádi Imre Miért? című verséből, azért, hogy aki először látja Urmai Ungurán László akvarelljeit, választ kapjon rá, miért hasonló a kiállítás címe. (Mint mondta, akik ismerik munkáit és gondolatait, tudják róla, hogy a meghívón olvasható Csanádi-idézet hűen tükrözi hitvallását.)

A centenárium jelmondatára is utalt Udvari Hajnalka, amikor elmondta, Urmai „legújabb képeit az idén 100 éves wekerlei házak kidobásra ítélt spalettáival keretezte be, mert tudja, hogy Wekerlén értéket őriz az idő”. Beszélt arról, hogy az akvarellfestés, a technikák közül a legegyedibb alkotó folyamat, megismételhetetlen és egyszeri. „Mesteri szinten alkalmazza az akvarellfestést az áttetsző lazúros színektől a meghökkentő kísérletekig” - méltatta az alkotót.

Külön szólt a tárlat fő művéről, a Miért...? című képről, amelyet Urmai László édesanyja emlékére festett: „egy Wekerlei ház ablaka nyílik, az örökkévalóság felé, benne, az angyalként felszálló lélek, a kereszt és két összetört lelkű hozzátartozó látható”.

Végezetül elmondta Urmairól: „reklámgrafikusként a megrendeléseket munkaként végzi, a természet festése, számára a szabadságot jelenti. Érzi, hogy nem igazán jó irányba tart a világ, szeretne kicsit jobbítani rajta legalább addig, amíg valaki megáll a festménye előtt, s ha megérinti, netán megszólítja a kép, a művészete már el is érte célját”.

Urmai Ungurán László kiállítását június végéig hétvégenként 13-17 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a Wekerle Étteremben.



:: vissza a lap tetejére ::




Madarak és Fák Napja Wekerlén
(forrás: Kispest.hu 2008.05.12.)


Madártani előadás és solymász bemutató is várta a gyerekeket Wekerlén pénteken és szombaton, az eseményt a Madarak és Fák Napja alkalmából a Kós Károly iskola tanítói szervezték. Elsősorban óvodásokat és kisiskolásokat hívtak a programokra, melynek céljáról Somogyváriné Márovics Erika tanítónő, a Társaskör tagja a kispest.hu-nak elmondta: egyrészt rámutatni a környezet szépségére, másrészt megismertetni a gyerekeket a növényekkel, az élővilággal, a madarakkal és fákkal. Május 9-én a Wekerle újság egykori madarász szakértői, Takáts Szabolcs, egyetemi hallgató és Somogyvári Márk, érettségiző gimnazista tartott madártani előadást a Hungária úti oktatási intézményben. Másnap délelőtt gyerekricsajtól volt hangos a telep központja, a téren az élővilággal kapcsolatos kézműves foglalkozásokat, játékos vetélkedőket tartottak, de volt még „farejtvény” is - a helyes megoldók jutalma egy-egy piros alma volt -, valamint a paravánokon az iskola médiaszakos diákjainak fotóit is megtekinthették az érdeklődők. A legnagyobb érdeklődést természetesen a „nagy madár” - ahogy a kicsik nevezeték a ragadozót - érkezése váltotta ki, a solymászelőadást tátott szájjal hallgatták, majd a bemutatót is nagy figyelemmel kísérték a legkisebbek. Megtudtuk, hogy az eseményt tavaly indította útjára az intézmény - Jedlóczki Berta szervezésében -, amely idén bekapcsolódott a Wekerle Centenárium programsorozatba is.



:: vissza a lap tetejére ::




Pályázati segítésggel újulhat meg a Wekerle
(forrás: Kispest.hu 2008.05.16.)


Wekerlei fejlesztésekre nyújt be pályázatot az önkormányzat. A csütörtöki ülésen egyebek mellett egyházi épületek felújítási támogatásáról, oktatásszervezési kérdésekről, a művészeti iskola tandíjának csökkentéséről és közérdekű felajánlásokról is döntött a testület.

…„Wekerle, ahol értéket őriz az idő” címmel pályázatot nyújt be az önkormányzat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kerületi központok fejlesztését célzó felhívására. A kötelező mellékletként elkészített előzetes akcióterületi terv a Kós Károly tér zöldfelületi rehabilitációját, a Zrumeczky-kapu és a katolikus templom homlokzatának felújítását, a Wekerlei Gyermekház tetőterének beépítését és a Gutenberg téri piaci kistermelők árusító pultjainak cseréjét tartalmazza. A testület biztosította a 146 millió forintos pályázati önrészt, és támogatta, hogy az önkormányzat konzorciumi együttműködési megállapodást kössön a Wekerlei Társaskör Egyesülettel és a Kispest Wekerletelepi Szent József Plébániával. A pályázaton való részvétel feltételei között szerepelt a Városfejlesztési Társaság létrehozására irányuló szándéknyilatkozat és az Integrált Városfejlesztési Stratégia elkészítése is.

Döntöttek a képviselők az egyházi funkciót szolgáló kerületi épületek felújítására benyújtott pályázatokról. A költségvetés 4 millió forintot biztosított a célra. A Nagyboldogasszony Főplébánia 400 ezer, a Rózsatéri Református Egyházközség és a Zsidó Hitközség XVIII-XIX. kerületi Körzete 100-100 ezer, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség 450 ezer, a Wekerle-telepi Református Egyházközség és a Kispesti Evangélikus Egyház 600-600 ezer, a Központi Református Egyházközség 350 ezer, a Wekerle-telepi Szent József Plébánia 300 ezer, a Jézus Szíve Római Katolikus Plébánia 850 ezer, a Magyarországi Baptista Egyház Kispesti I. Gyülekezete 250 ezer forint felújítási támogatást kapott.

Öt nevelési-oktatási intézményt érintenek azok a változások, amelyekről határoztak a képviselők. A Berzsenyi utca 8-ban működő Felnőttek Kispesti Iskolája Általános Iskola és Gimnázium július 1-jei hatállyal megszűnik, jogutódja a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium lesz. A gimnázium alapfeladata az esti munkarend szerinti középfokú felnőttoktatással, az Eötvös József Általános Iskola alapfeladata általános iskolai felnőttoktatással bővül ki.



:: vissza a lap tetejére ::




Kiállítás a King Galériában
(forrás: Kispest.hu 2008.05.16.)


Csütörtöktől a wekerlei King Galéria is újabb kiállítással várja a műkedvelő közönséget: június végéig Szekeres Irma alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A képeket a Kós Károly iskola igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe. Lóth Éva elmondta, az alkotó - az oktatási intézmény korábbi rajz-földrajz szakos pedagógusa - élénk, határozott és dinamikus személyiség, s ez képeiről is visszaköszön. „Olyan ember, aki nemcsak munkájában, hanem művészetében is a tökéletességre törekszik, számomra ez tetszik benne és alkotásaiban” - fogalmazott az igazgató. Beszéde végén kiemelte, példamutató a Kós Károly téren működő cég lokálpatriotizmusa, hiszen a vállalkozás időről-időre kiállítási lehetőséget teremt a művészeknek. A megnyitón az iskola egykori és jelenlegi diákjai is közreműködtek: Várszegi Károly és Alexa Fanny verseket szavalt, Kiss Andrea Melinda énekművet adott elő.



:: vissza a lap tetejére ::




Székelykapu-napokat tartottak Wekerlén
(forrás: Kispest.hu 2008.05.19.)


Szombaton játékkiállítás és ehhez kapcsolódó művelődéstörténeti program, fotótárlat a Székely Nemzeti Színházról, napjaink slágerei gitáron, vasárnap futás és egész napos műsordömping várta az érdeklődőket a Kós Károly téren. A Wekerlei Székelykapu-Napokat negyedszer rendezte meg a Wekerlei Futóklub, a Magyar Kollégium és a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE).


