A Komposztbarát Kerület program keretében április 29-én a komposztálásra fókuszáló játékos-ismerkedős programra vártak kertbarátokat, közösségi kertészeket, kicsiket és nagyokat az Első Kis-Pesti Kertben. A rendezvény a házigazda kertközössség, a WTE Zöld Hajtás Klubja és az Átalakuló Wekerle program együttműködésével jött létre, a Főváros Környezetvédelmi alap támogatásával. 

Videó az Interaktív komposztprogramról a centrumtv.hu oldalon

Minden a komposztálásról szólt kedd délután az Első Kis-Pesti Kertben: a szervezők a gyerekeket és a felnőtteket is játékos, interaktív feladatokkal, játékokkal várták. Az ismeretszerzés mellett az ismerkedés is célja volt a családias rendezvénynek: a „házigazdákon” kívül az Aranykatica Kert és az épülőben lévő Élmunkás lakótelepi harmadik kispesti közösségi kert kertészei, valamint ismerősök, szimpatizánsok is jelen voltak. Az önkormányzat idei komposztálási akciójának szakmai hátterét biztosító Átalakuló Wekerle munkatársa, Stiglicz Norbert környezetvédelmi technikus avatta be a komposztálás rejtelmeibe a megjelent kertészeket, egyben bemutatta a Komposztbarát kerület programot (A lakossági komposztálási program idén tavasszal indult újra az önkormányzat és az FKF Zrt. támogatásával, az Átalakuló Wekerle a szakmai hátterével. A programban 130 kertes családi ház kaphat eszközöket: edényt és lombkomposztáló hálót). Közben a gyerekek kincskereső játékban ismerkedhettek meg ugyanezzel a témával, a komposztálás fontosságával.

A rendezvényt szervező Tracey Wheatley különösen fontosnak nevezte, hogy több kert is találkozott, így a komposztálás ügye is összehozta az embereket. Az Átalakuló Wekerle napokban Zöld Kispestért-díjjal jutalmazott munkatársa elmondta, még lehet jelentkezni a komposztálásra, és reméli, hogy annak terjedésével az önkormányzatnak is kevesebbet kell majd költenie a zöldhulladék elszállítására. Egyben bemutatta azt a „Komposztbarát család” feliratú táblácskát, amellyel a legaktívabb komposztálókat jutalmazzák. Az első táblát az Első Kis-Pesti Kert közössége kapta.

Az első közösségi kert kertészei a komposztálás mellett a környezeti nevelésben is jeleskednek: biológiaórákat tartanak óvodai csoportoknak, valamint általános és középiskolai osztályoknak a növények felismerése, a biogazdálkodás, a környezeti hatások, a komposztálás és a környezeti etika témaköreit érintve. Nagy Máriától, az oktatási projekt koordinátorától megtudtuk, a gyerekeknek tetszenek a különleges órák, aktívan részt vesznek a feladatok megoldásában, érdekes történeteket mesélnek kirándulásaikról, kalandjaikról a természetben. A sikeres oktatási-kertbemutató programot az Ady és a Vass iskola tanárainak segítségével készítette el a kertközösség, a program a természet tiszteletére és védelmére, környezettudatos szemléletformálásra, a környezeti etika megismerésére épül. Lehetőséget nyújt a városi gyerekek számára, hogy közvetlenül megismerkedhessenek a zöldségek fajtáival, megízlelhessék azokat, egyben játékos formában bővíthetik tudásukat, ismereteiket. Az Első Kis-Pesti Kert kertésze hangsúlyozta, a kert-élmény megtapasztalása mellett a gyerekek kicsiben átélhetik a természet körforgását, és megtapasztalhatják, milyen törékeny is a természet. 

Forrás: kispest.hu – cikk; centrumtv.hu – videó

Vélemény, hozzászólás?