A lehangoló szombati időjárás után (persze, persze, a kerteknek jót tesz, de akkor is…) verőfényes vasárnapra virradtak a Zöld utca leendő lakosai. Már fél kilenc körül elkezdődött a beköltözés: érkeztek sorra Boltosék, Kertészék, Átalakulóék, Forgó Morgóék, és Pajorék, kissé távolabbra kerülve Spílerék, majd végül Kerekesék. Az addig üresen és gazdátlanul álló “lakások” (azaz sátrak és asztalok, padok) egyszerre megteltek – annyira, hogy bizony alig fértünk el! Egy kis átépítés, pár lakáscsere után végül mindenki megtalálta a helyét – jöhetnek immár a várva várt vendégeink!

De lássuk először, kik is költöztek a Zöld utcába erre a napra!

A Zöld utca 1-ben Átalakulóék (beszélgetős-információs asztal az Átalakuló Wekerle kezdeményezésről), mellettük Forgó Morgóék (Energiahatékony Wekerle: ablakszigetelés, padlásszigetelés, általános tanácsadás).

A 3-ban Pajorékat üdvözölhettük (szelektív hulladékgyűjtés az FKF-fel, illetve komposztálás), szomszédjukba gurultak be Kerekesék, a Magyar Kerékpáros Klub Dél-pesti szervezete színeiben.

A Zöld utca 5-ben megnyílt Boltosék  piaca, közösségi étkezdéje,  krumplialapú céllövöldéje, illetve a ház távolabbi lakása Zöld Tanyává alakult. A házzal szorosan összeépült 6-os számban Kertészékkel találkozhattunk: a Kertbarát Kör, az Aranykatica Közöségi Kert, az Ady Endre Általános Iskola iskolakertje, és a Kispesti Kertbarát Klub képviselőivel. Az utca távolabbi végén Spílerék várták a legkisebb vendégeket hagyományos szabadtéri játékokkal.

És a vendégek jöttek is szép számmal! A pontgyűjtő állomásokra előzetesen 150 példányban készített kérdőíveket, feladatlapokat rendre pótolni kellett…

Kinek-kinek hogyan telt a napja? Hallgassunk bele a Zöld utcaiak élménybeszámolóiba!

“A Kertbarát Kör terménybemutatóval, ismeretterjesztő anyagokkal és felismerő játékkal készült. Volt zöldségeskosár, gyümölcsöstál és frissen vágott gyümölcsfa ágak.  A játékban ezeket kellett felismerni, párosítani – könnyű azoknak, akik már metszettek… 🙂 A gyerektömegtől időnként alig fértek hozzánk a gyümölcsfa ültetés iránt érdeklődők. Azért sikerült beszélni néhányukkal, többen pedig a Kertbarát kör és az ökokertész tanfolyam iránt érdeklődtek. Még olyan is volt, aki a tavasszal kapott palántákról számolt be. Sikere volt a citromillatú muskátlinak és az aloe vera palántáknak. Téma volt a magaságyás készítés és az esővíz gyűjtés is.

***

“Az Átalakuló Wekerle standnál egy kérdőív segítségével megtudhatták látogatóink, hogy mennyire van már családjuk  ‘átalakulásban’ , környezettudatos életmódjuk és közösségi kapcsolataik tekintetében . A válaszadók legnagyobb részénél már mindennapos  — saját bevallásuk szerint — , hogy szelektíven gyűjtik a hulladékot, vásárlásnál keresik a helyi árut, és rendszeresen bicikliznek. Többen mondták, hogy az autózást a legnehezebb elkerülni, és örülnének egy wekerlei telekocsi rendszernek.

Külön öröm volt számunkra, hogy milyen sokan meséltek kerteikről,  saját friss és ízletes zöldség-gyümölcs termésükről. Volt, aki az első Föld Napján tartott palánta cserebere után nekiállt egy csákánnyal egy kis kertrészt feltörni  —  és azóta már egyre bővül a saját termése.”

***

“Részt vett a nagy hagyományokkal rendelkező Kispesti Kertbarát Klub, kiállításszerű terménybemutatóval (elnöküknek volt/van a legnagyobb töke – igen, 12,6 kg.:)) és saját készítésű lekvárok, csatnik (chutney – amit még kevéssé ismerünk) kóstoltatásával.”

***

“Írtunk a szakács bácsinak. Mit is szeretnénk hát a menzától? A szilvamagos szavazás eredménye szerint leginkább a következőket! Kellemes menza légkör: elég idő az evésre, esztétikus környezet. Friss alapanyagok a konzervek helyett. Legyen (azonos áron) A és B menu.

