Itt is gratulálunk a nyerteseknek! A 19. Wekerlei Sodrófadíjon az alábbi díjakat osztottuk ki:
Felnőttek:
1. Király Mónika: Bodzás-citromos-epres piskótarolád királylány módra
2. Turupoli Gézáné: Pápaszem
3. Lendvai Klára: A boszorkányság
Gyermekek:
1. Brenner Katalin: Répatorta
2. Apagyi Hédi és Apagyi László: Bergengóc szelet
3. Balczó Lili: Bozontos túrós
A zsűri különdíját és a közönségszavazást az Árnyas Óvoda Vonás utcai telephelyének Süni csoportja nyerte el a (Rigó) Jancsi és Juliska muffinnal.
Emlékül íme az egyik nyertes, Király Mónika receptje:
A felnőtt első helyezett egy igazán fejedelmi sütemény lett, a neve: Bodzás-citromos-epres piskótarolád Királylány módra – Király Mónika konyhájából, akitől igazán eredeti módon kaptuk meg a receptet:
Holt volt, hol nem volt, volt egyszer egy királylány, aki messze földön híres volt arról, mennyire szeretett süteményeket sütni. Történt egyszer, hogy a fejébe vette, elvarázsolja Wekerle ország népét süteményével. Fogta tehát a varázsüstjét s mágikus fakanalait, és nekilátott. Először is feltört 6 tojást, és sárgájukat a fehérjétől gondosan szétválasztotta. A fehérjéket pici sóval és egy fél citrom levével a varázsüstjébe tette, és megparancsolta az üstnek, hogy abból teljes fokozaton jó kemény habot verjen. Közben hozzáadott még 6 evőkanál cukrot is. Mikor az üst végzett a habveréssel, a királylány parancsba adta, hogy az üst legalsó fokozaton, óvatosan keverje hozzá a tojások sárgáját, és egy citrom leszerelt héját is. Mikor ez is megvolt, a masszába öntött még egy tasak, 6 evőkanál liszttel elkevert sütőport, és az üst szorgalmasan ezt is a tésztához keverte. A végén a királylány mágikus fakanalával még óvatosan kavarintott egyet-kettőt a tésztán, majd a 180 fokos kemencében húsz percig sütötte. A kemencéből kivéve keszkenőre borította, és feltekerte, így hagyta aztán kihűlni, s közben nekilátott a bodzakrémnek.
Ehhez elővette az előző héten készített friss bodzaszörpöt, melyhez a virágokat a királyfival együtt, egy eldugott, tiszta rétről gyűjtötte. 4 tojást, 3 evőkanál vaníliás cukrot, csipet sót, 3 dl ínycsiklandó bodzaszörpöt, 1 citrom levét és lereszelt héját addig főzte, amíg az be nem sűrűsödött. Ügyelt rá, hogy a mágikus fakanál állandóan kevergesse a krémet. A már majdnem teljesen sűrű krémhez hozzáöntött 2 evőkanál vaníliás-puding-varázsport, amit pár kanál bodzaszörpben feloldott, és amitől a krém még sűrűbb lett, majd még forrón hozzákevert 10 dkg vajat is.
Miután jól megdermedt a krém, a közben kihűlt piskótatekercset megkente a krém felével, megszórta eperdarabokkal, és újra feltekerte. A maradék krémet némi vajjal együtt az üstjébe öntötte, és megparancsolta, hogy abból selymes, finom vajkrémet keverjen. Ezzel aztán kívülről is vékonyan megkente a tekercset, s kedve szerint díszítette.
Ezután a királyfival lóra pattantak, s meg sem álltak Wekerle főteréig, hogy ott a sütemény-bűbájolást elkezdhessék.
További receptek és képek a Facebookon: https://www.facebook.com/wekerleisodrofadij/