Így játszottak régen

A mozgásos szabadtéri játékoké volt a főszerep szombaton a Kós Károly téren: különlegességét az adta az egész napos programnak, hogy régi, már elfeledett játékokkal lehetett múlatni az időt. A Wekerlei Gyermekház „100 éve játszották” című művelődéstörténeti sorozatának első állomásán volt Parasztolimpia krikettel, sárpálcázással, zsákban futással, golyózással és facipővel, lehetett gólyalábazni és különféle népi sportjátékokat próbálgatni. Június 7-ig még három szombati alakalom kínálkozik a játéktörténelem felelevenítésére: előbb a táblás és logikai játékok következnek, aztán idős wekerleiek elevenítik fel, ők mit játszottak, majd végül hagyományos játékokat is készíthetnek a gyerekek. A felkészülésben a gyermekház június közepéig nyitva tartó játéktörténeti kiállítása is segítségükre lehet.

A kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, a martonvásári Óvodamúzeum és Karlóczai Mariann magángyűjtő tárlatát dr. Györgyi Erzsébet néprajzkutató, a Kiss áron magyar Játéktársaság elnöke nyitotta meg szombat délután sok érdeklődő - főként idősek és gyerekek - előtt. Van itt minden: apró konyhák, szobabelsők, régi társasjátékok, meséskönyvek, mackók, babák, egy öreg hintaló és még számtalan érdekesség. Még a londoni játékmúzeum is képviselteti magát Borsosné Tóth Ilona fotóival. „Azért nagy érték a kiállítás, mert a játékok eltűnnek, ahogy a gyerekek felnőnek” - mondja Horvay Marianne, a gyerekekkel való folyamatos kapcsolatot nevével is jelző gyermekház igazgatója, elárulva: a kiállítás nekik is ötletet ad, hogyan tegyék még gazdagabbá a foglalkozásokat, programokat.


A Székely Nemzeti Múzeum Wekerlén

A IV. Wekerlei Székelykapu-Napok nyitórendezvényén szombat délután Romhányi András, Nagy Tamás és Tóth Pál a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum épületét ismertette meg a közönséggel a WTE galériájában. A „Kós Károly házai 9.” című tárlat június végéig látható. Az 1911-ben épült múzeumot nemcsak tervezte Kós Károly, felügyelte is az építkezést. Benne vannak a székely és erdélyi népművészet legszebb elemei, a Zsolnay-kerámiát kivéve ottani anyagokból épült, székely emberek munkájával. „Ez Kós építészetének az esszenciája” - jelentette ki Nagy Tamás, akitől megtudom, hogy ugyan már minden lényegeset bemutattak az évek alatt - mintegy 5 ezer képet készítettek - egy utolsó, meglepetés tárlatot még terveznek Kós házaiból. Este a Munkás Szent József Közösségi Házban Dél-pesti Gitárosok Kamarazenekara adott koncertet Kovács Adrienn vezetésével. „Csalamádé” című műsorukban napjaink slágereit szólaltatták meg.


Vigyázz, kész, rajt!

Idén mintegy 400 futó indult neki a 4,2 kilométer - ovisoknak 420 méter - hosszú távnak a Zrumeczky-kapu alól. A sportot egészségprogram - asztma-, allergia- és szájhigiénés tanácsadás, vérnyomásmérés - egészítette ki, de tűzoltó- és mentőautót is tüzetesebben megnézhettek az érdeklődők. Letudva a távot, az eredményhirdetésig karate és moderntánc szórakoztatta a futókat, akik közül a legjobbak Burány Sándor országgyűlési képviselőtől, Gajda Péter polgármestertől, Vinczek György és Eördögh Gábor alpolgármesterektől, Balogh Pál, Cserny Sándor, Ékes Gábor, Nagy Tamás önkormányzati képviselőktől, valamint a futást támogató K&H képviselőjétől és a nap két főszervezőjétől, Romhányiné Kovács Máriától, a Wekerlei Futóklub vezetőjétől, illetve Romhányi Andrástól, a Magyar Kollégium Kulturális Egyesület elnökétől vehették át az érmeket és a díjakat.

Romhányné szerint látszik, hogy fontos lett az egészségmegőrzés szerepe, rendszeresen futnak az emberek. A Futóklub vezetője a sport- és kulturális rendezvény eredménynek nevezte, hogy már kinőtt egy önkéntes rendezőgárda a Wekerlén, amely bármikor bevethető. Együtt dolgozva kapcsolatokat találnak egymással az emberek, megerősödhet az a közösségi élet, családias hangulat, amitől jó élni a Wekerlén, s amelyre nagy szükség van mai világunkban - hangsúlyozta.


Miénk itt a tér...

Idén több mint 460 gyerek - helyi óvodás és iskolás csoportok, egyéni fellépők - mutatták meg magukat a közönségnek a Kós Károly téri színpadon. Volt még fúvószenekari előadás, harcművészeti bemutató, népi-, modern- és hastánc, bábszínház, jazz-koncert, slágerzene, kocsmazene és az est fénypontjaként emlékezetes produkcióval lepte meg a nézőket a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Az idei Székelykapu-Napon fából készült információs táblák funkcionálisan is tagolták a vasárnapra külön „kisvárossá” lett Kós Károly teret. A Wekerlei Életfa téren az oktatási és kulturális intézmények, szervezetek várták programjaikkal az érdeklődőket. A WTE központi helyen felállított sátrában dolgoztak a szervezők, a Gesztenyés Kertben a legkisebb gyerekek, a Vurstliban a nagyok ügyeskedhettek, a Piac utczában fajátékokat, nép- és iparművészeti portékákat, mézet, lekvárt is lehetett kapni, a Játéktéren petanque várta a fiatalokat és a felnőtteket, a Domb ezúttal nemcsak nézőtér volt, hanem színpad is. Udvari Hajnalka Művésztelepet is szervezett, ahol wekerlei írókkal, költőkkel és képzőművészekkel lehetett találkozni, s az alkotótéren arra buzdították az amatőr művészeket, hogy vegyenek részt a telep házainak lerajzolásában.

„A Wekerlén egy másik térbe és időbe lép az ember. Alapvetően rajtunk múlik, hogyan élünk itt. Együtt, közösen próbálunk emberibb életet teremteni” - fogalmazta meg a rendezvény lényegét Romhányi András.



:: vissza a lap tetejére ::




Wekerletelepről vetélkedtek az iskolások
(forrás: Kispest.hu 2008.05.23.)


A kerületrész 100 éves történetének alkalmából rendezett helytörténeti vetélkedősorozatot az önkormányzat és a Wekerlei Centenárium Emlékbizottság. Az év elején indult sorozatban - melybe a kispesti oktatási intézmények zöme bekapcsolódott - a kerületi általános iskolák felső tagozatos tanulói csaptak össze, a tudáspróba döntőjét szerdán rendezték a KMO-ban. A versenyen hat általános iskola - az Ady, a Bolyai, az Eötvös, a Gábor, a Kós, valamint a Móra - és a Deák gimnázium csapatai mérték össze tudásukat Wekerle-telep 100 éves történetéből.

„Igyekeztünk a diákoknak olyan feladatokat összeállítani, amiben az ismeretszerzés mellett nagy hangsúlyt kapott a játékosság is” - mondta a kispest.hu-nak Siklós Zsuzsanna, a versenyhez szakmai támogatást nyújtó Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. A játszva tanulj módszert követve a korábbi fordulóban például wekerlei témájú újságot kellett a diákoknak készíteni, a szerdai döntőben fényképről helyszínfelismerés, történeti totó, activity és képzeletbeli idegenvezetés is szerepelt a feladatok között. A teljesítményeket négytagú zsűri bírálta el, amelynek elnöke, Gajda Péter polgármester elmondta, nem volt könnyű dolguk, mert jól felkészült csapatok között kellett dönteniük. Végül az első helyen a Kós iskola végzett, második lett az Eötvös csapata, a „bronzérmet” a Gábor iskola tanulói szerezték meg. Megtudtuk, minden döntős csapat oklevelet és jutalmat kapott, az első két helyezett pedig négynapos erdélyi körutat nyert a wekerlei tudáspróbán.



