2013. március 9-én Somogyvári Kata fényképeiből nyílt kiállítás a Wekerlei Társaskörben. A rendezvény nevének (és szokásainak) megfelelően először egy filmet láthatott a termet zsúfolásig megtöltő közönség. Vékás Péter dokumentum filmje egy 19. században induló fényképész dinasztiáról, a felvidéki Divald család történetéről szólt.

A megnyitót és méltatást követően a fiatal fotós beszélt azokról a belső élményekről, amelyekből fényképei születtek. Somogyvári Kata képei készítésekor gyakran él a megrendezett fotó adta lehetőségekkel, amelyek főszereplője többnyire önmaga. Sokszor egy-egy erőteljes szín vagy forma köti össze a sorozatait. A látvány ereje maximálisan elragadja a fotóst egy-egy kép elkészítésekor. Munkamódszerét tekintve először születnek meg a képek, majd azokat összenézve egy olyan egységes láncolattá állnak össze, amelyek tükrözik az adott időszakban jellemző hangulatát, állapotát. Ezek olykor humoros, abszurd, máskor búskomor; hol lírai, hol naturalista sorozatokká válnak.

A képek elkészítéséhez digitális technikát használ, akár mobiltelefont is, mert az mindig kéznél van, a váratlan, spontán helyzetekben is elővehető.

A megnyitó végén Zempléni László fuvola triója hangzott el Csanádi Sára, Haraszti Tímea és Somogyvári Virág előadásában.

A kiállítás május közepéig tekinthető meg ingyenesen a Wekerlei Társaskör Egyesület pincegaláriájában nyitvatartási időben.

Romhányi András és Sági Zenina

Fotók: Palotás Ágnes és Romhányi András

 

Vélemény, hozzászólás?