Az új mérőórák felszerelése és beüzemelése kapcsán került elő az ólomcsövek okozta esetleges ivóvízszennyeződés kérdése. A Wekerlei Társaskör Egyesület úgy tudja, hogy a napokban egyes szakaszokon magas ólomtartalmat mértek a pangó vízben. Javasoljuk, hogy – aki aggódik emiatt és megteheti – vegye igénybe a Fővárosi Vízművek ivóvíz bevizsgálási szolgáltatását, amely a beküldött vízmintából megállapítja az ólomtartalmat. Ennek költsége mintánként 2500 forint.
Információink szerint a Vízművek hivatalos nyilvántartása szerint már nincs a kezelésükben ólom vezetékből készült bekötőszakasz, de előfordulhat, hogy egy-egy vezeték nincs nyilvántartva. Az viszont szinte biztos, hogy az udvarokban lehetnek ólom vezetékek.

Ahol idős ólomcsöveken érkezik a víz – legyen az csak egy rövid szakasz akár -, ott a pangó vízben szinte törvényszerűen az egészségügyi határérték fölé dúsul az ólom. Pangó víznek számít az, ami legalább 4-6 órája áll a csövekben. Reggel tehát mindenképpen folyassuk ki a csapot – pl. mosogassunk el – mielőtt innánk a csapvízből. Amikor pedig jól kifolyattuk a vizet (sokan zuhanyoztak, elmosogattunk, főztünk), akkor tegyünk félre palackban vagy kancsóban pár litert ivás céljából. Az így tárolt víz kb. 3 napig fogyasztható!

Pár napon belül további, részletes információkkal szolgálunk a wekerlei vezetékes víz minőségének vizsgálatáról és az ezzel kapcsolatos tudnivalókról.

Az ivóvíz ólomtartalmával kapcsolatos tudnivalókról addig is mellékelünk egy tájékoztatót  az Országos Környezetegészségügyi Intézettől.

water-tap

Vélemény, hozzászólás?