Harmadszor került megrendezésre a Wekerlei Társaskör Egyesület rendezésében, a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár együttműködésével az amatőr és profi alkotók dokumentumfilmjeinek szemléje, mely az NKA és a Kispesti Önkormányzat támogatásával valósult meg.

A felhívásra határidőben szeptember 15-ig 20 db, azon túl 1 db dokumentumfilm érkezett:

Az ipartörténeti kategóriába 5 , a település helytörténeti kategóriába 3, a településszociológia kategóriába  4, a portréfilm kategóriába 8 dokumentumfilm érkezett. A Kispest anzix junior kategóriába nem küldtek pályaművet.

Az előzsűri vagy társadalmi zsűri a legjobbnak ítélt 10 filmet bocsátotta a zsűri elé. Itt a filmek megosztása a következőképpen alakult: az ipartörténeti kategóriába 1 , a település helytörténeti kategóriába mind a 3 , a településszociológia kategóriába  2, a portréfilm kategóriába 4 film jutott tovább. 

A nyilvános vetítés 2019. november 9-én  és 10-én volt.

 A vetítést követően a zsűri két kategóriában nyertest hirdetett, míg két külön díjat adott ki.  

A III. Cégér filmszemle alkotói különdíját Zajti Balázs kapta A Dunakanyar és a Szentendrei-sziget titkai, valamint A templomfestő című filmekért.

portrék mezőnyében a kispesti fotóművészről, Horváth Péterről készített film győzött, alkotója a kispesti Wekerlei Varga Géza.

településszociográfia kategória nyertese Gál Tamás filmje, a kárpátaljai Rafajnaújfalu hétköznapjait bemutató Szeretünk itt élni dokumentumfilm lett. 

közönség különdíját a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. „Puma” Honi Légvédelmi Vadászrepülő osztályának két egykori pilótájáról, Szentiványi János „Sminyuról” és Frankó Endre „Kukláról” szóló alkotás, a Veteránfilm – Hernáth Csaba rendezése – kapta (Szentiványi ny. alezredes a film készítése közben 2018-ban elhunyt, a vasárnapi vetítésen viszont jelen volt a másik főszereplő, a 96 éves Frankó ny. főhadnagy).

Alkotói különdíj  Zajti Balázs  A Dunakanyar és a Szentendrei-sziget titkai, A templomfestő filmekért.

A portrék kategória díjazottja:  Varga Géza -Horváth Péter portré 

A településszociográfia kategória díjazottja:  Gál Tamás – Szeretünk itt élni 

közönség különdíja : Hernáth Csaba – Veteránfilm

A 2019. évi filmfesztivál a Nemzeti Kulturális Alap és  a Kispesti Önkormányzat támogatásából valósult meg.

 

A felhívásra beérkezett filmek katalógusa IDE KATTINTVA  megtekinthető.  

A dokumentum filmfesztivál eredménye IDE KATTINTVA megtekinthető.

A szakmai beszámoló IDE KATTINTVA megtekinthető.

Vélemény, hozzászólás?