***

Mikosarunk– Élelmiszer másképp, Wekerlénkezdeményezés, amely a wekerlei élelmiszer-kezdeményezések összefoglaló neve, ezúttal elsősorban a Wekerlei Kispiacot igyekezett bemutatni. A szomszédos standokon bemutatkoztak maguk a Wekerlei Kispiac árusai is (Zöld-tanya, Hortig Rezsőék sajtjai, árusok és áruk az Élő Tisza Tájtermék végjegyével is hitelesítve…). Mindenkit invitáltunk a Wekerlei Kispiacra, amelynek csütörtöki délutánját mindig nagyon szívesen és örömmel ajánljuk a finom, kistermelői zöldségek, kézműves termékek kedvelőinek.

Helyet kapott még nálunk a Közösségi Mezőgazdálkodás legfrissebb gondolatait népszerűsítő TVE (Tudatos Vásárlók Egyesülete) kiadvány, amelyet elektronikus formában is elolvashattok.”

***

“Az Aranykatica Közösségi Kert asztalánál rendelt a kertdoktor, komoly szakirodalommal felfegyverkezve (de sztetoszkópja nem volt…:)). A bátrabbak közelebbről is megismerkedhettek több kórokozóval és kártevővel.”

***

“Mi (az Ady iskolakert) először voltunk kinn ezen a rendezvényen, izgultunk is rendesen. Gondoltuk, jó hosszú lesz ez a nap, de szinte észrevétlenül szálltak az órák. A nap legnehezebb feladata talán a napraforgónk elszállítása volt az iskolából a helyszinre. Megérte. A hatalmasra nőtt “napraforgófa”, (ahogy Georg nevezte), nagy népszerűségnek örvendett. A tapasztalt kertészlátogatók is elhűlve csodálták, mikor szemük fölfelé pásztázott a 4 méteres szárán. 🙂

Örömmel tapasztaltuk, hogy a hozzánk látogatott gyerekek (akár már a négyévesek is) többsége gond nélkül felismerte a megtapogatott zöldségeket. Kérdésemre pedig elmondták, hogy igen, van kertjük, segítenek a kertészkedésben, sőt sokuknak saját kis ágyása is van. Van remény! 🙂

Sokan vittek haza saját maguk ültette növénykét. Mustár, zsázsa, borsó közül lehetett választani. Bízom benne, hogy örömüket lelkik majd az otthon cseperedő kis növénykékben.”

***

“Az Energiahatékony Wekerle sátoránál a padlásszigetelési és az ablakszigetelési programunkat hirdettük, de felújításokhoz is lehetett általános energiahatékonységi tanácsokat kapni. Nyolcan jelentkeztek padlásszigetelésre – ebből 1-2 hónapon belül lehet egy közös megrendelés, hátha végre elindul valami! A szombati ablakszigetelési tréningre (9/21) igen szép számban jelentkeztek.  Itt a szezon, biztos lesz további tréning is!”

***

 “Fantasztikus volt a tegnapi nap, én először voltam kint a Wekerle-napokon standolni, de nagyon élveztem. Megint – mint mindig – rengeteg gyerek volt, mind jöttek a pecsétért, és mivel sokszor egyszerre 4-5 várakozó állt sorba, én is bőven foglalkoztam velük. Eleinte aggódtam, hogy megint nem lesz időm a lényegre, azaz a komposztálásra, és az érdeklődők tájékoztatására, de végül elég sokan kérdezősködtek, 3 új ember fel is iratkozott az októberi komposzt-programomra, aminek külön örülök! Külön köszönet a segítőimnek, részben azért is, mert nekik hála, kicsit körül tudtam nézni a téren! :-)”

***

“A Zöld-tanya idén először vett részt a Wekerlei napokon. Szombaton még az esőben szedtük a zöldséget, gyümölcsöt és nagyon izgultunk, hogy vasárnapra valóban a beígért jó idő legyen. Egy kis kiállítással (zöldség, gyümölcs, gyógy- és fűszernövény) és egy színes poszterrel igyekeztünk bemutatkozni.  A terménybemutató mellett a pontgyűjtő játékból két állomás is nálunk szerepelt. Az egyik az alma kóstoló és felismerés. 6 fajta almát, három közismert (Gala, Jonathan, Golden) és három történelmi (Simonffy piros, Máté Dénes, Bolero) almafajtát kellett megtekintés és kóstolás alapján a fajtaleírás segítségével azonosítani. A másik pontgyűjtős feladatunk a „Szimat-teszt”, vagyis 18 gyógy- és fűszernövény felismerése volt

 A Zöld-tanya lehetőséget adott kertészeti jellegű kérdések feltevésére. Többek között segítettünk gyümölcsfa szemzéssel, metszéssel, sárgarépa és mángold termesztéssel kapcsolatban. Ajánlottunk növénytársításokat, biológiai növényvédelmet. Javasoltunk vetőmag, kertészeti eszköz beszerzési helyeket. Megbeszéltük mit ültessünk árnyékos, mit napos helyre. Gyógy- és fűszernövény felhasználással kapcsolatosan is több kérdés érkezett, de még sütemény receptet is cseréltünk.”

Cikk: Benczúr Péter

Fotó: Csutorás Róbert, Tchy-Rács Eszter

Vélemény, hozzászólás?