A szombati eső sem tudta elmosni a Wekerlei Napokat. Idén már a 22. fesztivált szervezte meg a Wekerlei Társaskör Egyesület a Kós Károly téren. Több mint 250 önkéntes dolgozott a programon különböző időpontokban. Ki a sátorállításban, padcipelésben, ki a program szervezésben, ki a lebonyolításban segített. 

A háromnapos rendezvény ebben az évben is templomi hangversennyel nyitott: a Festus Ensemble adott különleges – orgona, trombita és blockflőte együttesére épülő koncertet a református templomban, ahol barokk és romantikus szerzők műveiből játszottak darabokat. A pénteki első napon zajlottak még különböző sportversenyek selejtezői is.

A szombat zenés reggeli ébresztővel és esővel indult, ennek ellenére nem nagyon maradtak el programok: a zenepavilonban folyó gyermekprogramot sátorból élvezhette a visszafogott létszámú, ám lelkes közönség. A szolidaritás terén is bemutatkoztak a segítő kutyások és volt gerincterápia is. A délutáni program koncertekkel folytatódott a zenepavilonban, előbb a Triola Fúvósegyüttes, majd Almási Bálinttal és barátja, az Olivakusztikés a Boston Tea Party mutatkozott be. A Wekerlei Társaskör galériájában a pestszentlőrinci Szabad Alkotók Köréhez tartozó E. Kottek Péter kiállítása nyílt meg. Az estét az Abszolút Trió jazzkoncertje zárta. A hűvösre fordult időben mindenkinek jólesett bejárnia már hatodik alkalommal „megépült” Wekerlei Borutat, és kóstolgatni az ország különböző borvidékeiről származó finom italokat.

A vasárnapi színpadi produkciók sorát Gryllus Vilmos gyermekműsora nyitotta: a népes rajongótábor és szüleik is kívülről fújták a dalokat. A koncertet követően bábműsor várta a gyerekeket. Délben a Fakutya együttes adott koncertet és tartott gyermek táncházat. A kora délutánt a mozgásművészet uralta: az Arcok Táncegyüttes kezdett, majd az ADOL, a Múzsa és a Kangoo jump előadásai következtek. A folytatásban a Mágnes Színház, majd a Vonzart Táncegyüttes lépett színpadra. A ritmusdömpinget a Crazy Cat and the Blue Moons zenekar rockabillyje zárta. A színpad előtt a forró hangulatban több pár is táncra perdült. 

A szokásos vásári forgatag mellett idén is számos igényes és értékes programot valósítottak meg az önkéntesek. A Zöld utcában szaktanácsadás várta a kertbarátokat és a fenntartható fejlődés híveit az energiahatékonyság, a komposztálás és a kertművelés témaköreiben. Ebben az évben is  volt családi pontgyűjtő verseny. Ebéd után a sütni-főzni kedvelő gyerekek, hölgyek és urak vették birtokba a Borút mellett a zenepavilont. Sós sütemény, borkorcsolya kategóriában lehetett nevezni. Az eredményekről a receptekkel külön cikkben írunk majd. Bemutatkozott a Tessék csak! elnevezésű új wekerlei program, amelyben a helyi vállalkozások  adnak kedvezményt a Tessék csak kártya birtokosainak. Részletek hamarosan.

A főtámogató önkormányzat nevében Gajda Péter polgármester az esti blokk előtt köszöntötte a közönséget és a fellépőket. Külön megköszönte a WTE-nek és az önkénteseknek, hogy színvonalas programon vehetnek részt a kispestiek. Somlói Judit a WTE elnöke átadta a Wekerléért díjat Dr Engloner Attilának, Iváncsics Lászlónak és Tracey Wheatleynek.   

A folytatásban az egyik tévés tehetségkutató műsorban feltűnt Janicsák Veca koncertjének tapsolhatott a közönség, majd hastáncosok vették birtokba a színpadot. A koncertprogram a magyar népzenét, klasszikus zenét, jazz, balkáni népzenét és rock’n’rollt ötvöző Cimbaliband produkciójával ért véget. A napot és a fesztivált a tűzzel zárta az egyesület. A Magma Tűzszínház  Galagonya – Impressziók Weöres Sándor versére címmel adott elő performanszt, majd egy nagy tábortűzzel zárult a 22. Wekerlei Napok rendezvénysorozat.

A 2013-as gazdag sportkínálatban számos sportág szerepelt. A foci mellett asztalitenisz, floorball, birkózás, taekwondo, petanque és íjászat is szerepelt. Népszerű volt a tájékozódási futás, de és a dombra futás is a Kós Károly téren. Az eredményekkel egy külön képes cikk foglalkozik majd. 

A WTE elnöke, Somlói Judit szerint a több mint kétszázötven önkéntesnek köszönhetően egyre professzionálisabb a rendezvény szervezése, hiszen minden területnek – a sátorállítástól a színpadépítésen át dekorációig, illetve a programokig – felelőse van. 

Köszönjük a munkájukat!

Sági Zenina (Forrás: kispest.hu)

Fotó: Bíró Gabriella, Csutorás Róbert, Fejes Bence, Gábor László,  Lechner Gábor, Móczár Marcell, Romhányi András, Székely Péter, Takács Mihály, Toldy Miklós,

Film: Somogyvári Rudolf (Wekerletelepi TV)

szombati hangulat:

vasárnapi hangulat:

Vélemény, hozzászólás?