:: vissza a lap tetejére ::




A Wekerletelep művészszemmel
(forrás: Kispest.hu 2008.06.06.)


Tizennyolc kispesti alkotó műveiből nyílt kiállítás csütörtökön a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A tárlaton a képzőművészet szinte minden ága képviselteti magát a vert csipkétől az installáción át a hagyományosabbnak tekinthető festészeti eljárásokon keresztül a tűzzománcig, vagy a különböző fotótechnikákig. Bereczky Ildikó, Fajka János, Gál Dezső, Gervai Mária, Hernádi Paula, Janisch Kornélia, Klimaj György, Kristóf Lajos, Mazalin Natália, Molnár Gáspár, Molnár Krisztinka, Németh Róbert, Pál Csaba, Prohászka Margit, Skoda Éva, Tihanyi Viktor, T. Szilágyi Ágnes és Wekerlei Varga Géza alkotásai azonban egyben megegyeznek: mindegyik témája a Wekerle-telep. A művek a városész centenáriuma alkalmából rendezett képzőművészeti pályázatra érkeztek.

A kiállítást megnyitó Bächer Iván író, publicista wekerlei gyermekkori emlékeit osztotta meg a közönséggel. Mesélt egyebek mellett a disznóólakról, a léckerítésekről, az emeletes házak falépcsőinek dobogásáról, az érdekes lomokkal teli sufnikról, a fodrászról, aki 1 forintért nyírt és még a sértődős Attilát is felidézte.

A Wehner Tibor, Hudra Klára és Muladi Brigitta művészettörténészekből álló zsűri Tihanyi Viktor „Wekerle” című plakettjének harmadik, Pál Csaba „Külső árnyék, Belső árnyék” című manipulált digitális fotográfiáinak második díjat adott. Az első díjat Hernádi Paula „Az én házam az én váram”, valamint „Arány és mérték” című komputergrafikái nyerték. A művészek Burány Sándor országgyűlési képviselőtől vehették át az elismeréseket.

„A 100 éves Wekerle ma” című kiállítást augusztus 30-ig láthatják az érdeklődők.



:: vissza a lap tetejére ::




A Kós Károly téri házak meséi
(forrás: Kispest.hu 2008.06.17.)


„A Kós Károly tér - a mi terünk” címmel a Wekerlei Alkotótér munkáiból nyílt kiállítás szombaton a Wekerle Étteremben. A hónap végéig nyitva tartó tárlaton Udvari Hajnalka wekerlei képzőművész szakkörének tagjai - Bíró Dömök Anna, Bodnárné Polszter Szilvia, Dancsics Dalma, Darvas Lilla, Dénes Orsolya, Frida Lucia, Horváth László, Illés Lilla, Krivényi Orsolya, Mészáros Dominik, Smidéliusz Jenőné Anikó, Szűcs Zsófia, Törő Gézáné Irén, Váradi Lili Kisanna és Zsarnai Noémi - mutatják be rajzaikat: az amatőr művészek szinte az összes házat megörökítették a téren. A szombati megnyitón Széki Fülöp Zsuzsi mezőségi népdalokat énekelt, a tárlatot és a kiállítókat Kós Károly unokája köszöntötte.

A nagyapjáról elnevezett téren, az ős által tervezett házban lakó Kós Béla mesélt arról a számára felejthetetlen pillanatról, amikor először pillantotta meg a Wekerle házait: „…egyszerre otthon éreztem magam, rabul ejtett, lenyűgözött a szépség, a nyugalom, a családias jelleg, ami akkor, s azóta is árad az épületekből.” A tervezés és az építkezés indulását Kós Károly életrajzából idézte fel, és beszélt arról az élményről is, ami naponta éri, amikor a „város a városban” utcáit rója: „Csodálatos, hogy Wekerlét nem lehet megszokni, minden utcában, minden házon, naponta felfedezek valami újat, valamit, ami tegnap még elkerülte a figyelmemet: egy zászlótartó, egy virágtartó, egy ablakkeret, egy lépcsőkorlát, egy kapukilincs, egy erkélyrészlet, megannyi kis díszlet, melyek úgy bújnak elő.



:: vissza a lap tetejére ::




10 éves a Barátok Közt
(forrás: Kispest.hu 2008.07.11.)


A Kós Károly parkban ünnepeltek a Wekerle Centenárium apropóján

Tizedik évfordulóját ünnepelte a Barátok közt forgatási helyszínén, a 100 éves Wekerle-telepen. Az évforduló alkalmából a legnépszerűbb sorozat szereplői a Kós Károly téri parkba látogattak, hogy a kispestiekkel találkozzanak, és beszélgessenek.

Sokan voltak kíváncsiak a népszerű sorozat alkotóira, szereplőire. Volt, aki Berci kutyát szeretné gyakrabban látni a legnézettebb hazai televíziós sorozatban, voltak, akik a történetből eltűnt szereplők után érdeklődtek, a Barátok közt játékos születésnapi délutánján, ahol minden arra járó kérdésekkel bombázhatta a televíziós sorozat szereplőit.

Minket leginkább az érdekelt, miért esett Wekerlére a választás, amikor a sorozat helyszínét keresték.
- Tíz évvel ezelőtt, amikor terveztük a sorozatot, valami egyedi helyszínt szerettünk volna. Az volt az elképzelésünk, hogy igazi magyar sorozatot hozzunk létre. Ehhez kitűnő választásnak bizonyult a Wekerle-telep, ahol az egész régió arculata a hagyományra épül - fogalmazott Kalamár Tamás, a sorozat producere, hozzátéve, hogy a Barátok közt nyitóképét jelentő Kós Károly utca 4-es számú épületet immár 4800-szor láthatták a tévénézők.



:: vissza a lap tetejére ::




Emléktábla avatás
(2008.07.21.)


Felavatták a Tas utca 2. számú házának falán a 2005-ben elhunyt zeneszerző, orgonaművész, Rózmann Ákos emléktábláját, aki ebben a házban született. A művészre Nagy Tamás, a Wekerle Társaskör Egyesület elnöke, valamint Loch Gergely, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, Rózmann-kutató emlékezett.



:: vissza a lap tetejére ::




Wekerletelep: emlékezés a születésnapra
(2008.07.21.)


Rövid megemlékezést tartottak a wekerleiek a városrész születése alkalmából szombat délelőtt a Kós Károly téren. Száz évvel ezelőtt ekkortájt írta alá I. Ferenc József a telep létesítéséről szóló törvényt. Az eseményen Romhányi András mondott beszédet, majd a Himnusszal zárult a megemlékezés.



:: vissza a lap tetejére ::




István, a király Wekerlén
(2008.08.13.)


Lelkesen készül a Pászto-Rock Társulat a jövő heti István, a király című rockopera Kós Károly téri előadásaira. A darab nyilvános főpróbája augusztus 18-án, bemutatója másnap, augusztus 19-én lesz. Az előadások mindkét alkalommal este fél kilenckor kezdődnek.

A Wekerle Centenárium tiszteletére a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) és a wekerlei Pászto-Rock Társulat különleges, egyedi premierre készül: élő előadásként viszik színre Szörényi Levente és Bródy János művét. Az előadás különlegessége, hogy benne minden (zene és énekhang) élő lesz, azaz nem lesz benne playback-technika. A darab rendezője Balogh Bodor Attila a Budapesti Operettszínház rendező-színésze, a rendező munkatársa Almási Kálmán, koreográfusa Hlaszny Kata. Jegyek az Europarkban, a King Irodában (Kós Károly tér 13.), valamint a WTE irodában (Kós Károly tér 10.) kaphatók.



