Ha cipőt veszünk, általában jár vele egy doboz is. De talán lesz cipősdobozunk akkor is, ha éppen nincs szükségünk új lábbelire. Vannak, akik előrelátóan gyűjtik egész évben, még a szomszédoktól is a dobozokat, hiszen sok mindenre használhatók. Sok minden tárolható bennük. Akár cipő is.

De advent közeledtével sokunknak a cipősdobozokba rakható ajándékok jutnak eszünkbe. Az, hogy vannak gyerekek, akiknek ez az egyetlen karácsonyi meglepetés.

Akik tavaly adtak, azok, gondolom – remélem –, most is készülnek rá. Akik még nem csináltak ilyent, próbálják ki. Biztos, minden gyerekes családban akad jó állapotú, de kicsit megunt mesekönyv, kisautó, baba, építőkocka. A gyerekeknek is jó érzés, ha a sajátjukból ajándékozhatnak a rászorulóknak. Kiegészíthetjük némi édességgel, író-rajzoló eszközökkel, szappan, fogkrém is lehet, hajcsat a lányoknak, minikatonák a fiúknak, színes matricák mindenkinek. De még öltözködési apróságok is elképzelhetők (zokni, sapka, sál, kesztyű, póló stb.), minden, ami belefér a dobozba.

És nem csak családok, hanem iskolák is bekapcsolódhatnak, mint már volt, amelyik tette eddig is. A behozott dolgokból közösen lehet a dobozokat megtölteni, becsomagolni. Elképzelni, vajon ki fogja örömmel kézbe venni tartalmukat.

Azt gondolják végig, hogy hány éves gyereknek, kislánynak, vagy kisfiúnak (egészen tizennégy éves korig gondolkodhatunk) készítik az ajándékot. Ezt aztán rá is kell írni a dobozra. Ha nem túl szép kívülről a doboz, akkor csomagolják be. Lehetőleg külön az alját, külön a tetejét, és így kössék át. Erre azért van szükség, mert a szervezők –a Baptista Szeretetszolgálat önkéntesei – átnézik a dobozokat. Előfordul, hogy valaki nem megfelelő vagy nagyon elhasznált tárgyakat is beletesz, vagy összevissza dobálja a dolgokat. Ez nálunk nem szokott előfordulni, de én is kérem a figyelmes, szeretetteljes gyűjtést, csomagolást.

Akár pár kedves sort is írhatnak az ismeretlen megajándékozottaknak.

A dobozok elsősorban magyarországi gyermekintézményekbe kerülnek.

Örömmel várjuk dobozaikat a Társaskörben, mindig élmény látni a gyerekeket, akik elmondják, hogy a saját kedvenc játékukat is odaadták.

A Baptista Szeretetszolgálat is megköszöni minden évben, hogy a WTE vállalja – a XIX. kerületben egyedüliként – a cipősdobozok begyűjtését, tárolását az elszállításig.

A cipősdobozokat 2016. december 1-től 16-ig gyűjtjük a WTE irodájában, nyitvatartási időben (minden hétköznap délelőtt 10-12-ig, és hétfőtől csütörtökig délután 16-19 óráig).

Jöjjenek, hozzanak, szerezzenek örömet másoknak, s ezzel maguknak is.

Köszönjük, ha bekapcsolódnak az ajándékozásba.

Papp Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?