:: vissza a lap tetejére ::




István, a király Wekerlén
(2008.08.19.)


Nagy sikerrel adta elő a Pászto-Rock Társulat az István, a király című rockoperát 18-án, és 19-én Wekerlén, a Kós Károly téren. Romhányi András producer vezetésével, Balogh Bodor Attila rendezésében került színre Szörényi Levente és Bródy János műve.



:: vissza a lap tetejére ::




Wekerle Napok változatos programmal
(2008.09.15.)


A tizenhetedik Wekerle Napokat rendezték meg péntektől vasárnap estig az idén centenáriumát ünneplő telepen. A rendezvényen a hagyományos programok mellett újdonságokkal is várta a gyerekeket és felnőtteket a szervező Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE).

Mint az már megszokott, a XVII. Wekerlei Napokat is képzőművészeti tárlat indította péntek este. (Előtte a református templom tornyából fúvószene jelezte: kezdődik a telep háromnapos ünnepe.) A vendégeket Nagy Tamás WTE-elnök köszöntötte a Wekerlei Társaskörben, majd a rendezvényt a főtámogató önkormányzat nevében megnyitó Gajda Péter polgármester arról beszélt, hogy a Wekerle Napok rendezése jól tükrözi azt az összefogást, amely jellemző a városrészben.


A Wekerletelep komputergrafikákon

Hernádi Paula grafikusművész kiállítását Mohay Orsolya művészettörténész nyitotta meg. „Hernádi Paula jelen kiállításában látható művei két, időben, szín- és formavilágában jól elhatárolható művészi koncepciót követnek. A Kispest-sorozat konkrétabb alapélményekből, erőteljesebb színhasználattal jelenik meg. Az alapvető képre mintegy ráhúzódik, rámontírozódik egy másik, ornamentikusabb réteg, így hozva létre egy egységes látványt, erőteljes hangulati összegzést. ,Az arány és mérték', illetve az ,Én házam, az én váram' című műveknél, már kevésbé konkrét a kiindulópont, jóval finomabb színhasználatúak a nyomatok, mégis határozottan megnyilvánulók. Személyesebbek, és ettől zárkózottabban fogalmazzák meg a látványt. Valójában egy belső, lelki rezdülés kivetülései, feltárása annak az összetett viszonynak, mely az embert a környezetéhez fűzi. A reneszánsz jelképe a leonardói ember összekapcsolódik a Wekerle-telep eszményével, melyet alkotó modern, élhető városrésznek álmodtak meg, amely a reneszánsz építészet emberközpontúságával, a minőségi élet megteremtésével, biztonságával rokonítható. A ,Jégbe zárt múlt' című művek a tér-idő állandó problémakörébe tartozóan kerültek a tárlat anyagába. A világ körforgása, benne az ember, az általa alkotott tárgyakkal, mintegy örökkön forgó, mozgó, változó tényezőként van belevetve a világba, sorsába, melyből az ember menekülést keres. Szabadulása pedig nem más, mint hogy minél maradandóbbat alkosson” - ajánlotta a közönség figyelmébe a kiállítást, amely október 12-ig látható a társaskör Kós Károly téri székhelyén.
A megnyitót követően a református templomban folytatódott a program, ahol a Bárdos Lajos Kamarakórus adott koncertet.


Színpadon a wekerleiek

Szombat délelőtt folytatódtak az előző nap kezdődött sportprogramok. A versenyek szervezésébe és lebonyolításába idén a Kispest SE is bekapcsolódott tovább bővítve az amúgy is változatos sportpalettát. A pénteki diákfocit szombaton felnőtt meccsek követték, volt asztalitenisz, bocsa és darts is, sőt a Kós téren még parkröplabdázni is lehetett.

Kora délután helyi iskolás tánc- és énekcsoportok vették birtokukba a színpadot, majd egy kis jógabemutatót követően wekerlei művészek - Aux Éva és Sáfár Mónika - léptek fel. A folytatásban - a téren - kutyás, motoros és lovas rendőrök tartottak bemutatót, nagy sikerrel, majd ismét a színpadé lett a főszerep: a Csepi Band játszott utcazenét. Az este fő attrakcióját egy érdekes szertartásjáték jelentette óriás bábosokkal, mutatványosokkal: a Menyegző című darabot a kecskeméti Purgateátrium adta elő. Az előadást tábortűz követte, majd utcazene zárta a programot.


Vásári forgatag

A meghirdetett programok mellett számos érdekesség várta a gyerekeket és a felnőtteket mindkét napon. A kézműves termékek kirakodóvására mellett a Kós téren kisebb vidámpark épült, ugrálóvárral, körhintával, mesevonattal, pónilovaglással. A Kós iskolában szombat délután bábkészítés, majd bábelőadás várta a kicsiket. Vasárnap az óvodák és iskolák sátraiból épült „Varjúvár” hívogatta az ifjú vendégeket (és szüleiket) angol bemutató órákra, játszani, kézműveskedni vagy éppen íjazni. Ugyancsak vasárnap délután „nyitott” a Wekerlei Művésztelep, ahol helyi írókkal, költőkkel és képzőművészekkel találkozhattak, beszélgethettek az érdeklődők. Sikeres volt a kulturált borfogyasztást népszerűsítő szintén vasárnapi „Borút”, ahol Badacsony, Eger, Mór, Szekszárd és Tokaj nedűit kóstolhatta meg a közönség.


A képregény varázslója

A King Galéria vasárnap nyílt tárlata Zórád Ernőnek állít emléket. A 2004-ben elhunyt, szélesebb körben képregényeiről ismert művészt barátja, Kun István méltatta. Mesélt személyes élményeiről, s kiemelten Krúdy Gyula hatásáról Zórád művészetére, amelynek eredményeként a képregényrajzoló, festő, grafikus (Krúdy, Mikszáth és Móricz műveinek illusztrátora) akvarellsorozatban örökítette meg a 30-as években lebontott Tabán világát. Az Urmai László rendezte kiállítást október végéig tekintheti meg a közönség a Kós tér 13. alatt.


Zene és tánc reggeltől estig

Vasárnap reggel, mint évek óta ilyenkor megszokott, mazsorettek parádéjára ébredt a telep. Rajthoz álltak a futóversenyek gyerek, felnőtt és családi indulói, majd utánuk a kerékpárosok, aztán az asztaloknál a sakkozók is hozzákezdtek a partikhoz. Az óvodások és iskolások még a Kós téri dombot is befuthatták. Közben a színpadon előbb a Gágogó együttes, később a Fakutya együttes táncháza szórakoztatta a nézőket. A csángó népzenét népi játék követte „A szegény ember gazdagsága” címmel ugyancsak gyerekeknek. A délutáni zenés programokat a Sprotni zenekar vezette be, utánuk hip-hop táncbemutató, majd egy ska-reggae zenekar, a Kingston Cruisers következett a színpadon. A rövid szünetben a polgármester köszönte meg a szervezők és közreműködők munkáját, majd Lucio Domiguez és társai kubai ritmusokkal próbálták felmelegíteni a hangulatot. Az egyre hűvösebb időhöz jól passzolt M. Tóth Zsolt produkciója: jégszobrot faragott. A láncfűrészes alkotót Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar jórészt Generál- és Hungária-dalok adaptációira épülő koncertje váltotta, majd a 4 for Dance táncosai következtek. A Wekerle Napok végére az esőcseppek is megjelentek, de a tűzijáték így sem maradt el.



:: vissza a lap tetejére ::




Megszépült a Wekerletelep egyik szimbóluma
(2008.09.18.)


Szerda este rövid ünnepség keretében átadták a nyár végén felújított Kós Károly téri Zrumeczky-kaput, majd bekapcsolták a díszkivilágítást kapott építmény fényeit.

Gajda Péter polgármester beszédében arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy a kerület Balogh Pál önkormányzati képviselő javaslata alapján döntött a telepet leginkább szimbolizáló épület felújításáról. Kiemelte, az önkormányzat tervei szerint az idei külső rekonstrukciót a jövőben belső átalakítások is követhetik. (A kerület uniós forrásokra pályázott a Kós Károly tér teljes felújítására, ennek része a kapu emeletén kialakítandó új közösségi tér is.)

Az ünnepségen a polgármester Vinczek György alpolgármesterrel a kapun elhelyezett emléktáblát leplezte le, majd Eördögh Gábor alpolgármesterrel a műemléket megvilágító reflektorokat kapcsolták fel. Az eseményen -, melyen sok kerületi politikus is megjelent - a Kispesti Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai működtek közre.

A munkálatok során - tudtuk meg Gyulai István főépítésztől - teljesen megújult a tetőszerkezet: kicserélték a cserepeket, a léceket, felújították a homlokzatot, emellett bádogozást végeztek és javították a lefolyócsatornákat is. A műemléki besorolást élvező főhomlokzat faszerkezeti elemeit favédő szerrel kezelték, és javították a lámpatesteket. A korszerűsítés mintegy harmincmillió forintba került, melyhez a fővárosi önkormányzat is biztosított forrást.



:: vissza a lap tetejére ::




Wekerlei Kávéház
(2008.09.21.)


egy estére megnyílik
a WEKERLE ÉTTEREM KÁVÉZÓJA
Pannónia út 15.
Zenés kávéházi hangulat és társasági élmény a XIX-XX. század fordulóját felidéző szecessziós környezetben.
Előzetes asztalfoglalás szükséges (30/2974021).

MŰSOR:
A GORDONKAMUZSIKA MESÉS PILLANATAI
Válogatás a hangszer irodalmának ismert és népszerű darabjaiból.
Zene - és kultúrtörténeti érdekességek kötetlen beszélgetés keretében.
Az est vendégei:
HOSMANN ERZSÉBET - zongora
GELENCSÉR GÁBOR - gordonka
Kezdés: 19 órakor
Helyszín: Wekerle Étterem
(Pannónia út 15.)



:: vissza a lap tetejére ::




Hangverseny: A Cantores Ecclesiae rézfúvós együttes előadása
(2008.09.28.)


Az idén 10 éves együttes külföldi és hazai zeneszerzők műveinek rézfúvós átiratait játssza - a reneszánsztól napjainkig (Melchior, Franck, Vivaldi, Bach, Mendelssohn, Kodály, Farkas Antal, Bogár István). A 2007. évben az Országos Rézfúvós Kamarazenei Verseny 3. helyezettje és az Artisjus különdíjasa. Wekerlei koncertjükön az egyházi és nemzeti zeneszerzés kuriózumai szólalnak meg.

További információk (repertoár, történet, fényképek) a
http://www.rezfuvos.hu honlapon.


:: vissza a lap tetejére ::




Életfát avattak a Wekerlén
(2008.10.04.)


Végleges helyére, a Kós Károly térre került a wekerlei rendezvényeken 2007 óta többször felállított életfa. A helyi közösség jelképét szombat este avatták fel.

Négy kisebb wekerlei térről zenészek kíséretében több százan vonultak fáklyákkal szombat este a Kós Károly térre, hogy részt vegyenek az avatón. A közösséget jelképező életfát, amely egyszerre tiszteleg a telep 100 éves múltja előtt és mutat jövője felé a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) és a Magyar Kollégium Kulturális Egyesület (MKKE) állíttatta.

Romhányi András, az MKKE elnöke az ősi jelkép bibliai említéséről, egyebek mellett kínai, indiai és mezopotámiai előfordulásáról beszélt. Azt mondta, a világmindenséget szimbolizáló magyar életfa ma az életet jelképezi. „Az ünnep alkalom arra, hogy szembesüljünk azzal, milyen értékek hordozói vagyunk” - hangsúlyozta.

Nagy Tamás WTE-elnök a ma élő wekerleiek 2108-nak szóló üzeneteit olvasta fel. A dokumentum belekerült abba a fémkapszulába, amelyben helyet kapott a telep újságja, a centenáriumi programokat tartalmazó hírlevél, egy centenáriumi kitűző, a fogadalomtétel szövege, egy Kós-plakett, helyi önkéntesek fotója; egy USB-csatlakozóval egybeépített hordozható memórián (pendrive) az ünnepségről addig készült fotók, egy másik pendrive-on archív anyagok 100 évvel korábbról (régi fényképek, a házak alaprajzai, a tervezők életrajzai), a Wekerlei Társaskör dokumentumai és az idei centenáriumi év fotói, plakátjai; végül az életfa története a tervezéstől a megvalósulásig.

A kapszulát a társaskör elnöke helyezte el az életfa talapzatában, majd a résztvevők fogadalmat tettek, hogy megőrzik a jövőnek a telep értékeit. Az avatás közös körtánccal ért véget. Az esti ünnepség zárásaként Vivaldi-emlékhangversenyt rendeztek a Kós Károly téri római katolikus templomban, amelyen fellépett Magyar Állami Operaház Fallioni Kamarazenekara és a Wekerle-telepi Szent József Kórus.



:: vissza a lap tetejére ::




Emléktáblát kapott a wekerlei szobrászművész
(2008.10.17.)


Ma délelőtt avatták fel egykori lakóhelyének falán az 1971-ben elhunyt Laborcz Ferenc szobrászművész emléktábláját. A dombormű lánya, a szintén képzőművész B. Laborcz Flóra alkotása.

A Gellért utca 15. alatti háznál rendezett ünnepségen Eördögh Gábor alpolgármester emlékezett a művészre, „aki éppen abban az évben látta meg a napvilágot, amikor törvény született Wekerletelep felépítéséről”. Hangsúlyozta, a centenárium kapcsán nemcsak a telep megszületésére és az építészek szellemiségére lehet büszke a kerület, „hanem arra is, hogy az ide költözőkből, az itt felnövő generációkból számtalan jelentős tudós, pedagógus és művész került ki és kerül ki ma is”.

Elmondta, Laborcz Ferenc egyéves korában költözött családjával az akkor épülő Állami Munkástelepre. Itt járt iskolába, itt ismerkedett meg azokkal az anyagokkal, amelyek meghatározták művészi törekvéseit. Az előbb az Iparművészeti, majd utána a Képzőművészeti Főiskolát is elvégzett Munkácsy-díjas alkotó tanítványai között olyan híres kispesti művészek vannak, mint Haraszty István és Nikmond Beáta.

Beszéde végén úgy fogalmazott, bár Laborcz Ferenc a felnőttkora lakhelyéül választott XVII. kerület díszpolgára, ahol a nevét viselő alapítvány gondozza életművét, „talán törlesztünk valamit az adósságból azzal, hogy felavatjuk az emlékét őrző domborművet és este a Nagy Balogh János Kiállítóteremben életútját bemutató kiállítást nyitunk”.

Az avatóünnepség a Vass Lajos iskola diákjainak Laborcz Ferenc emlékét felidéző műsorával zárult.



:: vissza a lap tetejére ::




A szobrász életműve
(2008.10.17.)


Laborcz Ferenc szobrászművésznek állít emléket a Nagy Balogh János Kiállítóterem péntek este nyílt, és november közepéig látható tárlata. A megnyitó vendégeit - köztük B. Laborcz Flórát, aki a kiállítás létrejöttét édesapja műveivel segítette - Gajda Péter polgármester köszöntötte, majd az egykori tanítvány, Haraszty István szobrászművész emlékezett Laborczra, a vele való 10 éves kapcsolatra. Mesélt első találkozásukról a Dési-Huber Képzőművész Körben, arról, hogy később „Laborcz mester” nyitotta meg első kiállítását is. Felelevenítette Laborc Ferenc halálos balesetének napját 1971-ben - az IFA-val ütközött autóban ült Haraszty is -, amikor az összetört járműből még kiszálló vérző mester aggódva kérdezte tanítványaitól, hogy nem történt-e bajuk. „Számomra ő volt a nagy szobrász” - hangsúlyozta, hozzátéve, Laborcz az elsők között akart szakítani a hagyományos szobrászattal.

A kiállítás a 40-es évek közepén született művektől az utolsó alkotásokig mutatja be az életművet. A nagyobb köztéri alkotások közül - 33 van belőlük szerte az országban - néhányat fotón láthat a közönség. Mohay Orsolya művészettörténész, a tárlat rendezője a kispest.hu-nak elmondta: Laborcz Ferenc útkereső szobrász volt, ismerte és figyelemmel kísérte kora legújabb művészi törekvéseit. A 60-as évekre csúcsosodott ki művészete. Mindig izgatta, mi a szobrászat, mi a szobrász feladata. „Amit más tud, amit más csinál, az már nem az én feladatom. Megoldani azt, amit más még nem valósított meg, erre törekszem” - írja egy 1969. május 1-jén kelt naplóbejegyzésben.

Laborcz egy éves volt 1909-ben, amikor az épülőfélben lévő Wekerletelepre költöztek. Ahogy naplójában írja: „Kispest számomra a gyermekkor, az eszmélés, a felkészülés”. Előbb az Iparművészeti, majd a Képzőművészeti Főiskolát végezte el. Első köztéri alkotása - 1938-39-ben készült - a Wekerletelepi Szent József Plébánia bejáratánál álló feszület (fényképe látható a tárlaton). 1940-től kiállító művész, minden jelentős csoportos kiállításon részt vett. Első tárlatát Rómában a Collegium Hungaricumban rendezte meg, itthon csak a háború után jutott kiállítótérhez. 1957-ben Munkácsy-díjjal ismerték el művészetét. 1949-től tragikus haláláig a Dési Huber Kör tanára volt, és vezette a Dunaföldvári Országos Ifjúsági Amatőr Művésztelepet is. Felnőttként ugyan a XVII. kerületben élt, de nem szakadt el Kispesttől. 1970-ben a Kispesti Helytörténeti Gyűjteményben volt kiállítása, és részt akart venni a Nagy Balogh János-szoborpályázaton is. 1991-ben életművének gondozására és a kortárs magyar szobrászat támogatására a nevét viselő alapítványt hoztak létre.



:: vissza a lap tetejére ::




Gyermekrajzok és amatőr művek Wekerléről
(2008.10.20.)


A Wekerletelep, illetve a centenárium témakörében 175 hagyományos technikával - grafit, tus, pác, akvarell, tempera, olaj, bőr, rézdomborítás - készült alkotás érkezett a Wekerlei Társaskör Egyesület öntevékeny (amatőr) képzőművészek számára kiírt pályázatára. A seregszemlét szombat este nyitotta meg Varga Géza producer a Wekerle Étteremben (a képek egy része is itt látható, többségüket a Wekerlei Gyermekházban állították ki), a tárlaton az Erkel Ferenc Általános Iskola „Kicsinyek-kórusa" adott műsort Sebőkné Kós Szilvia vezetésével.

A zsűri öt kategóriában - óvodás, alsó-, ill. felső tagozatos általános iskolás, középiskolás és felnőtt - összesen 27 díjat adott át a legjobbnak tartott művek készítőinek. Különdíjként a King Galéria három kiállítást, a TV Kispest két portréfilmet ajánlott fel.

„Mindenki a legnagyobb szakmai tudással készítette alkotását, érződik, hogy a gyerekek ragaszkodnak a telephez, szeretik az utcákat, a fákat, a házakat” - értékelte a tárlatot Udvari Hajnalka, a seregszemle művészeti szervezője. A wekerlei iparművész különösen fontosnak tartja, hogy a pályázaton keresztül sok család figyelt fel a telep értékeire.

Az amatőr alkotók és a gyerekek kiállítását november közepéig tekinthetik meg az érdeklődők a Wekerlei Gyermekházban, valamint hétvégenként délután a Wekerle Étteremben.

2008 október 18-án a Wekerle étteremben megnyílt képzőművészeti seregszemle díjazottjai:
Felnött
I díj Árvai Imre
II díj Pusztainé Frey Ildikó
II. díj Fehérné Gádori Melinda
III díj Szabó László
III Bodnárné Polszter Szilvia
DÍCSÉRET Feyér Mária
DÍCSÉRET Szőke Péter

Óvodás:
I díj Martincsák Anna
II díj Köbli Anna

Középiskolás:
I.díj Mátrai Zsófia 9. osztály

Általános iskola alsó tagozat:
I díj Nguen Huong Csiang Zita 2.osztály
I díj Ékes Ágoston 3. osztály
II díj Székely Zsófia 4.osztály
III díj Rozsáli Márton 4. osztály
IV díj Molnár Nikolett 1. osztály
DÍCSÉRET Martincsák Kata 3. osztály

Általános Iskola felső tagozat:
I díj Udvardy Réka 7. osztály
II díj Bíró Dömök Anna Katalin 8. osztály
II díj Szeleczky Artúr 5. osztály
III díj Kalapos András 6. osztály
DÍCSÉRET Hegyi Fruzsina 6. osztály
DICSÉRET Fatuska Szonja 6. osztály
DÍCSÉRET Sík Zselyke Csenge 7. osztály
DÍCSÉRET Somodi Emese 8. osztály
DÍCSÉRET Tóth Alexandra 6. osztály
DÍCSÉRET Umlauf Adrienn 8. osztály



:: vissza a lap tetejére ::




Kárpáti Éva és Ligeti Miklós kiállítása
(2008.11.08.)


2008. november 8-án Sáros Dávid grafikusművész nyitotta meg Kárpáti Éva és Ligeti Miklós wekerlei témájú festményeiből összeállított kiállítást.

A megnyitón közreműködött a Djangodrom gitártrió.

A kiállítás a Wekerlei Társaskörben látható.



:: vissza a lap tetejére ::




Felavatták az ország első köztéri Wekerle-szobrát
(2008.11.08.)


Születésének 160. évfordulóján a róla elnevezett kertvárosban állíttatott szobrot Wekerle Sándornak Kispest önkormányzata. Péterfy László alkotását a Kós Károly téren avatták fel péntek délután.

Wekerle Sándor Móron született 1848. november 14-én. A 19. század végén és a 20. század elején háromszor is viselte a miniszterelnöki tisztséget. Nevéhez fűződik a Wekerletelep építésének kezdeményezése. A jellegzetes, építészeti jegyeiről Európa-szerte ismert kertváros létrehozásáról 1908-ban, 100 éve született törvény.


A nap eseményei

Az egykori miniszterelnök 160. születésnapján rendezett ünnepség, egyben a centenáriumi év kiemelkedő programja péntek reggel a móri önkormányzat ünnepi ülésével kezdődött, melyen a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) és - dr. Istvánfi Sándor jegyző személyében - a kispesti önkormányzat is képviseltette magát.
Egy órakor a móri delegáció, a társaskör és Vinczek György alpolgármester a Fiumei úti sírkertben Wekerle sírját koszorúzta meg.

A nap folyamán a Magyar Posta kitelepült a Wekerlei Társaskör Egyesület helyiségeibe, és a centenáriumi képeslapokat alkalmi bélyegzővel, és a Wekerle-szobor avatását megjelenítő pecséttel látta el.
Este a Pesti Magyar Színházban „Wekerle 100” címmel tartottak ünnepi műsort határon túli és hazai, wekerlei művészek közreműködésével. Színpadra lépett többek között a Ghymes együttes és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is.


Szoboravatás

Délután három órakor a wekerletelepi Kós Károly téren gyülekeztek az ünneplők. Az Erkel iskola kórusának műsorát követően Nagy Tamás, a WTE elnöke idézte fel a nap eseményeit és köszöntötte Burány Sándort, a Centenáriumi év fővédnökét és Mór polgármesterét, Fenyves Pétert.

Ünnepi beszédében Gajda Péter, Kispest polgármester arról beszélt, hogy Wekerle Sándor mennyire szívügyének tekintette álma megvalósulását, a korszerű, önálló városrész létrehozását: nemcsak a források előteremtésében és a lakásínséget enyhítő telep elfogadtatásában munkálkodott, hanem az építészeti tervek átvizsgálásában is közreműködött. Emlékeztetett rá, „az egységes szerkezetű, a nemzeti karaktert is őrző városrész - az eredetiségre és változatosságra törekvő kiváló építészeknek köszönhetően - a kertvárosépítés európai szinten is kiemelkedő példájává vált”. Hozzátette, a városrész értékeinek megőrzése, a közösségi élet fejlesztése a helyi lokálpatrióták és az önkormányzat számára is fontos feladat.

A Centenáriumi év programjai kapcsán a polgármester megemlítette az önkormányzat kiemelkedő erkölcsi és anyagi (mintegy 30 millió forintos) támogatását, valamint elmondta, hogy a kerületfejlesztés kiemelt céljai közé tartozik a Kós Károly tér rekonstrukciója. „A nemzeti kincsnek számító városrészt, annak közösségi tereit, templomait és intézményeit csak értékeit és hagyományait megőrizve lehet megújítani” - hangsúlyozta Gajda Péter, aki a lakókat köszöntve adta át az ország első köztéri Wekerle-szobrát, Péterfy László szobrászművész alkotását.

A polgármesteri beszédet követően Geröly Bálint szavalt egy részletet Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című verséből, majd a leszármazottak nevében Wekerle dédunokája, Osztroluczky Miklós méltatta a maradandó művet alkotott őst, akinek mellszobrát a polgármester, valamint dr. Balogh Pál önkormányzati és fővárosi képviselő együtt leplezték le. Az első koszorút az önkormányzat nevében Gajda Péter polgármester, Istvánfi Sándor jegyző, valamint Vinczek György és Eördögh Gábor alpolgármesterek együtt helyezték el az új szobor talapzatán.

A szobor megvalósítására 2007-ben meghívásos pályázatot írt ki az önkormányzat. A zsűriző Budapest Galéria Péterfy László tervét tartotta megvalósításra alkalmasnak. A bronz mellszobor elkészítéséhez a Reneszánsz Év 2008 keretében a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, illetve az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából kiírt pályázaton 400 ezer forintot nyert az önkormányzat. A Kós téren felállított, másfélszeres életnagyságú, talpazattal együtt 3,20 méter magas alkotás elkészítése összesen csaknem 8,6 millió forintba került.



:: vissza a lap tetejére ::




Wekerlei Pódium
(2008.11.22.)


A centenáriumi programsorozat újabb - immár sokadik - állomásaként a Wekerlei Pódium novemberi programja keretében szombaton irodalmi est került megrendezésre a Közösségi Házban.. Jakab Csaba Kipling egy kedves történetét, A magányosan sétáló macska-t adta elő. Kiss Csaba Romhányi József Szamárfül című kötetéből szavalt már-már klasszikusnak számító állatverseket. A többször is hangos navetéssel kísért produkciót Baffia Tamás gitárkísérete tette még élvezetesebbé. A népes érdeklődő nagy tapssal köszönte meg az igazán szórakoztató előadást.



:: vissza a lap tetejére ::




Így éltek Wekerletelepen - Megnyílt a helytörténeti kiállítás
(2008.11.26.)


A régi Wekerletelep mindennapjairól mesél a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO) és a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény kedd este nyílt centenáriumi tárlata a Nagy Balogh János Kiállítóteremben.

Gulyás Benjámin egykori patikájának polcai előtt Eördögh Gábor alpolgármester köszöntötte a közönséget, majd az értékmegőrzés felelősségét hangsúlyozva Buza Péter várostörténész - a Kispest anno című könyv szerzője - nyitotta meg a KMO és a Helytörténeti Gyűjtemény Wekerletelepet bemutató kiállítását tegnap este. A Siklós Zsuzsanna gyűjteményvezető és Mohay Orsolya művészettörténész rendezte látványos tárlat - elképzeléseiket Steffanits István és Murányi Sándor valósította meg - a mindennapi élet színtereire fókuszál: enteriőrök - a gyógyszertár mellett Wegmann Henrik péksége és az Általános Fogyasztási Szövetkezet 63. számú fiókja is látható -, fotók és dokumentumok segítségével idézi fel a telep régi hétköznapjait, az itt élt emberek világát.

Belépéskor a telep névadóját ábrázoló festmény fogadja a látogatót: Wekerle Sándort Benczúr Gyula örökítette meg. Szemben a paravánokon a tervezők és építészek, valamint az első épületek fotói sorakoznak, olvasható a munkásházak létesítésről szóló törvény 1908-ból, több újságcikk a beruházásról, s a házirend. Az életképeket iskolai fotók vezetik fel, mellettük látható a dalárda, valamint a dalos wekerlei fényképész, Winkler Rezső portréja és gépe is. Több fotónak adtak témát a Dobó Katica utca 13. lakói, a társaskör szüreti felvonulásai, a kulturális és sportesemények is. És képzeletben még a régi idők wekerlei mozijába is beülhet az ember.

A kiállításon látható anyag mintegy 90 százaléka a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény tulajdona. A múltidéző tárlat megvalósításában Gorup Mária, M. Port Irén, Péczeli Dezső, Prof. Dr. Rosivall László, Szond Erik, Takács Kálmán és a Wekerlei Társaskör Egyesület, valamint a Pestszentlőrinci Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szentendrei Szabadtéri Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, illetve a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum dokumentumai és tárgyai segítették a rendezőket.



:: vissza a lap tetejére ::




Olajképek a Kingben
(2008.11.28.)


Korlátok nélkül címmel nyílt kiállítása Feyér Máriának csütörtökön a King Galériában. A tárlatot megnyitó Udvari Hajnalka iparművész az alkotóról elmondta, „természeténél fogva kíváncsi és nyitott a világra, befogad, és szubjektív énjén keresztül visszaad. Festményei a konstruktív stílustól, mint a ,Tornyok városa' a romantikus érzést sugalló ,Honfoglalásig' vagy a ,Napraforgómezőig' terjednek.” Hangsúlyozta, Wekerletelepet úgy mutatja be, ahogyan naponta láthatják a járókelők, „őszi levélhullásban és szikrázó havas téli estén, éber házőrzőkkel”. Munkáin látszólag szokványos témákat dolgoz fel, ám mindegyik mögött megélt élmény, tapasztalat rejtőzik, képein a széles ecsetvonásoktól a finoman egybesimuló színes szürkékig szinte mindent felvonultat, amit a festőiskolában tanult - hangzott el a megnyitón. Az ünnepségen az alkotó fia, Feyér Ádám gitározott, Kranyik Ildikó pedig musical dalokat énekelt.

Feyér Mária a képző és iparművészeti szakközépiskolában tanult rajzolni, majd hosszú szünet után lánya unszolására 1998-ban csatlakozott a Kispesti Képzőművész Körhöz, ahol Gál Dezső és Ruttkay Sándor tanítványa lett. 2004-től a Kondor Béla Közösségi Ház festő körének tagja. Feyér Mária tárlata 2009. január 9-ig tekinthető meg a Kós Károly téri King Galériában.



:: vissza a lap tetejére ::




A tudás könyvei
(forrás: Kispest.hu 2008.11.28.)


Kamaszoknak írt ifjúsági regényt „A tudás könyvei” címmel az Erkel iskola igazgatója. H. Vidra Gabriella kötetét péntek este író-olvasó találkozón mutatták be a kispestieknek.

A wekerletelepi találkozón az elsőkötetes írónő hangsúlyozta, olyan könyvet akart írni, amellyel legfőképpen a gyerekek érdeklődést igyekezett felkelteni azért, hogy megértsék, jó olvasni, és megszeressék a tudást. Mint mondta, „a tudás érték, ne hagyjuk, hogy a fiatalok a butaság áldozataivá váljanak”. (Huszonegy év pedagógusi tapasztalata alapján állítja, hogy a mai gyerekek ugyan rengeteg információ között élnek, de ennek ellenére nagyon felszínes a tudásuk.) A kötet nem titkolt célja a fiatalok ismeretinek bővítése, éppen ezért H. Vidra Gabriella több földrészen is játszódó könyvében a népek történetét, kultúráját úgy igyekezett átadni, hogy az a kamaszok számára könnyen befogadható legyen. Megtudtuk, a regény megírását hosszas kutatómunka előzte, eredményét pedig kalandos regénnyé gyúrta a kispesti írónő.

Hősei rengeteg fantasztikus kalandba keverednek, felfedező útjuk során megismerkednek a földrészek történelmével, földrajzával és szokásaival. Útjuk során széles körű ismeretekre tesznek szert, így maga az olvasó is sokat megtudhat a távoli népekről. „A tudás könyvei”-t jellemzően sok humor, számtalan érdekes és furcsa esemény teszi még izgalmasabb olvasmánnyá. A történet Wekerletelepen kezdődik, majd ide térnek vissza ifjú kalandorai. A lapokon kerületi helyszínekre és az Erkel iskolára is ráismerhet a figyelmes olvasó. Az írónő elmondta, szereplői létező személyek - az iskola dolgozói, tanárok és diákok -, akik természetesen név nélkül vagy más néven jelennek meg a történetben. Megtudtuk, amikor 2006-ban hozzálátott az íráshoz még nem tervezte több kötetesre a regényt, de annyi információ gyűlt össze, hogy már javában dolgozik a folytatáson, melyben szinte az egész világot bebarangolják fiatal hősei.

H. Vidra Gabriella Kispesten él és dolgozik, magyar nyelvet és irodalmat tanít felső tagozatos gyerekeknek, és vezeti a kispesti Erkel Ferenc iskolát. A kamaszok rezdüléseit jól ismeri, hiszen 21 éves pályafutása alatt rengeteg tréfás, érdekes helyzetet éltek át együtt. Könyve alapanyagát ezek az élmények adják.



:: vissza a lap tetejére ::




Wekerlén járt a Mikulás
(2008.12.05.)


Péntek délután meglátogatta a wekerlei gyerekeket a Mikulás. A rossz idő ellenére sok gyerek köszöntötte énekkel a hintón érkező Mikulást.


Képek!


:: vissza a lap tetejére ::




Kós Károly kispesti házai
(2008.12.21.)


Nagy Tamás, Romhányi András és Tóth Pál az elmúlt négy évben fotódokumentálták Kós Károly épületeit, és a fényképekből évenként két alkalommal kiállítást tartottak. A sorozatot záró tárlatot vasárnap a Wekerlei Társaskör Egyesületben rendezték. Ezúttal a wekerlei Kós-házakról készült képeket mutattak be.

Advent utolsó vasárnapján tartott megnyitón Romhányi András köszöntötte a vendégeket. A kiállítás-sorozatot szervező Magyar Kollégium Egyesület vezetője elmondta, legfontosabb céljuk az volt, hogy a XX-XXI. Század fordulóján megörökítsék Kós építészeti örökségét, és tematikus tárlatokon mutassák be az eredményt. „Sok ezer kép készült, ezekből a legszebbeket tettük közszemlére. Több ezer kilométert utaztunk, nagyon sok beszélgetést, tudakozódást éltünk át. Voltak helyek, ahol örömmel vették hobbinkat, másutt igen ferde szemmel néztek ránk, voltak, akik meghívtak asztalukhoz, s voltak, akik rendőrt hoztak ránk. Hol porban, hol sárban akadtunk el” - elevenítette fel munkájuk viszontagságait Nagy Tamás.

Kispest polgármestere a centenáriumi év legemlékezetesebb pillanatait idézte fel beszédében, és kiemelte, ugyan az önkormányzat jelentősen támogatta a rendezvénysorozatot, de a munkában rengeteget segítettek a civilek. „Most azok kiállításán vagyunk, akik a legtöbbet tették a sikerért” - fogalmazott Gajda Péter, majd köszönetet mondott mindenkinek a munkájáért.

Fazekas Csaba, wekerlei építész a száz esztendővel ezelőtti tervezés nehézségeiről beszélt, és a főtér tervezés-történetét osztotta meg hallgatóságával. A tér épületterveit ugyan több építész készítette, de Kós olyan alapokat fektetett le szabályozási tervében, amelyek rendkívüli egységet biztosítottak a főtérnek - hangsúlyozta a szakember. A megnyitón közreműködött Jakab Csaba wekerlei színművész, aki Kós Károly levelét olvasta fel, amelyet az építész Benyó Mártához, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény korábbi vezetőjéhez írt 1972-ben. Kós kispesti művét, a főteret és az általa tervezett két házat, valamint a köztük feszülő kaput bemutató tárlatot március közepéig tekinthetik meg az érdeklődők a Kós Károly tér 10. alatt.



:: vissza a lap tetejére ::




Wekerlei Önkéntesek Estje
(2009.01.31.)


Szombat délután a Közösségi Házban tartották az önkéntesek estjét. A Wekerle indulót követően néhány műsorszám is elhangzott. Például Romhányi András énekelt, gitározott; Juhász Magda egyik legújabb meséjét olvasta fel. De hallottuk énekelni a rögtönzött „asszonykórust” is: újra itt van a nagy csapat.

Ezt követően 39-en megkapták a Wekerle Centenárium kulcsembere kitüntető címet, a hozzá tartozó díszkulccsal, ami természetesen wekerlei motívumokkal díszített.

Utána házi készítésű sütemények, szendvicsek, üdítők várták a meghívottakat. Kötetlen beszélgetéssel zárult az este.



:: vissza a lap tetejére ::




Bállal zárult Wekerletelep centenáriumi rendezvénysorozata
(2009.02.09.)


Centenáriumi záróestet rendezett a tavalyi egészéves programsorozat végrehajtásában közreműködő önkéntesek és támogatók számára a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) szombaton a KMO-ban.

A záróbálon bemutatták a közönségnek Somogyvári Rudolf filmetűdjét a Wekerléről, majd Gajda Péter polgármester és Nagy Tamás WTE-elnök köszöntötte a megjelenteket. A műsorban Kisgéczi Bence, Szalai Zsófia, Kis Csaba, Petkovics Diána, a Wekerletelepi Szent József Kórus, a PásztoRock Társulat és a MAG Jazz Trió lépett fel, valamint elhangzott Bella Máté és Bella Márton Wekerle-indulója is.

Az est folyamán kiosztották a WTE elismeréseit is. Wekerle Centenáriumi Éremben részesültek a wekerlei önkéntesek, valamint Debreceni Zsuzsanna, Somlói Judit, Gajda Péter és Romhányi András. Wekerléért-díjat vehetett át Bartos Győző, Csóka Eszter, Gera Attila, Somogyváriné Márovics Erika, Szebenyi Marianna és Romhányiné Kovács Mária. Wekerléért Tulipán-díjat kaptak a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház munkatársai. A legrangosabb elismerést, a Wekerle-díjat idén dr. Nagy Gergelynek ítélte oda a civil szervezet.



:: vissza a lap tetejére ::


° Centenáriumi rendezvények

° Centenáriumi Galéria

° Centenáriumi Önkéntesek

° Vissza a WTE honlapjára




Centenárium plakátok